10 domowych sposobów na zgagę

Zgaga to dobrze wszystkim znane uczucie pieczenia za mostkiem. Zwykle ten nieprzyjemny objaw dopada nas po obfitym, tłustym posiłku. Jak mu zapobiegać? Co zrobić, kiedy się już pojawi?

Fot. 123RF/Picsel

Zgaga może u każdego przebiegać nieco inaczej. Warto zwracać uwagę, po jakich produktach mamy nieprzyjemne objawy, aby móc ich w przyszłości unikać lub ograniczać ich ilość w diecie.

Pamiętajmy, aby nie bagatelizować tego objawu, szczególnie jeśli pojawia się regularnie. Refluks żołądkowo-przełykowy, który może wywoływać zgagę, wymaga konsultacji z lekarzem, a niekiedy nawet leczenia operacyjnego.

Pobierz aplikację smaker

1. Zgaga może być objawem zwykłego przejedzenia. Najlepszym sposobem na nią jest jedzenie kilku (na przykład 5 lub nawet 6) niewielkich posiłków dziennie zamiast 3 obfitych dań. Ostatni posiłek można zjeść najpóźniej 2 godziny przed snem.

2. Ważne jest spokojne, powolne jedzenie i dokładne przeżuwanie każdego kęsa. Nie jedzmy też przed ćwiczeniami fizycznymi lub wysiłkiem!

3. Korzystnie działa ograniczenie ilości tłuszczu w diecie. Bardzo tłuste potrawy są ciężkostrawne i zwiększają zgagę. Podobnie dobrze jest uważać z daniami wysoko węglowodanowymi.

4. Aby ograniczyć nieprzyjemne pieczenie ograniczmy alkohol, kawę i papierosy oraz słodycze i mocną herbatę.

5. Wyjątkowo pogarszającymi zgagę produktami są cebula, czosnek, pieprz, mięta, musztarda i pomidory, ostre przyprawy. Na liście zwiększających zgagę smakołyków jest także czekolada i kakao. Picie soków z owoców cytrusowych i napojów zawierających kofeinę także zwiększy nieprzyjemny objaw.

6. Chudy nabiał nie powinien wywołać zgagi. To samo dotyczy chudego mięsa, jabłek i ziemniaków (bez dodatku tłuszczu!). Warunkiem jest oczywiście umiar.

7. Przy zgadze może pomóc szklanka mleka.

8. Posiłki powinniśmy popijać po ich zjedzeniu, nie w trakcie.

9. Do picia najlepiej wybierać wodę niegazowaną. Jeśli zgaga się już pojawiła można stosować wywar z siemienia lnianego lub napar z rumianku. Przypominamy, że przygotowanie wywaru polega na gotowaniu ziaren, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (w tym przypadku przypominającej kisiel), a napar na zalaniu ziół wrzątkiem i pozostawienie pod przykryciem (w tym przypadku wystarczy 15 minut, po czym napar odcedzamy).

10. Po obfitym posiłku warto wyjść na spokojny spacer. Wspomaga to trawienie i sprawia, że być może uda się uniknąć zgagi.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3
15 min
11
Wędliny Schab gyros

Schab gyros to pyszne i mocno aromatyczne mięso, które świetnie sprawdzi się...

Odsłon: 1406

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

3
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0