Najlepsze przepisy na ogórki

Grzybownik

Niezbędnik każdego entuzjasty grzybów!

Poradnik i atlas w jednym! Z tej książki dowiesz się, jak, gdzie i kiedy zbierać grzyby, a także nauczysz się odróżniać smaczne, jadalne grzyby od tych, które mogą zaszkodzić, a nawet zabić. Justyn Kołek, uznany grzyboznawca, wraz z dziennikarką Ewą Furtak, obalają popularne mity dotyczące zbierania grzybów!
Ponad 120 najczęściej występujących w Polsce grzybów
Zdjęcia pozwalające rozpoznać dany grzyb
Praktyczne porady
Prosty i przystępny język
W „Grzybowniku" znajdziesz również najciekawsze przepisy na wykorzystanie grzybów w kuchni, np. pyszny gulasz z grzybów leśnych oraz porady dotyczące marynowania, suszenia i mrożenia grzybów.
Do poradnika dołączyliśmy mapę, która pomoże każdemu grzybiarzowi znaleźć najbardziej urodzajne tereny!

Justyn Kołek - znany grzyboznawca, wielokrotny juror Wielkiego Grzybobrania z Gwiazdami, członek-współzałożyciel Polskiego Towarzystwa Mykologicznego. Uczy dzieci i młodzież, jak prawidłowo i bezpiecznie zbierać grzyby, organizuje wystawy edukacyjne.
Ewa Furtak - dziennikarka, członkini Polskiego Towarzystwa Mykologicznego, amatorka grzybów.

Kania panierowana

 

  • kanie, same kapelusze
  • tłuszcz, do smażenia
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz

 

Świeżo zebrane kanie (same kapelusze) czyścimy, solimy i panierujemy (tradycyjnie: mąka, jajko, bułka tarta). Smażymy jak kotlety schabowe. Do smażenia używamy masła, oleju lub smalcu.
Dobra rada: można panierować dwa razy (mąka, jajko, mąka, jajko, bułka tarta).

Gulasz z grzybów leśnych

 

  • 1 kg świeżych grzybów leśnych
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, ziele angielskie (5 sztuk),
  • liść laurowy (4 sztuki)
  • 1-2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 20 dag boczku
  • 20 dag kiełbasy
  • 5 średnich ziemniaków
  • 500 ml bulionu
  • 100 ml śmietany 18-20%

 

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do zeszklenia. Umyte i pokrojone grzyby dodajemy do cebuli wraz z przyprawami (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka) i dusimy ok. 15 minut, mieszając. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę: boczek, kiełbasę i ziemniaki. Wlewamy bulion i gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze 1-2 minuty.

Rydze z boczkiem i śmietaną

 

  • 500 g świeżych rydzów
  • 500 ml mleka
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietany 30-36%
  • sól, pieprz, natka pietruszki, 4 ziarenka
  • suszonego jałowca
  • natka pietruszki

 

Młode rydze parzymy mlekiem. Boczek kroimy i podsmażamy, dodając pokrojoną drobno cebulę. Dorzucamy rydze, odrobinę masła i dusimy 10 minut. Następnie przyprawiamy i dodajemy śmietanę 30-36%. Doprowadzamy do wrzenia i redukujemy nadmiar płynu, mieszając. Podajemy danie posypane zieloną pietruszką.

 

Książka już wkrótce do wygrania w naszym konkursie

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
Dodatki Sos farmerski do sałatek

Prosty sos majonezowo -śmietanowy z czosnkiem i dużą garścią ziół: koperku, s...

Odsłon: 122

15 min
2
Sałatki Surówka z kapusty z sosem farmerskim

Prosty sos majonezowo -śmietanowy z czosnkiem i dużą garścią ziół: koperku, s...

Odsłon: 548

30 min
5
Desery Serowe kulki dla wnucząt

Czego nie robi się dla wnucząt, lubią serowe pączki więc trzeba było dzisiaj...

Odsłon: 606

15 min
3
Dania główne Kotlety schabowe

Moje dzisiejsze kotlety to kotlety ze schabu, proste i szybkie w przygotowani...

Odsłon: 695

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jest niskokaloryczny, ma dużo błonnika. Dlaczego warto jeść agrest i jak go wykorzystać w kuchni

Dla jednych owoce te są zbyt kwaśne, dla innych to kwintesencja letniego smaku. Agrest, bo o nim mowa, kryje w sobie mnóstwo właściwości prozdrowot...

0
Informacje Obiady do słoika na wyjazd. Co zabrać na wakacje pod namiotem, biwak lub wycieczkę?

Ze względu na inflację i wzrost cen, coraz więcej Polaków odwołuje wakacje lub szuka niskobudżetowych rozwiązań. Jednym ze sposobów na zaoszczędzen...

24
Informacje Straszyły w PRL-u, a dziś są popularne. Kanapka z metką czy mortadelą?

Mięsne wyroby w PRL-u pozostawiały wiele do życzenia. Jednocześnie były rzadko dostępne, więc gdy już się pojawiały, każdy ich próbował. Czy pamięt...

9
Informacje Prawie bez kalorii, samo zdrowie. Domowe dżemy z zamiennikiem cukru

Alternatywy dla tradycyjnych, przesyconych przetworów stają się coraz bardziej popularne. Jedną z nich jest ksylitol - naturalny słodzik o niskiej...

19