Grzybownik

Niezbędnik każdego entuzjasty grzybów!

Poradnik i atlas w jednym! Z tej książki dowiesz się, jak, gdzie i kiedy zbierać grzyby, a także nauczysz się odróżniać smaczne, jadalne grzyby od tych, które mogą zaszkodzić, a nawet zabić. Justyn Kołek, uznany grzyboznawca, wraz z dziennikarką Ewą Furtak, obalają popularne mity dotyczące zbierania grzybów!
Ponad 120 najczęściej występujących w Polsce grzybów
Zdjęcia pozwalające rozpoznać dany grzyb
Praktyczne porady
Prosty i przystępny język
W „Grzybowniku" znajdziesz również najciekawsze przepisy na wykorzystanie grzybów w kuchni, np. pyszny gulasz z grzybów leśnych oraz porady dotyczące marynowania, suszenia i mrożenia grzybów.
Do poradnika dołączyliśmy mapę, która pomoże każdemu grzybiarzowi znaleźć najbardziej urodzajne tereny!

Justyn Kołek - znany grzyboznawca, wielokrotny juror Wielkiego Grzybobrania z Gwiazdami, członek-współzałożyciel Polskiego Towarzystwa Mykologicznego. Uczy dzieci i młodzież, jak prawidłowo i bezpiecznie zbierać grzyby, organizuje wystawy edukacyjne.
Ewa Furtak - dziennikarka, członkini Polskiego Towarzystwa Mykologicznego, amatorka grzybów.

Kania panierowana

 

  • kanie, same kapelusze
  • tłuszcz, do smażenia
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz

 

Świeżo zebrane kanie (same kapelusze) czyścimy, solimy i panierujemy (tradycyjnie: mąka, jajko, bułka tarta). Smażymy jak kotlety schabowe. Do smażenia używamy masła, oleju lub smalcu.
Dobra rada: można panierować dwa razy (mąka, jajko, mąka, jajko, bułka tarta).

Gulasz z grzybów leśnych

 

  • 1 kg świeżych grzybów leśnych
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, ziele angielskie (5 sztuk),
  • liść laurowy (4 sztuki)
  • 1-2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 20 dag boczku
  • 20 dag kiełbasy
  • 5 średnich ziemniaków
  • 500 ml bulionu
  • 100 ml śmietany 18-20%

 

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do zeszklenia. Umyte i pokrojone grzyby dodajemy do cebuli wraz z przyprawami (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka) i dusimy ok. 15 minut, mieszając. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę: boczek, kiełbasę i ziemniaki. Wlewamy bulion i gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze 1-2 minuty.

Rydze z boczkiem i śmietaną

 

  • 500 g świeżych rydzów
  • 500 ml mleka
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietany 30-36%
  • sól, pieprz, natka pietruszki, 4 ziarenka
  • suszonego jałowca
  • natka pietruszki

 

Młode rydze parzymy mlekiem. Boczek kroimy i podsmażamy, dodając pokrojoną drobno cebulę. Dorzucamy rydze, odrobinę masła i dusimy 10 minut. Następnie przyprawiamy i dodajemy śmietanę 30-36%. Doprowadzamy do wrzenia i redukujemy nadmiar płynu, mieszając. Podajemy danie posypane zieloną pietruszką.

 

Książka już wkrótce do wygrania w naszym konkursie

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Schabowe po lubelsku

Schabowe po lubelsku to chrupiące kotlety ze skórką z grubo mielonej bułki ta...

Odsłon: 10359

30 min
13
30 min
3
Ciasta Ciasto czekoladowe z polewą

Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, gotowe w godzinę. Wilgotne i...

Odsłon: 131

15 min
1
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Wyjątkowe dania z borowikami. Idealne na rodzinny obiad i przyjęcie

Borowik, najszlachetniejszy z grzybów, idealnie komponuje się zarówno w prostych, jak i wykwintnych potrawach - od zup i sosów po dania główne. Dzi...

1
Informacje Owsianka na kolację. Poprawia jakość snu, chroni przed cukrzycą

Owsianka to przysmak, który kojarzy się głównie ze śniadaniem. Tymczasem okazuje się, że doskonale sprawdza się ona również jako ostatni posiłek dn...

20
Ewa gotuje Szybki obiad u Ewy Wachowicz. Nowe przepisy, które warto sobie zapisać

W 521. odcinku programu "Ewa Gotuje" gospodyni zaprezentowała nam pomysły na szybkie i ciekawe dania obiadowe. Bo kto powiedział, że nie mając czas...

16
Informacje Zrobisz z niej takie kotlety, że wszyscy będą prosić o przepis

Czy istnieje bardziej jesienne warzywo od dyni? Nie wydaje nam się. To jeden z symboli jesiennych, warzywo, które uwielbiamy wtedy jeść, ale także...

12