Jeśli do tej pory nie próbowałeś domowych lodów, nie czekaj ani chwili dłużej. Rodzina oszaleje na ich punkcie - ich smak jest nieporównanie lepszy od tych ze sklepu.
Znajdziesz tu nie tylko klasyczne przepisy na lody czekoladowe czy waniliowe, ale też unikalne kompozycje smakowe:
- lody z pietruszki
- lody miodowo-lawendowe
- sorbet mandarynkowy
- lody z zielonej herbaty
- sorbet jeżynowo-limonkowy
- lody z masła orzechowego
Rozsmakuj się w lekkich, domowych, mrożonych pysznościach i podziel się nimi z rodziną i przyjaciółmi. Wszyscy kochamy lody!
Fragmenty książki:
Blondies -12 sztuk
Szukając idealnych blondie, udałem się do źródła wiedzy na temat wszystkiego, co czekoladowe: mojej dobrej przyjaciółki i koleżanki po fachu Dede Wilson, autorki poradnika o pieczeniu ciastek z czekoladowymi drażami A Baker's Field Guide to Chocolate Chip Cookies. Wiedziałem,
że podsunie mi fantastyczny przepis, i faktycznie, okazał się on wprost genialny.
- 1/2 szklanki (115 g) niesolonego masła
- 1 szklanka (140 g) mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki sody
- 1/8 łyżeczki soli
- 1 szklanka (215 g) jasnego brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 duże jajko
- 2/3 szklanki (115 g) draży czekoladowych
- 2/3 szklanki (75 g) orzechów pekan lub orzechów włoskich, prażonych
- (zob. strona 23) i grubo posiekanych
Nagrzać piekarnik do 175°C.
Kwadratową formę o boku 20 centymetrów wysmarować masłem i wyciąć kwadratowy arkusz papieru do pieczenia lub papieru woskowanego do wyłożenia dna. W średniej wielkości rondelku roztopić masło, a następnie pozostawić do schłodzenia do temperatury pokojowej.
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Do roztopionego masła dodać brązowy cukier i ekstrakt z wanilii, a następnie jajko.
Wlać masę z roztopionego masła do suchych składników, a następnie wymieszać z czekoladowymi drażami i orzechami.
Przełożyć całość do przygotowaną formy. Wygładzić wierzch i piec przez 30 minut, aż środek lekko się podniesie. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Podawać z lodami i sosem.
Przechowywanie: Zawinąć formę folią i przechowywać w temperaturze pokojowej. Blondie zachowają
świeżość do trzech dni.
Sorbetto z arbuza - ok. 1 l
Nawet do głowy by mi nie przyszło, aby udać się na wielki Targ Główny we Florencji bez mojej koleżanki Judy Watts, znanej w mieście jako Divina Cucina. Mając przy sobie Judy jako przewodniczkę, byłem przyjmowany przez rzeźników i sprzedawców sera niczym uznany za zaginionego członek rodziny, a wszędzie, gdzie tylko się udaliśmy, pojawiała się kolejna duża patera wypchana po brzegi toskańskimi przysmakami: serem pecorino z owczego mleka, kandyzowanymi
owocami przyprawionymi ziarnami gorczycy, świeżymi truskawkami skropionymi gęstym octem balsamicznym i, aż strach powiedzieć, kanapkami z wołowym żołądkiem (których nie miałem odwagi spróbować). A ponieważ byliśmy we Włoszech, każda wizyta kończyła się kieliszkiem grappy nalanym prosto z małych szklanych buteleczek, który jest obbligatorio po całej tej degustacji.
To sorbetto jest adaptacją przepisu Judy. Sama najbardziej lubi w nim małe czekoladowe „pestki". Jako że arbuzy mają w sobie dużo wody, należy wyjąć sorbetto z zamrażalnika na tyle wcześnie, aby zmiękł i łatwiej się go nakładało, czyli jakieś pięć, dziesięć minut przed podaniem. Aby zabić czas, podajcie kieliszeczki grappy, a jeśli do momentu serwowania deseru jeszcze trochę wam zostanie, polejcie nieco grappą także sorbetto.
- 3 szklanki (750 ml) soku z arbuza (zob. Uwaga)
- ½ szklanki (100 g) cukru
- duża szczypta soli
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 1 do 2 łyżek wódki (opcjonalnie)
- 1 do 2 łyżek małych półsłodkich draży czekoladowych
W małym rondelku z materiału niereaktywnego podgrzać około pół szklanki (125 ml) soku z arbuza wraz z cukrem i solą, mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z ognia i w średniej wielkości misce wymieszać płyn z pozostałymi 2˝ szklanki (625 ml) soku z arbuza. Dodać sok z limonki i wódkę.
Dokładnie schłodzić masę, a następnie zamrozić w maszynce do lodów zgodnie z instrukcją producenta. Pod sam koniec kręcenia dodać małe czekoladowe draże.
Uwaga: Zwykle udaje mi się uzyskać mniej więcej trzy szklanki (750 ml) soku z półtora kilograma arbuza. Należy obrać skórkę, usunąć pestki, a następnie pociąć soczysty różowy miąższ na kosteczki i zmiksować je w blenderze lub malakserze. Dodatkowy sok można zamrozić i wykorzystać później, na przykład do margarity z arbuza.
Z tego sorbetto można zrobić świetne Arbuzowe lody na patyku. Wystarczy tylko przelać masę do plastikowych form na lody i mocno zamrozić.