Dzisiejsza kuchnia bardzo się zmienia, ale mimo wszystko cenimy w niej to, co dobrze znane.
Lubimy, kiedy obok nowych smaków pojawiają się te tradycyjne, przywodzące na myśl nasz dom z okresu dzieciństwa. Dzieje się tak zwłaszcza podczas świąt. Pamiętamy doskonale smak wigilijnych i bożonarodzeniowych potraw, zapachy, które wypełniały każdy kąt domu, a przede wszystkim atmosferę radości i wzajemnej bliskości.
Bożonarodzeniowa kuchnia Siostry Salomei łączy w sobie obie te potrzeby: odkrywania kulinarnych wrażeń i czerpania z tradycji. Jest świeża, zaskakująca, a zarazem sięga do sprawdzonych receptur. I, co najważniejsze, jest smaczna oraz barwna, dzięki czemu nasi bliscy z radością zasiądą do stołu.
Ryby, pierogi, grzyby i suszone owoce, pieczone mięsa i słodkie ciasta - wszystko to doskonale znamy, Siostra Salomea potrafi jednak wydobyć z nich zupełnie nowe smaki.
siostra Anastazja
Chcesz wygrać tę książkę? Weź udział w naszym konkursie! Kliknij!
ZUPA GRZYBOWO-RYBNA Z ŁAZANKAMI
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego
- ½ kg fileta z karpia
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oliwy
- 5 dag suszonych grzybów
- 1 łyżka masła
- ½ l zimnej wody
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Grzyby wymyć, zalać zimną wodą i pozostawić na ok. 2 godz., po czym ugotować z dodatkiem masła. Gdy grzyby będą miękkie - odstawić z ognia, wyjąć grzyby i pokroić w paseczki.
Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na złoty kolor na oliwie.
Bulion warzywny zagotować i dodać pokrojonego w kostkę karpia, zeszkloną cebulę i całość gotować przez ok. 10-15 min. Pod koniec wlać wywar grzybowy, dodać pokrojone grzyby i przez chwilę zagotować, po czym doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przed podaniem do gorącej zupy wmieszać łazanki i posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
ŁAZANKI
Składniki
- 25 dag mąki pszennej
- 2 jaja
- 1 łyżka oleju
- ¼ łyżeczki soli
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicy, na środku zrobić wgłębienie, wlać roztrzepane jaja, olej i sól. Wymieszać wszystkie składniki, zagnieść ciasto i wyrabiać, podsypując mąką tak długo, aż uzyska jednolitą konsystencję, będzie elastyczne i po przekrojeniu widoczne będą pęcherzyki powietrza.
Gotowe ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. 15 min, po czym odcinając po kawałku, rozwałkować cienkie placki, oprószyć mąką i pozostawić do wyschnięcia na ok. 30 min.
Podsuszone placki pokroić nożem lub radełkiem na paski o szerokości ok. 1 cm, następnie w kwadraciki.
Do gotującej się osolonej wody wrzucać partiami łazanki, gotować do czasu wypłynięcia na wierzch, odcedzić i przelać zimną wodą.
KACZKA NADZIEWANA JABŁKAMI W POMARAŃCZACH
Składniki:
- 1 młoda kaczka
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka miodu
- 2 jabłka
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki smalcu
- 1- 1½ szklanki wody
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Kaczkę dokładnie wymyć, oczyścić, osuszyć, wierzch i środek natrzeć solą i pozostawić na ok. 2 godz.
w chłodnym miejscu, po czym natrzeć majerankiem i pieprzem. Środek kaczki wypełnić wymytymi jabłkami oraz cząstkami obranej ze skórki 1 pomarańczy. Po wypełnieniu otwór tuszy zaszyć lub spiąć wykałaczką. Wierzch kaczki posmarować smalcem i miodem. Przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. ok. 160 st. C pod przykryciem. Po upływie 1 godz. podlać wodą. Piec przez 2-2½ godz.
W trakcie pieczenia co jakiś czas podlewać mięso wytworzonym sosem.
Upieczoną kaczkę przełożyć na półmisek, pokroić na porcje i udekorować pozostałą pomarańczą pokrojoną w plasterki. Wierzch kaczki polać wytworzonym sosem.
Kaczkę podawać z pieczonymi połówkami ziemniaków.
MAKOWIEC KORZENNY
Składniki:
- 20 dag maku
- 40 dag cukru kryształu
- 5 jaj
- 1 dag zmielonego cynamonu
- 1 dag zmielonych goździków
- 10 dag zmielonych migdałów
- ½ laski wanilii
- skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Mak zalać wrzącą wodą, odcedzić, ostudzić i trzykrotnie zemleć
w maszynce do mięsa na drobnym sitku, po czym utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Następnie dodać cynamon, goździki, migdały, ziarenka wanilii i startą skórkę z cytryny. Pod koniec ucierania delikatnie wmieszać pianę z białek.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 27 cm i piec
w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 160 st. C przez 40-50 min.
Po upieczeniu wierzch makowca dekoracyjnie polukrować.
LUKIER
Składniki:
- 25 dag cukru pudru
- 2 białka
- 4 krople olejku migdałowego
Wykonanie:
Białka starannie utrzeć z cukrem do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Pod koniec ucierania dodać olejek migdałowy.