Jedzenie, które spożywasz na co dzień, może być najlepszym i jedynym lekarstwem, jakiego potrzebujesz.
W tej książce znajdziesz smaczne przepisy diety warzywno-owocowej. Pokochaj warzywa, zioła, przyprawy, kiszonki. Przejmij kontrolę nad swoim zdrowiem. Naucz się dbać o jakość, a nie ilość jedzenia. Poznawaj nowe smaki i wybieraj spośród mnóstwa pomysłów na rewolucyjne potrawy!
Od autorki:
"Nie jestem perfekcyjną panią domu ani zawodową kucharką. Miałam za to dużo szczęścia. Los postawił na mojej drodze wielu ludzi, którzy nauczyli mnie miłości do naturalnego, nieprzetworzonego jedzenia. Jako pierwsi naturalne smaki pokazali mi dziadkowie i rodzice. Wychowałam się na wsi, gdzie życie biegnie w rytmie pór roku, a warzywa i owoce zbiera się we własnym ogrodzie i sadzie. Mogę spokojnie zaryzykować stwierdzenie, że pierwszy raz kupiłam warzywa na targu, kiedy po skończeniu liceum zaczęłam naukę w studium medycznym!
Spotkanie z dr Ewą Dąbrowską i podjęcie studiów z podstaw żywienia utwierdziło mnie w przekonaniu, że spośród wielu dróg, jakie mogłabym wybrać, najlepsze jest życie w zgodzie z naturą.
Zanim jednak zdecydowałam się na taką zmianę, na własnej skórze odczułam, jakie konsekwencje mogą mieć szybkie tempo dnia codziennego, stres, spożywanie nadmiernej ilości przetworzonych pokarmów. Efektami były ciągłe zmęczenie, brak energii i dodatkowe kilogramy, z którymi wcale nie jest łatwo się uporać. Na szczęście to się zmieniło. Studiując w Norwegii podstawy żywienia, poznałam proste i praktyczne rozwiązania, które przynoszą niesamowite efekty zdrowotne. Ta wiedza ma wpływ na każdą dziedzinę mojego życia.
Na co dzień zdrowo gotuję dla swojej rodziny. W pracy zawodowej - a jestem terapeutą pracującym z autystami - tworzę w oparciu o nią nowe, ciekawe przepisy, inspirując się też rozwiązaniami stosowanymi przez dr Dąbrowską.
Staram się być blisko natury i czerpać garściami z jej darów. Zbieram i suszę zioła, robię przetwory z jagód i malin, chodzę na grzyby. Uwielbiam też rośliny i pielęgnowanie ich. W kuchni z kolei eksperymentuję ze smakami, łączę je na różne sposoby i odkrywam nowe formy potraw. Te udane spisuję i fotografuję. W książce znajdziecie niektóre z nich."