Najlepsze przepisy na ogórki

9 pomysłów na dodatki do obiadu

Co zrobić, aby wyrwać się z kuchennej rutyny i zaserwować bliskim wyjątkowy obiad? Nie musicie spędzać długich godzin w kuchni, czasem wystarczy postawić na ciekawy dodatek, który zupełnie odmieni oblicze dobrze wam znanych potraw.

Fot. 123RF/Picsel

Trudno wyobrazić sobie obiad bez warzywnych dodatków. To niezbędna nam porcja witamin, dzięki której nawet tradycyjny kotlet z ziemniakami nabiera zupełnie nowego wyrazu. Jednak co zrobić, gdy czas nagli, a nam brakuje kulinarnej weny? W tym wypadku warto zdać się na pomysły naszych użytkowników, którzy doskonale opanowali sztukę przygotowywania obiadowych dodatków. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Mizeria

Mizeria

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zacznijmy od nieśmiertelnej klasyki, czyli mizerii. Mogłoby się wydawać, że trudno o prostszą potrawę, jednak okazuje się, że niemal w każdym domu przygotowuje się ją inaczej. Jak robi się ją u was?

2. Fasolka

Fasolka

Fot. Tysiak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Fasolka szparagowa to bardzo wdzięczny temat do kulinarnych eksperymentów. W najpopularniejszej formie serwuje się ją z podsmażoną bułką tartą, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by puścić wodze fantazji i zaserwować fasolę np. z pesto lub ajwarem.

3. Surówka z pora

Surówka z pora

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pory najczęściej gotujemy, aby pozbawić je charakterystycznego, cebulowego posmaku. Jednak naszym zdaniem podany na surowo jest nie tylko zdrowszy, ale również bardzo smaczny.

Polub nas na Facebooku!

4. Buraczki na ciepło

Buraczki na ciepło

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Buraki w każdej postaci smakują fantastycznie, jednak w naszej opinii, te serwowane na ciepło królują pod każdym względem. Tymczasem, kilka ciekawych dodatków zaproponowanych przez Futkę nadaje im jeszcze ciekawszy smak.

5. Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty.

Fot. Danutas1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli brakuje wam czasu, a chcielibyście przygotować bardzo smaczny dodatek do obiadu, koniecznie sięgnijcie po ten przepis.

6. Marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wbrew pozorom, przygotowanie dobrej marchewki z groszkiem to naprawdę spore wyzwanie. Warzywa nie mogą być rozgotowane, a wszystkie smaki powinny ze sobą harmonijnie współgrać.

7. Czerwona kapusta zasmażana

czerwona kapusta zasmażana...

Fot. Izaa_a  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli wydawało wam się, że kapusta to nudne warzywo i nie da się z niego przygotować nic ciekawego, byliście w błędzie. Skorzystajcie z przepisu Izy, a z pewnością zmienicie zdanie w tym temacie.

8. Kapusta kiszona zasmażana

Kapusta kiszona zasmażana

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Podsmażona kapusta kiszona nabiera wyjątkowego aromatu i słodyczy. Nic więc dziwnego, że często gości na naszych stołach. Tym bardziej, że z jej przygotowaniem poradzi sobie nawet poczatkujący kucharz.

Zobacz też: 8 przepisów na smaczny chleb. Kliknij!

8 przepisów na smaczny chleb

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto na oleju z borówką amerykańską

Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...

Odsłon: 5259

30 min
17
Przekąski Hummus z bobu

Sezon na bób w pełni? Wykorzystaj go do zrobienia aromatycznego, zielonego i...

Odsłon: 34

15 min
0
Dania główne Sos grzybowy

Przepis na mój sos grzybowy jest bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu. Z dod...

Odsłon: 140

30 min
6
15 min
14

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

4
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26