Składniki:
500g makaronu Barilla Casarecce,
Składniki na klopiski:
500g mięsa mielonego
1 bułka kajzerka
0,5 szkl. mleka
1 jajko
3 ząbki czosnku
8 szt. suszonych pomidorów w zalewie oliwnej
10 dag parmezanu
sól i pieprz do smaku
mąka do obtoczenia klopsików
olej do smażenia
Składniki na sos pomidorowy:
10 dag cebuli
1 kg pomidorów
1 papryka czerwona
2 ząbki czosnku
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
3 ziarnka ziela angielskiego
pieprz
1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
szczypta mielonej ostrej papryki
Składniki na sałatkę:
1 pomidor
0,5 ogórka
Oliwa
Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie ok. 10 min.
Wykonanie klopsików: Bułkę namoczyć w mleku i docisnąć. Dodać ją do mięsa mielonego. Dodać do tego jajko, wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekane pomidory, starty na tarce o małych oczkach parmezan, sól i pieprz do smaku. Wszystko wyrobić i formować klopsiki o wielkości piłeczki ping-pongowej. Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju.
Wykonanie sosu pomidorowego: Cebule obrać, posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać obrane i pokrojone pomidory,obraną ze skóry i pokrojoną paprykę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość zmiksować doprawić cukrem i solą. Dodać ziele angielskie, pieprz i obie mielone papryki. Dusić około 0,5 godziny do zredukowania sosu o 1/3 objętości. Przetrzeć przez sito.
Wykonanie sałatki: Pomidory i ogórki pokroić na półplasterki. Ułożyć naprzemiennie na talerzu. Skropić je oliwą. Posolić i popieprzyć do smaku.
Całość ułożyć na talerzach. Najpierw makaron. Na nim położyć klopsiki. Z jednej strony makaronu wylać sos pomidorowy a z drugiej ułożyć sałatkę pomidorowo-ogórkową. Całość posypać natką pietruszki.
Smacznego!
Zobacz zwycięski przepis Pani Iwony Ch. z Krakowa, za który otrzymał zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!