Do góry

Newsy

5 najbardziej zdradliwych produktów spożywczych

Jogurty owocowe

Fot. 123RF

Uchodzą za zdrowe i faktycznie mogą takie być - pod warunkiem, że nie będą zawierać zbędnych dodatków. Niestety, wiele jogurtów, które znajdują się na sklepowych półkach to mieszanka kilku rodzajów cukrów, barwników, zagęszczaczy oraz innego rodzaju dodatków. Niekoniecznie pozytywnie wpływają one na nasze zdrowie. Jeśli dodatkowo zdecydujemy się na jogurt z dodatkiem słodkich posypkę lub chrupek, może okazać się ze nasz zdrowy deser ma tyle samo kalorii co naprawdę pożądana kanapka.

Warto teżczytać etykiety kupowanych przez nas produktów, gdyż może okazać się, że razem z nimi zjadamy... insekty! Jak to możliwe? W wielu przypadkach, różowy kolor jogurtów uzyskuje się poprzez dodanie do nich koszenili, występującej również jako kwas karminowy lub karmin. Jest to substancja, którą uzyskuje się z pancerzy czerwonych mszyc, żerujących na opuncjach. Co prawda, nie są one szkodliwe, jednak informacja ta z pewnością nie sprawi, że jogurt będzie nam bardziej smakować. Czasem bezpieczniej jest przygotować taką przekąskę w zaciszu własnej kuchni.

 

Zobacz też: Jak wybrać dobre masło? Kliknij!

Następna strona >>

1 2 3 4 5

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń