Do góry

Newsy

Najlepsze źródła magnezu

Wraz ze zwiększającą się ilością przetworzonej żywności, poziom magnezu w diecie przeciętnego człowieka obniża się. Bywa niewystarczający, aby organizm działał prawidłowo. Co jeść, by uniknąć niedoboru tego pierwiastka?

Fot. 123RF/Picsel

Niedobór magnezu wywołuje u człowieka zaburzenia rytmu serca, problemy ze snem, nerwowość, bóle głowy, zaburzenia widzenia, łamliwość kości, włosów i paznokci, zaburzenia miesiączkowania, bóle pleców. Najczęściej zauważamy, że go nam brakuje, kiedy nam „oko lata", czyli drży powieka lub mięśnie, a także kiedy pojawiają się bolesne skurcze, najczęściej łydek.

Badania sugerują, że brak magnezu może przyczyniać się także do zwiększenia ryzyka depresji. Dodatkowe spożycie tego pierwiastka w wielu przypadkach zmniejszyło objawy istniejącej depresji - ale aby mieć pewność, badacze muszą przeprowadzić więcej eksperymentów na dużych grupach ludzi.

Magnez jest uważany przez badaczy za "pierwiastek życia" nie bez powodu. Badania wskazują na to, że u osób z niedoborem tego pierwiastka częściej dochodzi do nagłej śmierci sercowej. Nagła śmierć sercowa może wystąpić u osoby chorującej na serce, choć ta choroba może być także utajona.

Wszystkim nieprzyjemnym, a nawet groźnym objawom, które wiążą się z niewystarczającą ilością magnezu w organizmie, można przeciwdziałać.

Niedobór magnezu najczęściej jest wynikiem nieprawidłowej diety, a przyczyniają się do niego także przyjmowane leki, takie jak tabletki antykoncepcyjne, leki moczopędne i antybiotyki. W czasie ich stosowania trzeba szczególnie uważać na prawidłową dietę, obfitującą w ten niezbędny dla zdrowia pierwiastek. Negatywnie na poziom magnezu wpływa także stres i nadużywanie alkoholu czy kawy, gdyż powodują wypłukiwanie go z organizmu.

Mężczyźni potrzebują około 355 mg magnezu dziennie (nieco więcej, jeśli ich dieta obfituje w błonnik), a kobiety około 250 mg na dzień.

1. Kakao

Szesnastoprocentowe, gorzkie kakao zawiera 440 mg magnezu w 100 g. Ale jest też cennym źródłem kwasu foliowego, witamin z grupy B i innych. Ważnym składnikiem kakao jest także epikatechina, flawonoid, który według naukowców może zmniejszać ryzyko raka, cukrzycy, chorób serca i wylewów.

2. Kasza gryczana

W 100 g kaszy gryczanej prażonej znajduje się 220 mg magnezu. Duża zawartość błonnika sprawia, że korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Niewielka ilość kalorii z kolei pozwala na stosowanie jej osobom będącym na diecie odchudzającej.

3. Kasza jaglana i jęczmienna

W kaszy jaglanej i jęczmiennej jest około 280 mg magnezu. Są korzystne dla zdrowia, tak jak i inne rodzaje kasz.

4. Orzechy włoskie

Orzechy włoskie zawierają 251 mg magnezu na 100 g. Są bogate również w fosfor, potas, cynk i żelazo, a także wapń. Są kaloryczne.

Ale uwaga! Wysoka kaloryczność wszystkich orzechów nie oznacza, że osoby będące na diecie powinny wybierać wysoko przetworzone batoniki, zawierające mniejsze ilości kalorii. Samo gryzienie i trawienie orzechów pozwala spalić sporo kalorii w porównaniu z trawieniem batonika. Nie wspominając już o przewadze zdrowotnej orzechów, które zawierają witaminy, minerały i zdrowe kwasy tłuszczowe.

5. Orzechy laskowe

100 g orzechów laskowych to 235 mg magnezu.

6. Orzechy nerkowca

Ten rodzaj orzechów zawiera niemal 300 mg magnezu na 100 g.

7. Otręby

W otrębach ryżowych znajdziemy aż 781 mg magnezu (na 100 g). Oprócz tego zawierają ogromne ilości fosforu i potasu. Z kolei popularniejsze otręby pszenne zawierają w 100 gramach jest aż 611 mg magnezu. Przy okazji dostarczą nam także potas (1182 mg) i fosfor (1013 mg). Wszystkie otręby, korzystnie wpływają na poziom cukru i cholesterolu we krwi.

8. Biała fasola

Biała fasola zawiera 183 mg magnezu i aż 1542 mg potasu na 100 g. Tak jak wszystkie warzywa strączkowe, jest zalecana jako doskonałe źródło białka i jedzenie o niskim indeksie glikemicznym (IG), co jest szczególnie ważne dla cukrzyków.

9. Mąka sojowa

Soja, w rozsądnych ilościach, działa bardzo korzystnie na organizm. Zawiera około 430 mg magnezu na 100 g. Oprócz tego pomaga w przypadku nadciśnienia, wysokiego cholesterolu, cukrzycy. Obniża też ryzyko osteoporozy. Soja naturalnie nie zawiera glutenu, teoretycznie mogłaby być świetna dla osób chorych na celiakię, ale bardzo często jest zanieczyszczona zbożami, które gluten zawierają.

10. Bazylia

Bazylia, nawet ta suszona i stosowana jako przyprawa, to bogate źródło magnezu. W 100 g jest aż 711 mg tego pierwiastka. Oczywiście, jest to przyprawa, więc w żaden sposób nie uda nam się zaspokoić zapotrzebowania na magnez za jej pomocą. Jednak warto zwrócić uwagę na jej prozdrowotne właściwości. Warto zamienić chociaż część soli dodawanej do potraw na różnego rodzaju zioła i przyprawy.

Aby zwiększyć wchłanianie magnezu najlepiej jeść produkty go zawierające z czymś kwaśnym lub/i białkiem zwierzęcym. Wchłanianie magnezu utrudnia wapń i fosfor, zawarte np. w nabiale.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń