Głodne kawałki: kill grill 2

Głodne kawałki Anthony'ego Bourdaina i legendarni The Ramones... Autor bestsellerowego Kill Grilla, znany w Polsce gospodarz programów podróżniczo-kulinarnych, powraca w brawurowym stylu! Posłuchajmy przez chwilę Bourdaina: "Jedzenie" i "grzech" to dwa słowa, które przynajmniej w świecie anglojęzycznym - są od dawna nierozerwalnie ze sobą związane.

Jedzenie jest strawą dla zmysłów, jedną z cielesnych rozkoszy, i kiedy człowiek wie, że za chwilę zje coś dobrego, w jego ciele zachodzą zmiany fizjologiczne podobne do tych, jakich doświadczamy przed... innymi przyjemnymi czynnościami. Wargi nabrzmiewają, ślina gęstnieje, puls przyspiesza.

W Głodnych kawałkach - zbiorze felietonów dedykowanych Joeyowi, Johnny'emu oraz Dee Dee z The Ramones - autor opisuje wyprawy kulinarne i poznawanie potraw regionalnych, z pasją pisze o znakomitych kucharzach oraz krzywo patrzy na tłustych Amerykanów i wyznawców surowizny. Wyzłośliwia się na temat popularnej gastronomii, śmieje się z celebrity chefs, którzy już dawno zapomnieli, na czym polega gotowanie. Pisze w żywym, ironicznym stylu, a swoje teksty i opisane w nich wydarzenia traktuje z dużym dystansem.

Wielbiciele jego programów telewizyjnych i Kill Grilla mogą szykować się na wspaniały ciąg dalszy!

Z recenzji Kill Grilla:

Lektura książki Bourdaina wciąga. Trudno ją odłożyć na później, bo autor pisze żywo, używa języka jędrnego; pełno tu dowcipów, ostrych scen pełnych krwi nie tylko ryb i jagniąt (i seksu!), ale i filozoficznej zadumy nad kondycją tzw. szarego człowieka i tego ostro dążącego stromą i krętą drogą do kariery.
Piotr Adamczewski, "Polityka"

Wszystko z przymrużeniem oka, na wesoło i z polotem, śmiało sięgając do rozmaitych gatunków literackich, od eseju poprzez powieść obyczajową z zacięciem socjologicznym po horror. Bardzo pożyteczna książka, a przy tym zabawna.
Leszek Bugajski, "Newsweek"

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Schab gyros

Schab gyros to pyszne i mocno aromatyczne mięso, które świetnie sprawdzi się...

Odsłon: 912

60 min
2
Przekąski Galareta z żeberek wieprzowych

Galaretę z wieprzowiny robi się przeważnie z nóżek lub golonek, ale nie każdy...

Odsłon: 106

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

6