Letnie miesiące to doskonały czas na odkrywanie nowych smaków i połączeń w kuchni. Soczyste owoce, świeże warzywa i aromatyczne zioła dostępne w sezonie umożliwiają tworzenie kolorowych, a zarazem pełnowartościowych sałatek. Te proste w przygotowaniu dania sprawdzą się zarówno jako pożywne śniadanie, jak i jako lekki obiad w upalne dni.

Dlaczego warto jeść sałatki latem?
Wysokie temperatury za oknem powodują, że organizm potrzebuje lżejszych posiłków. Dlaczego warto jeść sałatki latem? Przede wszystkim dlatego, że ich główny składnik, czyli świeże warzywa i owoce dostarczają dużo wody, witamin oraz minerałów, które pomagają utrzymać odpowiedni poziom nawodnienia. Co więcej, ze względu na ich lekkostrawność są one łatwiejsze do spożycia, co jest bardzo ważne dla osób, których apetyt leci na łeb na szyje w upały.
10 przepisów na letnie sałatki
Sałatka z kurczakiem teriyaki
Soczysty kurczak w glazurze teriyaki połączony z twoimi ulubionymi chrupiącymi warzywami to świeża sałatka, która przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym podniebieniom. Dorzucenie smażonej cebuli, czarnych oliwek i kaparów wzbogaci to danie o dodatkową teksturę. Możesz zaserwować je do obiadu.
Wysokobiałkowa sałatka cheeseburger
Jesteś fanem klasycznego burgera? W takim razie wykona jego dekonstrukcję, a otrzymane składniki zmieszaj w sałatkę na spodzie z sałaty lodowej. Ciepły kotlet z serem, ogórki konserwowe, młode ziemniaczki, pomidorki koktajlowe i sos ketchupowo-majonezowy zapewnią ci wyjątkowe doznania smakowe.
Sałatka z truskawkami, jarmużem i burratą
Do zrobienia tej sałatki wykorzystaj liście jarmużu. A jeśli za nim nie przepadasz, postaw na swoje ulubione zielone warzywo liściaste. Pokrój słodkie truskawki na cząstki i pomieszaj wszystko z kawałkami kremowej burraty. Kropką nad i będzie sos musztardowy z pokruszonymi orzechami włoskimi. Palce lizać!
Sałatka z awokado i ciecierzycą
To prosty przepis wymagający jedynie pięciu składników – rozwiązanie idealne na szybki posiłek. Kremowe awokado doskonale komponuje się z dającą sytość ciecierzycą. Dorzuć do nich swoją ulubioną sałatę, pestki słonecznika i oliwę z oliwek – i gotowe.
Sałatka z brokułami w sosie bang bang
Uwielbiasz ostre smaki? W takim razie do sałatki z brokułami przyrządź klasyczny sos bang bang. Wykonasz go z połączenia majonezu, słodkiego chili i srirachy. Kombinacja słodyczy i pikanterii w tej sałatce tworzy idealny balans smaków.
Sałatka z ogórkami, pomidorami i awokado
Chrupiące ogórki, soczyste pomidory i kremowe awokado – czego chcieć więcej? Fantastycznym zwieńczeniem tego dania jest winegret i drobno posiekana szalotka. Całość skrop sokiem z cytryny i posyp koperkiem lub bazylią.
Caprese z truskawkami
Owocowa wersja klasycznej włoskiej sałatki, w której truskawki zastępują słodkie pomidory. Świeża mozzarella i bazylia dopełniają kompozycji, a ocet balsamiczny podkreśla naturalną słodycz owoców.
Proteinowa sałatka makaronowa
Jak stworzyć pełnowartościową sałatkę? Połącz makaron z ciecierzycy z kolorowymi warzywami i uzupełnij go o kawałki kurczaka grillowanego w ulubionej marynacie. Możesz również dorzucić do nich małe kulki mozzarelli.
Sałatka z białą fasolą i fetą
Biała fasola stanowi doskonałe źródło błonnika i białka roślinnego, a kremowa feta kontrastuje z lekkim cytrynowo-czosnkowym dressingiem. Sekretnym składnikiem tej sałatki są orzechy włoskie. Pamiętaj również o wykorzystaniu w niej różnych rodzajów sałat.
Sałatka z kurczakiem, brokułami i dodatkami
Szukasz pomysłu na lekkie danie? W takim razie połącz soczyste kawałki kurczaka z brokułami i stwórz sycącą bazę. Bekon, ser i szczypiorek wzbogacają smak o dodatkowe nuty, a kremowy dressing łączy wszystkie składniki w harmonijną całość.
A jeśli nasza lista 10 przepisów na letnie sałatki to dla ciebie za mało, podrzucamy ci kolejną porcję inspiracji:
Letnia sałatka z ogórkami

Letnia sałatka z ogórkami /Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pyszna sałatka

Pyszna sałatka z ciecierzycą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sałatka z sosem musztardowo-miodowym

Sałatka z sosem musztardowo-miodowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: eatingwell.pl, smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Włoski przysmak, który świetnie nadaje się do rosołu. Możesz dodać do sałatek i dań jednogarnkowych
Dodaj do zupy zamiast śmietany. Będzie nie tylko lżejsza, ale też zyska wyrazisty smak