11 kulinarnych pytań do Jurka Owsiaka!

Jerzego Owsiaka nie trzeba nikomu przedstawiać. Jego Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy to wydarzenie, którym co roku żyje cała Polska. Specjalnie dla Was dowiedzieliśmy się, jakie są jego kulinarne upodobania.

Jerzy Owsiak z wnuczką na Przystanku Woodstock. / fot. AKPA.PL

Czego nie może zabraknąć w kuchni Jurka Owsiaka? Jaka jest jego ulubiona przekąska, a jakie danie najlepiej wspomina z dzieciństwa? I dlaczego nie je owsianki? Wywiad w imieniu Smakera przeprowadziła wnuczka Jurka - Maja!

1. Moja ulubiona potrawa to sałatka jarzynową, którą robię sam.

2. Najlepsza przekąska to dobry śledzik z cebulką.

3. 3 rzeczy bez których nie mogę się obejść przy gotowaniu to ścierka, bo cały czas muszę coś czyścić. Nauczyłem się tego od najlepszych kucharzy na świecie. W kuchni zawsze trzeba coś wytrzeć, więc ścierka jest potrzebna. I mały, ostry nożyk za 15 zł.

4. Moja pierwsza książka kucharska to list z Włoch do żony Dzidzi. Opisywałem jej w nim świetną potrawę: smażone pomidory, które przygotowali tam dla nas organizatorzy festiwalu. Pomidor przekrojony na pół z wydrążonym środkiem. W środku pomidor wymieszany z bułką tartą, i to wszystko położone na rozżarzonej płycie na piecu.

5. Moje największe kulinarne odkrycie to to, że tequilę można z truskawką pić. Wcześniej myślałem sobie: Jak można truskawki podać z tequilą? A to się okazuje super sprawa.

6. Nigdy nie zjem żadnych kasz mlecznych ani owsianki z mlekiem - ohyda! Pozostało mi to z dzieciństwa.

7. Ulubiona potrawa z dzieciństwa to buraczki, ziemniaki, kotlet mielony! To jest absolutnie the best potrawa!

8. Przyprawa, której nigdy nie zabraknie w mojej kuchni to dużo pieprzu, papryki, chili. Bardzo lubię różne pieprze i różne rodzaje soli.

9. Restauracja, do której mogę chodzić codziennie - nie mam swoich restauracji, za to lubię zjeść sushi. Mam kilka miejsc, które znam i jak do nich pójdę, to wiem, że zjem dobre sushi.

10. Jeśli coś mocniejszego, to poproszę Metaxę.

11. Najlepsza piosenka do gotowania to cały repertuar. Jak gotuję - leci bardzo dużo muzy. Każdej muzy, która jest pod ręką.

11 pytań do Magdy Steczkowskiej. Kliknij!

Magda Steczkowska wywiad

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 110

30 min
5
30 min
3
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 132

15 min
5
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 138

60 min
7
Śniadania Nadzienie serowe do naleśników- 2 składniki

Tylko twaróg i kremowy jogurt smakowy, u mnie kokosowo, migdałowy. Tak wykorz...

Odsłon: 156

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

25
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326