W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Kuba zaprezentowała przepis na królewską szarlotkę.

Biszkopt

  • 5 jaj
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny

Jabłka

  • 1 duży słoik prażonych jabłek
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej

Masa

  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka zsiadłego, zimnego mleka

Polewa

  • ½ kostki masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 3-5 łyżek mleka

Dekoracja

  • 3 jabłka
  • kilka kulek żurawiny
  • cynamon

Biszkopt

Piekarnik nagrzać do 170°C lub 160°C z termoobiegiem. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli. Gdy będą sztywne, dodawać po łyżce cukier, a następnie pojedynczo żółtka. Miksować krótko. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać ostrożnie łyżką. Wylać do formy. Piec 30-40 minut. Przestudzony biszkopt nasączyć 1/3 szklanki wody wymieszanej z sokiem z połowy cytryny.

Jabłka
Jabłka podgrzać w garnku, wsypać galaretkę. Wymieszać. Gdy galaretka się rozpuści, zdjąć z palnika i wyłożyć na biszkopt.

Masa
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Powoli dodać zsiadłe mleko. Gdy oddzieli się serwatka, odlać. Gotową masę wyłożyć na jabłka.

Polewa
Masło rozpuścić na małym ogniu. Pozostałe składniki wymieszać i wlać do gotującego się masła. Gotować dwie minuty, ciągle mieszając. Wystudzić i polać ciasto.

Udekorować jabłkami, żurawiną i cynamonem.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Konfitura z fig (dżem z fig)

Prawdziwy rarytas :) Konfitura z fig to mega pyszny dodatek do rogali, chałek...

Odsłon: 8485

>60 min
12
Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

Odsłon: 14047

60 min
27
Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

Odsłon: 938

30 min
5