Potrzebne będą:
300 g makaronu Tagliatelle Barilla
mała cukinia
160 g filetu z łososia
180 ml śmietany 18%
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Łososia myjemy, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnieskrapiamy go sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Rybę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku około 20 min. Upieczonego łososia dzielimy na mniejsze kawałki.
Cukinię myjemy i kroimy w wąskie paski. Do gotującej się i osolonej wody wrzucamy paski cukinii i gotujemy około jednej minuty. Wyjmujemy i odsączamy.
Śmietankę wlewamy na rozgrzaną patelnię, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy tak długo, aż sos zacznie gęstnieć. Do sosu dodajemykawałki łososia i paski cukinii.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i polewamy sosem łososiowo -cukiniowym.
Zobacz zwycięski przepis Pani Eweliny S. z Otwocka, za który otrzymał zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!