Dania jednogarnkowe

Chude mięso – 5 rad jak to zrobić

Chude mięso to dla wielu z nas wyznacznik dobrego posiłku, ale nie zapominajmy, że to przecież tłuszcz jest nośnikiem smaku i on sprawia, że potrawy smakują nam bardziej. Jeśli jednak musimy albo chcemy jeść chude mięso, warto wiedzieć, jak je wybierać i przygotowywać.

Fot. 123RF / Picsel

Chude mięso to takie, którego każdy kawałek o wadze 100g zawiera mniej niż 10g tłuszczu, a bardzo chude to takie, którego każdy 100-gramowy kawałek ma zawartość tłuszczu poniżej 5g. Trudno to zważyć, ale wystarczy sprawdzić ‘na oko'. Od razu widać, jaka jest zawartość tłuszczu i czy zgadzamy się na taki zakup, czy szukamy innego.

Dlaczego warto jeść chude mięso?

Chude mięso pełne jest istotnych składników odżywczych, m.in. witamin z grupy B wspomagających metabolizm i pełniących ważną rolę dla układu nerwowego oraz żelaza pomagającego w budowie czerwonych ciałek krwi i transporcie tlenu w organizmie. Takie mięso ma też wysoką zawartość magnezu i cynku, które wpływają pozytywnie na układ immunologiczny i kostny.

Jak jeść chude mięso?

Jeśli już zdecydujecie się na jedzenie chudego mięsa róbcie to konsekwentnie - unikajcie tłustych sosów i dodatków. Takie mięso wystarczy przyprawić świeżymi ziołami, oliwami smakowymi lub aromatycznymi przyprawami. Aby smaki przeniknęły w głąb mięsa warto ponakłuwać je widelcem lub lekko ponacinać. Podawajcie ze świeżymi, gotowanymi lub pieczonymi warzywami, musami owocowymi i sosami na bazie chudego jogurtu.

Jakie mięso kupować?

Na zakupach pamiętaj o następujących kawałkach mięs:

  • kurczak i indyk - pierś, udko bez skóry
  • wołowina - polędwica, rostbef, antrykot
  • wieprzowina - schab, polędwica
  • cielęcina - sznycel, łopatka
  • królik cały
  • perliczka cała

 

Zobacz też: 10 sprawdzonych sposobów na soczyste mięso

10 sprawdzonych sposobów na soczyste mięso

5 sposobów na chude mięso w domu

1. Mięsa białe przede wszystkim

Mięso królika oraz perliczki to jedne najchudszych mięs. Mają dwukrotnie mniej tłuszczu niż kurczak i czterokrotnie mniej niż wieprzowina. Mięsa czerwone i dziczyzna też bywają bardzo chude. Wybieraj je kiedy jesteś na diecie lub dużo ćwiczysz - dostarczą mnóstwo białka, pomogą urozmaicić dietę i poznać nowe smaki. Sprawdź przepis na perliczkę z morelami

2. Precz ze skórką

Przed przygotowywaniem mięsa usuń tłuszcz i skórki. Oczywiście, są najprzyjemniejsze, kiedy chrupią, ale to najszkodliwsza część dla organizmu będącego na diecie. Zastąp ją posypką z ulubionych orzechów, prażonych płatków czy pestek.

3. Zawijaniec

Jeśli nie ma wyjścia i trzeba usmażyć kawałek mięsa, zebrany tłuszcz należy wylać i nie pod żadnym pozorem nie dodawać go do sosów ani zup. Usmażony kawałek należy kilkakrotnie owinąć ręcznikiem papierowym, który wchłonie pozostały nadmiar tłuszczu.

4. Patelnia? Co to?

Jeśli nie musisz, nie smaż w ogóle mięsa. Stosuj inne metody obróbki takie jak grillowanie, gotowanie, pieczenie czy duszenie. Możesz też gotować mięso na parze, np. pastrami. Pamiętaj, aby w takim wypadku odpowiednio przygotować mięso - zamarynować je kilka godzin wcześniej, w mieszance ziół, przypraw, soli morskiej. W trakcie pieczenia oliwę zamień na sok albo wodę, które nawilżą mięso.

5. Dodatki tylko zdrowe

Do chudego mięsa serwuj lekkie sałatki warzywne lub owocowo-warzywne, gotowane warzywa czy owocowe musy. Jeśli potrzebujesz dodatek węglowodanowy przygotuj kasze albo ryż z dodatkiem orzechów lub grzybów. Będzie smacznie i zdrowo!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

O autorce: Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Zapraszam po więcej na blog Meat my day!


Zobacz też: Jak kupić dobre mięso? Kliknij!

Jak kupić dobre mięso?

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Proteinowy waniliowy fit sernik na zimno (bez cukru)

Przyszły wyczekiwane upały, a wraz z nimi ochota na coś lekkiego, orzeźwiając...

Odsłon: 18292

>60 min
33
Desery Racuchy z bananami

Moje dzisiejsze racuchy przygotowałam na kefirze, dodatkowo wzbogaciłam je o...

Odsłon: 633

15 min
4
30 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

3
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

8
Informacje Pierwszorzędna na galaretki, konfitury i nalewki. Trzy przepisy na tarninę

Tarnina to owoc, który warto włączyć do jesiennych przetworów. Choć na surowo jest bardzo kwaśna i cierpka, po przemrożeniu zyskuje wyjątkowy smak,...

5