Ciasta pikantne i słodkie
Książka w łatwy, prosty i przystępny sposób przedstawia wszystkie klasyczne gatunki ciasta, proponując imponujący zbiór oryginalnych przepisów.
REKLAMA
Każdy rozdział omawia odrębny rodzaj ciasta, poczynając od precyzyjnego - krok po kroku - opisu jego przygotowania. Szczegółowe przepisy proponują najróżniejsze sposoby jego wykorzystania - zarówno na słodko, jak i na słono. Przy czym przepisy klasyczne uwspółcześniono, a w nowych, innowacyjnych propozycjach wprowadzono nieznane dotąd smaki lub zasugerowano lżejszy sposób przygotowania potraw.
Książkę uzupełniają wspaniałe ilustracje.
MICHEL ROUX należy do najbardziej cenionych i utytułowanych szefów kuchni na świecie. Urodził się we Francji w rodzinie o tradycjach kulinarnych, ale prawie całe swoje życie spędził w Anglii. Tutaj właśnie, w miasteczku Bray, prowadzi restaurację The Waterside Inn, która od ponad dwudziestu lat utrzymuje trzy gwiazdki Michelina, czyli została zaliczona do miejsc wartych odbycia nawet najdłuższej podróży. Wcześniej, wraz ze swoim starszym bratem Albertem, prowadził w Londynie francuską restaurację Le Gavroche, która jako pierwsza na Wyspach Brytyjskich otrzymała to wyróżnienie. We dwójkę stanowią słynny zespół braci Roux, w niektórych rankingach uznany na najznakomitszych kucharzy w kraju, razem też odebrali Order Imperium Brytyjskiego. Sam Michel otrzymał niezwykle prestiżową we Francji nagrodę Meilleur Ouvrier de France en Pâtisserie (wyróżnienie dla najlepszego francuskiego cukiernika), Order Kawalera Legii Honorowej, honorowy doktorat od Johnson & Wales University w USA i wiele innych nagród.
Książkę uzupełniają wspaniałe ilustracje.
MICHEL ROUX należy do najbardziej cenionych i utytułowanych szefów kuchni na świecie. Urodził się we Francji w rodzinie o tradycjach kulinarnych, ale prawie całe swoje życie spędził w Anglii. Tutaj właśnie, w miasteczku Bray, prowadzi restaurację The Waterside Inn, która od ponad dwudziestu lat utrzymuje trzy gwiazdki Michelina, czyli została zaliczona do miejsc wartych odbycia nawet najdłuższej podróży. Wcześniej, wraz ze swoim starszym bratem Albertem, prowadził w Londynie francuską restaurację Le Gavroche, która jako pierwsza na Wyspach Brytyjskich otrzymała to wyróżnienie. We dwójkę stanowią słynny zespół braci Roux, w niektórych rankingach uznany na najznakomitszych kucharzy w kraju, razem też odebrali Order Imperium Brytyjskiego. Sam Michel otrzymał niezwykle prestiżową we Francji nagrodę Meilleur Ouvrier de France en Pâtisserie (wyróżnienie dla najlepszego francuskiego cukiernika), Order Kawalera Legii Honorowej, honorowy doktorat od Johnson & Wales University w USA i wiele innych nagród.
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
Desery
Pączki serowe
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
10
Desery
Lody Rafaello
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
4
Zupy
Zupa kukurydziana z Nowej Anglii
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
- Amerykańska
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kukurydza
- Owoce
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Wieprzowina
- Ryby
- Owoce morza
- Przyprawy
- Ciasta
- Kremy
Odsłon: 138
8
Dania główne
Potrawka z kurczaka
Szybko, prosto, smacznie
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Warzywa
- Ziemniaki
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Rozmaryn
- Płatki
Odsłon: 172
7
Dodatki
Hummus z soczewicy
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
- Impreza
- Grill
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 108
9
Dania główne
Kluseczki kładzione koperkowe
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Jogurt
- Kluski
- Jajka
Odsłon: 1037
14
REKLAMA