Ewa_Gotuje

Wyłoniliśmy laureatów VII tygodnia konkursu!

Konkurs dobiegł końca. Bardzo dziękujemy za wszystkie, liczne zgłoszenia. Dzięki Wam poznaliśmy mnóstwo wybornych przepisów na dania z wykorzystaniem makaronu Barilla.

Nagroda tygodnia, garnek do gotowania makaronu o wartości 130 zł powędruje do Pani Agnieszka W. z Gryfic. Zestawy makaronów i sosów marki Barilla, każdy o wartości 85 zł, otrzymają: Pani Aneta G. z Bieliny (zobacz przepis), Pani Iwona CH. z Krakowa (zobacz przepis), Pani Ewelina S. z Otwocka (zobacz przepis) oraz Pani Marta Sz. z Płocka (zobacz przepis).

Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy! Nagrody prześlemy pocztą!

Przepis Pani Agnieszki W. z Gryfic

Potrzebne będą:

20 szt. makaronu cannelloni Barilla Emiliani
1 ząbek czosnku
1 mała cebula pokrojona w kostkę
500 g opłukanego i sparzonego szpinaku
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
500 g sera ricotta
100 g tartego sera mozzarella
4 suszone pomidory z oleju
Sól, pieprz czarny mielony do smaku
Sos:
600 ml mleka 3,2%
55 g białej zasmażki (z masła i mąki pszennej)
20 g masła
Sól, świeżo mielony biały pieprz
Świeżo starta gałka muszkatołowa
2 żółtka

Sposób przygotowania:

Do gorącego mleka dodać zimną zasmażkę i zagotować, ciągle mieszając. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie wystudzić, dodać dwa żółtka i dokładnie wymieszać.
Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać szpinak, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Po ostudzeniu dodać ser ricotta i mozzarella oraz drobno pokrojone pomidory, ponownie wymieszać.
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając.
Cannelloni wypełnić farszem używając worka do szprycowania, następnie ułożyć je na posmarowanej masłem blasze, polać sosem beszamelowymi piec ok. 30 min. w temperaturze 100-110ºC.

Zobacz zwycięski przepis Pani Anety G. z Bieliny, za który otrzymał zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

1 2 3 4
z
5

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133433

15 min
146
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 4322

30 min
27
30 min
5
30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5