Boże Narodzenie na słodko

Sery pod różną postacią wyjątkowo często goszczą na naszych stołach. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie tak samo wpływają na nasze zdrowie. Oto lista tych, które powinniśmy cenić najbardziej.

Białe, żółte, pleśniowe - Polacy uwielbiają sery i bardzo chętnie po nie sięgają. Stanowią one doskonały dodatek do kanapek lub podstawę pysznej przekąski. Wielu z nas nie może wyobrazić sobie codziennych posiłków bez serów. Warto jednak wiedzieć, że niektóre sery lepiej wpływają na nasze zdrowie, a inne gorzej. Które z nich powinniśmy na stałe włączyć do naszego jadłospisu?

1. Parmezan

Okazuje się, że Włosi dobrze wiedzą co robią, dodając parmezan do większości dań. Być może jest to jeden z sekretów doskonałego zdrowia osób, żyjących w tamtym regionie? Dzięki długiemu procesowi dojrzewania, w parmezanie znajdziemy bardzo dużo tripeptydów. Naukowcy udowodnili, że ten rodzaj białka wyjątkowo dobrze wpływa na osoby, które borykają się m.in. z nadciśnieniem.

Jedząc ten włoski ser, dostarczymy do naszego organizmu nie tylko białko, ale również niezwykle cenny selen, który ma działanie przeciwzapalne oraz wspiera układ odpornościowy. Ponadto, ricotta zawiera w sobie całkiem sporo przeciwutleniaczy, zapobiegających wielu poważnym chorobom.

 

 

Jeżeli lubicie charakterystyczny smak koziego sera, mamy dla was bardzo dobrą wiadomość - produkt ten jest wyjątkowo zdrowy i bardzo pozytywnie wpływa na nasz organizm. Ser kozi zawiera w sobie sporo łatwo przyswajalnego wapnia oraz potas i fosfor. Warto go jeść również ze względu na obecność pełnowartościowego białka i witamin z grupy B, które wspierają układ krążenia, ułatwiają koncentrację oraz spowalniają procesy starzenia się komórek ciała.

Jeżeli do tej pory nie mieliście okazji spróbować tego dojrzewającego sera, warto rozejrzeć się za nim w sklepie. Jest on nie tylko bardzo smaczny, ale również zawiera w sobie wapń, łatwo przyswajalne białko i witaminę D.

Każda osoba, która chociaż raz przeglądała jadłospisy polecane przez dietetyków z pewnością wie, że serek wiejski pojawia się w nich wyjątkowo często. Nie jest to przypadek, gdyż produkt ten jest wyjątkowo zdrowy. Jest to bardzo smaczne źródło pełnowartościowego białka, niezbędnego organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, a po jego zjedzeniu bardzo długo czujemy się najedzeni. Z tego powodu poleca się go również sportowcom.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Indyk w galarecie z szynkowara

Sklepowe wędliny kusza ale już nie zawsze smakują, polecam domowe wyroby.

Odsłon: 29298

15 min
44
Ciasta Sernik matcha

Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.

Odsłon: 350

30 min
1
Dania główne Pyszne krokiety

Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...

Odsłon: 3828

30 min
4
Desery Ciasteczka owsiane z jabłkiem i cynamonem

Przepis na pyszne, pożywne i aromatyczne ciasteczka owsiane z jabłkiem i cyna...

Odsłon: 665

15 min
5
Ciasta Tort rafaello

Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...

Odsłon: 1320

60 min
6