Jerzy Owsiak z wnuczką na Przystanku Woodstock. / fot. AKPA.PL
Czego nie może zabraknąć w kuchni Jurka Owsiaka? Jaka jest jego ulubiona przekąska, a jakie danie najlepiej wspomina z dzieciństwa? I dlaczego nie je owsianki? Wywiad w imieniu Smakera przeprowadziła wnuczka Jurka - Maja!
1. Moja ulubiona potrawa to sałatka jarzynową, którą robię sam.
2. Najlepsza przekąska to dobry śledzik z cebulką.
3. 3 rzeczy bez których nie mogę się obejść przy gotowaniu to ścierka, bo cały czas muszę coś czyścić. Nauczyłem się tego od najlepszych kucharzy na świecie. W kuchni zawsze trzeba coś wytrzeć, więc ścierka jest potrzebna. I mały, ostry nożyk za 15 zł.
4. Moja pierwsza książka kucharska to list z Włoch do żony Dzidzi. Opisywałem jej w nim świetną potrawę: smażone pomidory, które przygotowali tam dla nas organizatorzy festiwalu. Pomidor przekrojony na pół z wydrążonym środkiem. W środku pomidor wymieszany z bułką tartą, i to wszystko położone na rozżarzonej płycie na piecu.
5. Moje największe kulinarne odkrycie to to, że tequilę można z truskawką pić. Wcześniej myślałem sobie: Jak można truskawki podać z tequilą? A to się okazuje super sprawa.
6. Nigdy nie zjem żadnych kasz mlecznych ani owsianki z mlekiem - ohyda! Pozostało mi to z dzieciństwa.
7. Ulubiona potrawa z dzieciństwa to buraczki, ziemniaki, kotlet mielony! To jest absolutnie the best potrawa!
8. Przyprawa, której nigdy nie zabraknie w mojej kuchni to dużo pieprzu, papryki, chili. Bardzo lubię różne pieprze i różne rodzaje soli.
9. Restauracja, do której mogę chodzić codziennie - nie mam swoich restauracji, za to lubię zjeść sushi. Mam kilka miejsc, które znam i jak do nich pójdę, to wiem, że zjem dobre sushi.
10. Jeśli coś mocniejszego, to poproszę Metaxę.
11. Najlepsza piosenka do gotowania to cały repertuar. Jak gotuję - leci bardzo dużo muzy. Każdej muzy, która jest pod ręką.
11 pytań do Magdy Steczkowskiej. Kliknij!