Ciasta na Wielkanoc

Jaglany detoks - kolejny krok

Jaglany Detoks Marka Zaremby w przeciągu kilku dni stał się bestsellerem wśród tysięcy osób, które zmieniły nie tylko swój sposób odżywania, ale i całe swoje życie. Teraz czas na Jaglany Detoks. Kolejny krok. Dlaczego?

Książka ta ma niesamowitą moc, a wszystko to zasługa kaszy jaglanej - pomaga schudnąć, oczyścić organizm, pozbyć się alergii pokarmowych, zmęczenia i infekcji. Pomaga żyć! Detoks czas zacząć!

Jaglany detoks - kolejny krok

Z tej książki dowiesz się:

-jak przeprowadzić detoks i co jeść po detoksie

-jak uporać się z infekcjami

-jak zaplanować detoks po ciąży

-jak połączyć bieganie z detoksem.

"Jaglany Detoks uderza ponownie i to ze zdwojoną siłą. To nie tylko książka z przepisami, ale przede wszystkim książka o tym, jak znaleźć sposób na życie i odkryć na nowo zapomnianą mądrość o leczniczej mocy pożywienia. Jesteśmy pod wielkim wrażeniem!" - Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz,autorzy książki "Kipi kasza"


O autorze:

Marek Zaremba - dyplomowany dietoterapeuta, specjalista medycyny komórkowej i terapeuta I stopnia medycyny św. Hildegardy. Autor bloga gotujzdrowo.com. Od kilku lat prowadziwarsztaty kulinarne w akademii kulinarnej Kulinare Gotuj Zdrowo! Kocha gotowanie i wszystko, co z nim związane. Pasjonuje się fotografią kulinarną.

Wydawnictwo Pascal
Data premiery: 2016-10-26

 

PASZTET JAGLANY Z CUKINIĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

pasztet jaglany

Składniki na 1 foremkę:

  • 100 g czerwonej soczewicy
  • ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1 średnia cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 mała czerwona cebula
  • pomidory suszone w zalewie (ok. 8 szt.)
  • ¹⁄³ szklanki przecieru pomidorowego
  • ½ łyżeczki curry
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ¼ szklanki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • ½ łyżeczki suszonego koperku
  • ¹⁄³ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki świeżego tymianku (opcjonalnie)
  • sól morska lub himalajska do smaku

Przygotowanie:

Soczewicę gotuj w niewielkiej ilości wody ok. 20 minut lub do momentu, kiedy nieco się rozpadnie. Warzywa zetrzyj na tarce. Suszone pomidory, cebulkę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni podsmaż cebulkę. Przełóż do innego naczynia. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć utartą cukinię i podduś, nie dopuszczając, aby puściła wodę. Dodaj pozostałe warzywa, a po 10 minutach duszenia wlej przecier. Po przestygnięciu połącz warzywa z soczewicą, dodaj oliwę, przyprawy, kaszę oraz siemię lniane. Dokładnie wymieszaj i przełóż do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Rada autora:

Każdy, kto pragnie zmienić nawyki żywieniowe i poczuć smak zdrowia w roślinnej kuchni, powinien zawsze mieć pod ręką ulubiony pasztet warzywny. Ten przepis jest kombinacją naszych ulubionych warzyw i przypraw. Takie pasztety możemy przechowywać dość długo w lodówce. Ten przepis powinny zapamiętać osoby, których skóra ma tendencje do przesuszania się.

 

PSTRĄG W MIGDAŁACH ZE SZPINAKIEM, BURACZKI Z NUTĄ CYTRYNY, JABŁKIEM I FENKUŁEM

pstragSkładniki na 1-2 porcje:

  • 1-2 filety z pstrąga
  • 2-4 łyżki płatków migdałowych
  • sól morska lub himalajska do smaku
  • ½ łyżeczki estragonu
  • ¹⁄³ łyżeczki kurkumy
  • skórka z ½ cytryny
  • oliwa
  • 4 szklanki szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 upieczone buraki
  • 1 jabłko
  • ½ małego ząbka czosnku
  • ½ łyżeczki pasty sezamowej tahini
  • mały kawałek fenkułu (opcjonalnie)
  • szczypta suszonego tymianku

Przygotowanie:

Zetrzyj buraki, jabłko i fenkuł na drobnej tarce. Dodaj skórkę z cytryny, pastę sezamową, utarty lub wyciśnięty czosnek, dopraw solą i suszonym tymiankiem. Wymieszaj i odstaw. Pstrągi umyj, osusz i dopraw solą, ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem, posyp estragonem, kurkumą, skrop oliwą i posyp płatkami migdałów. Zapiekaj ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Kiedy ryba się piecze, podsmaż na oliwie szpinak z dodatkiem pokrojonego w płatki czosnku, dopraw solą, gałką muszkatołową i serwuj z upieczoną rybą oraz surówką z buraczkami.

Rada autora:

W trakcie Jaglanego Detoksu dopuszczamy rybę i drób. Szczególnie osoby, które wykonują intensywną pracę fizyczną lub z jakiegoś powodu są osłabione, powinny zaplanować kilka takich dań. Ryby są dość zakwaszające, więc w tym przepisie dla równowagi dodałem mocno alkalizujący szpinak oraz buraka. Migdały sprawią, że ryba będzie aromatyczna, chrupka i nie wyschnie podczas pieczenia.


DELICJE JAGLANE Z MALINOWYM DŻEMEM CHIA

ciastka jaglaneSkładniki na ok. 15 ciasteczek

  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 80 ml oleju kokosowego
  • 12 daktyli
  • 1 banan
  • 3 łyżki mąki kasztanowejlub z ciecierzycy
  • ¹⁄³ szklanki posiekanych migdałów
  • 3 łyżki siemienia lnianego

Do musu:

  • 1 szklanka malin świeżych
  • lub mrożonych
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 2 łyżki nasion chia
  • ½ łyżeczki agaru

 

Przygotowanie:
Maliny delikatnie podgrzej, dodaj ksylitol, nasiona chia i agar. Dokładnie wymieszaj, ostudź i wstaw na godzinę do lodówki. Daktyle zalej wrzątkiem tak, aby były przykryte. Po upływie 15 minut odcedź, posiekaj je bardzo drobno. Do naczynia wsyp płatki, dodaj posiekane daktyle i pozostałe składniki, wlej też 1/3 szklanki wody, w której moczyły się daktyle. Wszystkie składniki zagnieć razem. Blachę wyłóż pergaminem. Uformuj okrągłe ciasteczka, zrób w każdym wgłębienie i wypełnij je dżemem malinowym chia. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C.

Rada autora:

Gwarantuję, że te jaglano-owsiane delicje rozejdą się błyskawicznie! Wasze maluchy będą skakać z radości. Po detoksie możecie sobie przygotowywać te energetyczne ciasteczka, kiedy tylko macie ochotę - to zdrowa przekąska do pracy lub w plener. Po upieczeniu można przechowywać je w pudełku. Malinowy dżem chia doskonale pasuje do wielu innych deserów oraz do jaglanych naleśników.

 

Książka już wkrótce do wygrania w naszym konkursie!


Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
>60 min
5
Desery Torcik na 19 urodziny

Prosty , nieskomplikowany torcik o smaku śmietankowym. Puszysty , mięciutki b...

Odsłon: 68

60 min
2

Przepis dnia

Zupy Żurek w chlebku

Żur w chlebie to jedna z najsmaczniejszych zup goszczących na świątecznych st...

Odsłon: 453

30 min
12

Polecane artykuły

Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

0
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

0
Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0