Czekoladowe
- 170 g wegańskiej ciemnej czekolady
- 1 awokado
- 2 łyżeczki masła migdałowego
- 65 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
- 7 suszonych śliwek
- jadalne fiołki i sezam (do dekoracji)
Daktylowe
- 5 białek
- 5 łyżek ksylitolu
- 8 żółtek
- 150 g mąki ryżowej
- 10 świeżych daktyli (45 g)
- 2 łyżki kakao
- 13 g soku z pomarańczy
- 13 g skórki pomarańczowej
- 1 papryczka chili
- 4 łyżki kakao
- 5 świeżych daktyli
- jadalne kwiaty (do ozdoby)
Kokosowe
- 155 g kaszy jaglanej
- 500 g mleka kokosowego
- 200 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka miąższu z wanilii
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g mleka kokosowego (opcjonalnie)
- 10 g wegańskiej białej czekolady
- wiórki kokosowe do obtoczenia
Malinowe
- 150 g suszonych fig
- 100 g migdałów
- 12 g kakao
- miąższ z 1 laski wanilii
- 50 g nasion chia
- 80 g orzechów brazylijskich
- 15 g liofilizowanych truskawek
Matcha
- 200 g pistacji bez łupinek
- 120 g suszonych śliwek
- 40 g wiórków kokosowych
- 1 laska wanilii
- ½ łyżeczki matchy
Czekoladowe
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Dodać do zblendowanego awokado, zmiksować z resztą składników. Uformować kulki, a następnie chłodzić przez około 30 minut w zamrażalniku. Patyczki umoczyć w zatemperowanej czekoladzie i wbić po jednym w każdą kulkę. Schłodzić, oblać zatemperowaną czekoladą, ozdobić.
Daktylowe
Białka ubić z ksylitolem, dodać po jednym żółtku. Przesiać mąkę i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170°C przez około 25-30 min.
10 daktyli zblendować z resztą składników, następnie dodać pięć posiekanych daktyli. Uformować kulki, obtoczyć w pokruszonym biszkopcie. Chłodzić przez około 30 minut.
Kokosowe
Kaszę gotować na mleku do miękkości. Wiórki zblendować z miodem na dość gładką masę. Dodać wanilię, przyprawy oraz ostudzoną kaszę i zmiksować. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodać mleko kokosowe. Oblać zatemperowaną białą wegańską czekoladą i obroczyć w wiórkach kokosowych.
Malinowe
Wszystko oprócz truskawek zblendować. Uformować kulki i obtoczyć w pokruszonych liofilizowanych truskawkach.
Matcha
Połowę pistacji i resztę składników zmiksować. Posiekać pozostałe pistacje i obtoczyć w nich uformowane kule.