Tradycje kulinarne Wielopolszczyzny

Tradycje kulinarne to taka część naszej historii, która jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Smaki i sposoby przyrządzania wielu potraw wynosimy z domu, dzięki naszym mamom i babciom. Są i tacy, którzy starają się, by ta wiedza nie poszła w zapomnienie.

Książka "Tradycje kulinarne Wielopolszczyzny" jest poświęcona przepisom z terenów wsi Wielopole Skrzyńskie. W tej niewielkiej książeczce zebrano ciekawe, domowe przepisy na popularne na Podkarpaciu potrawy. Zaletą tej książki jest to, że podane w niej receptury są autentyczne, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Pojawiły się w książce dzięki zaangażowaniu mieszkańców, związanych z lokalną społecznością.

Kuchnia Wielopolszczyzny to kuchnia galicyjska, przede wszystkim chłopska. Ale, jak pisze autorka projektu Dorota Łuszcz, to tradycja kulinarna z elementami kuchni dworskiej. Charakterystyczną jej cechą jest obfitość potraw mącznych, co można zauważyć także w wielu innych regionach naszego kraju.

Znajdziemy w książce wiele potraw znanych w całej Polsce, takich jak żur, jabłecznik czy piernik (oczywiście w swoich, wielopolskich odmianach!). Ale nie zabrakło w niej także przepisów na dania typowo regionalne, takie jak lepak (rodzaj kluseczków z płatków owsianych podawane ze skwarkami), proziaki (rodzaj placków z mąki pszennej, jajek i kwaśnego mleka) czy tort kapuściany (nazwa mówi sama za siebie). Przepisy bazują na mące, jajkach, ale nie brakuje w nich warzyw - świetnie smakują placuszki dyniowe czy sałatka warzywna.

Ciekawym dodatkiem do przepisów są także praktyczne porady, które zebrano od gospodyń tego regionu. Znajdziemy tam sposób na to, by ryba nie rozpadała się nam na patelni, a także na to, by przedłużyć świeżość drożdży. Ciekawym sekretem słodko-kwaśnego smaku sosu pomidorowego jest ...zwykła starta marchewka. Te dobre rady na pewno pomogą w wielu kuchennych kryzysach!

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Tytuł: Tradycje kulinarne Wielopolszczyzny
Opracowanie: Piotr Zdziebło
Oprawa twarda

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 278

60 min
4
Desery Ciasto budyniowe z borówkami

Ciasto budyniowe z dodatkiem borówek. Puszyste mięciutkie, pachnące budyniem....

Odsłon: 151

30 min
4
Zupy Zupa przednówkowa

Ta zupa przednówkowa jest doskonałym sposobem na kreatywne wykorzystanie zapa...

Odsłon: 2089

30 min
9
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1