Dania jednogarnkowe

Sezon przeziębień w pełni, nic wiec dziwnego, że zaczynamy poszukiwać naturalnych sprzymierzeńców w walce z chorobami. W tym wypadku imbir nada sie idealnie, jednak warto wiedzieć, że to nie jedyne korzyści, płynące z włączenia go do diety.

W niektórych zakątkach świata imbir znany jest już od ponad 3000 lat, co tym samym czyni z niego jedną z najstarszych roślin uprawnych świata. Początkowo hodowano go tylko na Bliskim Wschodzie, jednak nie potrzeba było wiele czasu, aby wraz z podróżnikami, dotarł do kuchni całego świata. Imbir najbardziej rozpowszechnił się w Azji, jednak sporą popularność zyskał także na innych kontynentach, w tym również w Europie. Do spektakularnej kariery tej przyprawy bez wątpienia przyczynił się jej wyjątkowy smak oraz zaskakujące działanie prozdrowotne. Zobaczcie, co możecie zyskać, włączając do swojej diety aromatyczny imbir.

1. Imbir pomaga walczyć z przeziębieniem

Gdy tylko poczujesz pierwsze oznaki zbliżającej się grypy, sięgnij po napar z imbiru, syrop lub herbatę z jego dodatkiem. Przyprawa ta doskonale stymuluje nasz układ odpornościowy, łagodzi stany zapalne oraz silnie rozgrzewa. Preparaty z dodatkiem imbiru możemy wykorzystywać również w celach profilaktycznych. Włączając go do diety, możemy być pewni, iż nasz organizm będzie mniej podatny na różnego rodzaju infekcje.

Zobacz też: Najlepsze antybiotyki naturalne. Kliknij!

Bakteriobójcze właściwości imbiru nie tylko pomogą nam zmierzyć się z sezonowymi przeziębieniami. Ta intensywna w smaku przyprawa sprawdza się równie dobrze w przypadku nie o mniej poważnych infekcji. Dzięki właściwościom odkażającym imbiru z łatwością pozbędziemy się stanów zapalnych jamy ustnej i gardła. Płukanka z imbirowego naparu pozwoli zwalczyć pierwsze objawy anginy. Ponadto, rzucie cienkich plasterków tego kłącza na długi czas niweluje nieprzyjemny zapach z ust.

 

Zobacz też: Ziołowe herbatki na każdą okazję. Kliknij!

Jeśli borykasz się z uciążliwymi migrenami, imbir może przynieść ci szybkie ukojenie. Przyprawa ta sprawia, że napady silnego bólu stają się rzadsze i mniej uciążliwe. Ponadto, imbir łagodzi mdłości, towarzyszące migrenom. Warto jednak pamiętać, iż aby taka kuracja była skuteczna, taka terapia powinna być stosowana regularnie.


Zobacz też: Najzdrowsza odmiana czosnku. Kliknij!

Właściwościami imbiru powinny zainteresować się również panie. Okazuje się bowiem, iż przyprawa ta pomoże nam nie tylko w przypadku migren, ale również przy silnych bólach menstruacyjnych. Warto włączyć go do jadłospisu, gdy tylko zauważymy pierwsze objawy PMS.


Zobacz też: 5 naturalnych sposobów na ból głowy. Kliknij!

Imbir bardzo pozytywnie wypływa także na pracę naszego mózgu, zdecydowanie poprawiając jego ukrwienie. Dzięki temu jest nam łatwiej się skupić, a nasz mózg pracuje wydajniej. Wystarczy łyżeczka imbiru dziennie, aby ułatwić sobie kojarzenie faktów oraz zapamiętywanie informacji.


Zobacz też: Naturalne sposoby na ból gardła. Kliknij!

Nie od dziś wiadomo, że imbir, podobnie jak chilli oraz kurkuma, zaliczany jest do naturalnych spalaczy tłuszczu, które istotnie mogą pomóc nam w walce z nadprogramowymi kilogramami. Silne olejki eteryczne zawarte w imbirze pobudzają do działania układ trawienny, stymulując produkcję śliny i soków żołądkowych


Zobacz też: Nieznane właściwości cynamonu. Kliknij!

 

Złota słodycz - smakuje i wzmacnia odporność


Złota słodycz - smakuje i wzmacnia odporność. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto z jednego jajka

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...

Odsłon: 2880

30 min
5
Przekąski Ryba w sosie pomidorowym.

Usmażone kostki z miruny zrobione w sosie warzywnym z pomidorami.

Odsłon: 124

30 min
3
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1620

30 min
9
15 min
25

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8