Tradycje kulinarne to taka część naszej historii, która jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Smaki i sposoby przyrządzania wielu potraw wynosimy z domu, dzięki naszym mamom i babciom. Są i tacy, którzy starają się, by ta wiedza nie poszła w zapomnienie.

Książka "Tradycje kulinarne Wielopolszczyzny" jest poświęcona przepisom z terenów wsi Wielopole Skrzyńskie. W tej niewielkiej książeczce zebrano ciekawe, domowe przepisy na popularne na Podkarpaciu potrawy. Zaletą tej książki jest to, że podane w niej receptury są autentyczne, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Pojawiły się w książce dzięki zaangażowaniu mieszkańców, związanych z lokalną społecznością.

Kuchnia Wielopolszczyzny to kuchnia galicyjska, przede wszystkim chłopska. Ale, jak pisze autorka projektu Dorota Łuszcz, to tradycja kulinarna z elementami kuchni dworskiej. Charakterystyczną jej cechą jest obfitość potraw mącznych, co można zauważyć także w wielu innych regionach naszego kraju.

Znajdziemy w książce wiele potraw znanych w całej Polsce, takich jak żur, jabłecznik czy piernik (oczywiście w swoich, wielopolskich odmianach!). Ale nie zabrakło w niej także przepisów na dania typowo regionalne, takie jak lepak (rodzaj kluseczków z płatków owsianych podawane ze skwarkami), proziaki (rodzaj placków z mąki pszennej, jajek i kwaśnego mleka) czy tort kapuściany (nazwa mówi sama za siebie). Przepisy bazują na mące, jajkach, ale nie brakuje w nich warzyw - świetnie smakują placuszki dyniowe czy sałatka warzywna.

Ciekawym dodatkiem do przepisów są także praktyczne porady, które zebrano od gospodyń tego regionu. Znajdziemy tam sposób na to, by ryba nie rozpadała się nam na patelni, a także na to, by przedłużyć świeżość drożdży. Ciekawym sekretem słodko-kwaśnego smaku sosu pomidorowego jest ...zwykła starta marchewka. Te dobre rady na pewno pomogą w wielu kuchennych kryzysach!

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Tytuł: Tradycje kulinarne Wielopolszczyzny
Opracowanie: Piotr Zdziebło
Oprawa twarda

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

Odsłon: 421409

60 min
1155
Przekąski Szybka przekąska na andrzejki

Szybka przekąska na andrzejki na bazie gotowego ciasta francuskiego, którą pr...

Odsłon: 9967

15 min
12
Dania główne Klopsiki po cygańsku

Klopsiki po cygańsku różnią się od klasycznych sosem, w którym znajduje się m...

Odsłon: 8468

30 min
9