Do góry

Bake off

Miód z solą Rafała - przepis z "Bake Off..."

W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Rafał zaprezentował jurorom przepis na tartę z miodem.

Ciasto

  • 195 g mąki pszennej
  • 115 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki mleka
  • mąka do podsypania ciasta
  • masło do posmarowania formy

 

Nadzienie miodowe

  • 115 g stopionego masła
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • ¾ szklanki miodu
  • 3 jaja
  • 125 ml śmietany 36%
  • sól gruboziarnista

 

Czekoladowe ozdoby

  • 300 g czekolady deserowej

 

Dekoracja

  • świeże owoce
  • czekoladowe ozdoby
  • sól gruboziarnista do smaku

 

Ciasto
Mąkę przesiać do miski, dodać masło i posiekać (ma przypominać kruszonkę). Dodać żółtko, cukier, sól i mleko. Zagnieść ciasto, uformować kulę, następnie włożyć ją do woreczka foliowego lub zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Gdy ciasto będzie już schłodzone, rozwałkować, podsypując lekko mąką. Wyłożyć na posmarowaną masłem formę. Piec przez 25 minut w temperaturze 180°C.

Nadzienie miodowe
W misce wymieszać stopione masło, cukier i skrobię. Wlać miód, ponownie zamieszać. Dodać kolejno jajka, cały czas mieszając. Na sam koniec połączyć ze śmietanką. Przygotowaną masę wylać na podpieczony spód i piec w temperaturze 180°C przez 40 minut. Tarta jest gotowa, kiedy nadzienie z wierzchu jest złotobrązowe i wyrośnięte ponad brzeg ciasta, a środek wciąż luźny. Wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia. Po ostudzeniu udekorować ozdobami z czekolady.

Czekoladowe ozdoby
Czekoladę zatemperować, a następnie rozlać na folii bąbelkowej. Wyrównać linijką, a gdy stężeje, oddzielić czekoladę od folii.

Dekoracja
Po ostudzeniu udekorować owocami, ozdobami z czekolady i solą gruboziarnistą (do smaku).

 

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń