Gruzińska uczta. Podróż do kraju wina, biesiad i toastów

Deskę serów, pasztet z wątróbki czy coś na słodko? Co podać do gruzińskiego wina?

Idąc za tradycją gruzińskiej kuchni warto postawić na Chaczapuri, najbardziej popularne gruzińskie danie. Danie nie jest trudne w przygotowaniu, jest placek z ciasta drożdżowego, zazwyczaj nadziewany serem. Jego wariacje zależą od regionu. W najbardziej klasycznej i najprostszej wersji chaczapuri ma jedynie nadzienie serowe i odrobinę sera na wierchu, posypanego przed upieczeniem.

Bardziej bogata wersja placka pochodząca z Adżarii, czyli adżaruli, ma wrzecionowaty kształt i podawane jest z rozbitym na powierzchni surowym jajkiem oraz dużą ilością masła. Chaczapuri zamiast serem może być też nadziewane drobno posiekanym baranim mięsem lub pastą fasolową.

W okolicy prawosławnej Wielkanocy Gruzini do wina czasem podają jajka ugotowane i zafarbowane skórkami z cebuli na bordowy kolor.

Wszystkiego o gruzińskim winie, kuchni Gruzji i tradycjach tego kraju dowiecie się z książki Piotra Apostolidisa „Gruzińska uczta. Podróż do kraju wina, biesiad i toastów".

„Gruzińska uczta" to fascynująca podróż przez kraj biesiad, w którym nie ma wina bez jedzenia i nie ma jedzenia bez wina.

To opowieść o regionie, gdzie nic nie dzieje się bez wina - świat wina, gdyby nie Gruzja, byłby pewnie o kilka tysięcy lat młodszy. O gruzińskiej kuchni, ucztach do białego rana i radości z życia, której można się uczyć od Gruzinów.

Z książki dowiemy się m.in.: co się jada na gruzińskich suprach, czym się różni tradycyjna gruzińska metoda wytwarzania win od europejskiej, jak zrobić czakapuli i czy to prawda, że wino im jest starsze, tym lepsze.

Piotr Apostolidis - miłośnik Gruzji, certyfikowany znawca wina. Podczas czteroletniego pobytu na Kaukazie zajmował się zgłębianiem tajników najstarszej kultury winiarskiej świata, odwiedził setki winnic we wszystkich regionach Gruzji, poznając czołowych producentów. Jest autorem dwóch roczników win naturalnych zrobionych tradycyjną metodą gruzińską.

Autor: Piotr Apostolidis

Wydawnictwo: Pascal

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najprostszy przepis na biszkopt

Biszkopt przygotowany z idealnego ciasta na biszkopt. Przepis prosty, a biszk...

Odsłon: 78

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

20
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

306
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

7
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25