Autorka jest Żydówką urodzoną w Krakowie i Polsce zawdzięcza najlepsze wspomnienia o dzieciństwie i młodości. Książka jest swojego rodzaju hołdem dla Najbliższych, których już nie ma, i powinna się nazywać Krakowska kuchnia żydowska. Babcia autorki razem z mamą wprowadzały ją w świat tajemnic gotowania i niezwykłych smaków. I to właśnie im autorka pragnie wyrazić poprzez napisanie tej książki wdzięczność i szacunek. W książce znajdziemy opis wszystkich świąt żydowskich oraz przepisy na związane z nimi tradycyjne potrawy, jak chały słodkie i wytrawne, kugel z makaronu, roladki z piersi kurzej czy nadziewana pierś indyczki. Jest tu także opis zasad koszerności potraw.
Koszerne i przepyszne!Przyrządź nadziewaną pierś indyczki i poznaj żydowskie święta.
REKLAMA
REKLAMA
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
Dania główne
Łosoś w glazurowej przyprawie
Bardzo smaczny łosoś w przyprawach, nie mdły, a bardzo aromatyczny.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Do pracy
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Owoce morza
- Przyprawy
- Czosnek
- Tymianek
- Dla zdrowia
Odsłon: 26
0
Sałatki
Sałatka ziemniaczana ze śledziem
Bardzo prosta sałatka śledziowa, którą możemy podać gościom na wigilię i w św...
Odsłon: 92
2
Wędliny
Mielonka wieprzowa z szynkowaru.
Smaczna, idealna do kanapek mielonka zrobiona z mięsa wieprzowego w szynkowarze.
Odsłon: 60
3
Śniadania
Pasta do pieczywa
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Francuska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Ryby
- Makrela
- Przyprawy
Odsłon: 4865
4
REKLAMA