Najlepsze przepisy na ogórki

Ramen. Zupa szczęścia i miłości

Niewiele dań uzależnia tak jak ramen, a różnorodnych połączeń smakowych – od tych najprostszych do najbardziej złożonych – możesz doświadczyć zarówno w zapyziałym barze w Tokio, jak i w najmodniejszym w Los Angeles.

Na początek dostajesz dużą miskę wypełnioną po brzegi parującym bulionem, gotowanym nawet przez 48 godzin. Bulion ma wyjątkowo intensywny smak - od suszonych grzybów, alg, miso i płatków suszonej ryby - i gładką powierzchnię z widocznymi okami. W głębokiej misce leżą zwinięte nitki cienkiego, sprężystego makaronu, boczek chashu, pływają jajka marynowane w sosie sojowym i inne dodatki. Niewiele dań uzależnia tak jak ramen, a różnorodnych połączeń smakowych - od tych najprostszych do najbardziej złożonych - możesz doświadczyć zarówno w zapyziałym barze w Tokio, jak i w najmodniejszym w Los Angeles.

Zupa szczęścia i miłości

W 2000 r. ramen zawojował nie tylko bary i restauracje w Japonii, ale i największe japońskie media. Mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni ogarnęła kulinarna obsesja na punkcie „najlepszego rosołu świata", a ich pasja szybko stała się zjawiskiem na skalę światową.

Czy wiesz, że...

- Ramen stał się fenomenem kulinarnym, choć sama nazwa „ramen" funkcjonuje dopiero od lat 50. XX w.

- Boom na ramen w Japonii trwa nieprzerwanie od 2000 r.

- Koreańczycy używają zaproszenia na ramen jako wymówki, by spotkać się w bardziej intymnych okolicznościach. Dokładnie tak, jak Europejczycy... zapraszają na kawę po randce!

- W 2018 r. w Japonii wyprodukowano prawie 4 miliardy opakowań ramenu instant!

- Ramen może być zarówno mięsny, wegetariański, jak i wegański.

Autorka Tove Nilsson - Jest szefową kuchni i dziennikarką kulinarną. Nie ustaje w poszukiwaniach idealnego ramenu i najlepszego makaronu. Jest również autorką książek Soda, lemonad & snacks (Soda, lemoniada i przekąski, 2014) i Ägg (Jajka, 2015). Przez ostatnie dziesięć lat przy okazji każdego wyjazdu za granicę rozglądałam się za barami ramen. I gdy któregoś razu stałam w kolejce do jednego z tych najlepszych, przeszło mi przez myśl, że osób, które podobnie jak ja bez przerwy uganiają się za kolejną miską ramenu, jest więcej.
Tove Nilsson, Ramen. Zupa szczęścia i miłości.

Wydawnictwo Prószyński i S-ka

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kurczak pieczony z ryżem

miało być inne danie, a wyszło inne, w takie upały najczęściej wybieramy potr...

Odsłon: 75

30 min
2
Ciasta Agrestowiec

Agrestowiec to ciasto wymyślone z tęsknoty za agrestem – niegdyś bardzo w Pol...

Odsłon: 1416

30 min
5
Sałatki Surówka z kapusty z sosem farmerskim

Prosty sos majonezowo -śmietanowy z czosnkiem i dużą garścią ziół: koperku, s...

Odsłon: 1330

30 min
8
Dodatki Sos farmerski do sałatek

Prosty sos majonezowo -śmietanowy z czosnkiem i dużą garścią ziół: koperku, s...

Odsłon: 208

15 min
2
60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Jest niskokaloryczny, ma dużo błonnika. Dlaczego warto jeść agrest i jak go wykorzystać w kuchni

Dla jednych owoce te są zbyt kwaśne, dla innych to kwintesencja letniego smaku. Agrest, bo o nim mowa, kryje w sobie mnóstwo właściwości prozdrowot...

0
Informacje Obiady do słoika na wyjazd. Co zabrać na wakacje pod namiotem, biwak lub wycieczkę?

Ze względu na inflację i wzrost cen, coraz więcej Polaków odwołuje wakacje lub szuka niskobudżetowych rozwiązań. Jednym ze sposobów na zaoszczędzen...

24
Informacje Straszyły w PRL-u, a dziś są popularne. Kanapka z metką czy mortadelą?

Mięsne wyroby w PRL-u pozostawiały wiele do życzenia. Jednocześnie były rzadko dostępne, więc gdy już się pojawiały, każdy ich próbował. Czy pamięt...

9
Informacje Prawie bez kalorii, samo zdrowie. Domowe dżemy z zamiennikiem cukru

Alternatywy dla tradycyjnych, przesyconych przetworów stają się coraz bardziej popularne. Jedną z nich jest ksylitol - naturalny słodzik o niskiej...

19