Do góry

Bake off

Kulki Julki - przepisy z "Bake Off Junior"

W siódmym odcinku "Bake Off Junior" Julka zaprezentowała przepis na kulki mocy w pięciu smakach.

Czekoladowe

  • 170 g wegańskiej ciemnej czekolady
  • 1 awokado
  • 2 łyżeczki masła migdałowego
  • 65 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
  • 7 suszonych śliwek
  • jadalne fiołki i sezam (do dekoracji)

Daktylowe

  • 5 białek
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 8 żółtek
  • 150 g mąki ryżowej
  • 10 świeżych daktyli (45 g)
  • 2 łyżki kakao
  • 13 g soku z pomarańczy
  • 13 g skórki pomarańczowej
  • 1 papryczka chili
  • 4 łyżki kakao
  • 5 świeżych daktyli
  • jadalne kwiaty (do ozdoby)

Kokosowe

  • 155 g kaszy jaglanej
  • 500 g mleka kokosowego
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka miąższu z wanilii
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g mleka kokosowego (opcjonalnie)
  • 10 g wegańskiej białej czekolady
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Malinowe

  • 150 g suszonych fig
  • 100 g migdałów
  • 12 g kakao
  • miąższ z 1 laski wanilii
  • 50 g nasion chia
  • 80 g orzechów brazylijskich
  • 15 g liofilizowanych truskawek

Matcha

  • 200 g pistacji bez łupinek
  • 120 g suszonych śliwek
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 1 laska wanilii
  • ½ łyżeczki matchy

Czekoladowe

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Dodać do zblendowanego awokado, zmiksować z resztą składników. Uformować kulki, a następnie chłodzić przez około 30 minut w zamrażalniku. Patyczki umoczyć w zatemperowanej czekoladzie i wbić po jednym w każdą kulkę. Schłodzić, oblać zatemperowaną czekoladą, ozdobić.

Daktylowe
Białka ubić z ksylitolem, dodać po jednym żółtku. Przesiać mąkę i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170°C przez około 25-30 min.
10 daktyli zblendować z resztą składników, następnie dodać pięć posiekanych daktyli. Uformować kulki, obtoczyć w pokruszonym biszkopcie. Chłodzić przez około 30 minut.

Kokosowe
Kaszę gotować na mleku do miękkości. Wiórki zblendować z miodem na dość gładką masę. Dodać wanilię, przyprawy oraz ostudzoną kaszę i zmiksować. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodać mleko kokosowe. Oblać zatemperowaną białą wegańską czekoladą i obroczyć w wiórkach kokosowych.

Malinowe
Wszystko oprócz truskawek zblendować. Uformować kulki i obtoczyć w pokruszonych liofilizowanych truskawkach.

Matcha
Połowę pistacji i resztę składników zmiksować. Posiekać pozostałe pistacje i obtoczyć w nich uformowane kule.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń