Wyłoniliśmy laureatów VII tygodnia konkursu!

Konkurs dobiegł końca. Bardzo dziękujemy za wszystkie, liczne zgłoszenia. Dzięki Wam poznaliśmy mnóstwo wybornych przepisów na dania z wykorzystaniem makaronu Barilla.

Przepis Pani Anety G. z Bieliny

Składniki:

500g makaronu Barilla Casarecce,

Składniki na klopiski:

500g mięsa mielonego
1 bułka kajzerka
0,5 szkl. mleka
1 jajko
3 ząbki czosnku
8 szt. suszonych pomidorów w zalewie oliwnej
10 dag parmezanu
sól i pieprz do smaku
mąka do obtoczenia klopsików
olej do smażenia

Składniki na sos pomidorowy:

10 dag cebuli
1 kg pomidorów
1 papryka czerwona
2 ząbki czosnku
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
3 ziarnka ziela angielskiego
pieprz
1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
szczypta mielonej ostrej papryki

Składniki na sałatkę:

1 pomidor
0,5 ogórka
Oliwa
Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie ok. 10 min.
Wykonanie klopsików: Bułkę namoczyć w mleku i docisnąć. Dodać ją do mięsa mielonego. Dodać do tego jajko, wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekane pomidory, starty na tarce o małych oczkach parmezan, sól i pieprz do smaku. Wszystko wyrobić i formować klopsiki o wielkości piłeczki ping-pongowej. Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju.
Wykonanie sosu pomidorowego: Cebule obrać, posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać obrane i pokrojone pomidory,obraną ze skóry i pokrojoną paprykę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość zmiksować doprawić cukrem i solą. Dodać ziele angielskie, pieprz i obie mielone papryki. Dusić około 0,5 godziny do zredukowania sosu o 1/3 objętości. Przetrzeć przez sito.
Wykonanie sałatki: Pomidory i ogórki pokroić na półplasterki. Ułożyć naprzemiennie na talerzu. Skropić je oliwą. Posolić i popieprzyć do smaku.
Całość ułożyć na talerzach. Najpierw makaron. Na nim położyć klopsiki. Z jednej strony makaronu wylać sos pomidorowy a z drugiej ułożyć sałatkę pomidorowo-ogórkową. Całość posypać natką pietruszki.
Smacznego!

Zobacz zwycięski przepis Pani Iwony Ch. z Krakowa, za który otrzymał zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
2
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 21

15 min
1
Dania główne jarzynowy torcik

Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...

Odsłon: 73

>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

22
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25