Kto gotował obiady czwartkowe? Skąd się wzięła zupa rumfordzka i co ją łączy z tytułem szlacheckim? Jak na kuchnię wpłynęła rewolucja francuska? Wielcy kucharze, wykwintne potrawy i wystawne stoły, zwykłe kuchty, publiczne jadłodajnie i żołnierskie kantyny, czyli historia opowiedziana od kuchni.
Dzięki Marii Barbasiewicz mamy okazję poznać smaki i zapachy, które cieszyły podniebienia królów i syciły biedaków.
Łyżką naprawdę można zawojować świat! Książka Marii Barbasiewicz to obowiązkowa pozycja dla tych, którzy chcą dowiedzieć się nie tylko tego jak Europa zmieniała się dzięki kuchni, ale również poznać powody ewolucji, jakiej na przestrzeni wieków ulegała europejska sztuka kulinarna. Pouczająca i pasjonująca lektura dla wielbicieli kuchni i historii. Gorąco polecam - rekomenduje Magda Gessler
Premiera: 23 listopada 2015
Wydawnictwo PWN
Cena: 64,90 zł