Boćwina to warzywo, które wyróżnia się ciekawym smakiem, wszechstronnym zastosowaniem w kuchni oraz wysoką wartością odżywczą. Dobrze wpływa ona na układ pokarmowy i pomaga stabilizować poziom cukru we krwi. Jak jeść boćwinę i dlaczego warto wprowadzić ją do jadłospisu?

Boćwina ma szereg właściwości prozdrowotnych | Fot.123RF/Picsel/alein

Boćwina, czyli burak liściowy, to warzywo, które wyróżnia się ciekawym smakiem i wszechstronnym zastosowaniem w kuchni. Ponadto stanowi ona skarbnicę składników odżywczych, które wykazują korzystny wpływ na nasze zdrowie. Jej spożywanie usprawnia pracę układu trawiennego i stabilizuje poziom cukru we krwi. Czym jest ta roślina? Co ma nam do zaoferowania? I jak jeść boćwinę? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.  

Burak liściowy (boćwina) – co to za warzywo? 

Jest to odmiana buraka zwyczajnego, uprawiana nie dla korzenia, ale dla liści i łodyg. Liście boćwiny są duże, błyszczące i ciemnozielone. Łodygi z kolei przybierają różne kolory, począwszy od białego i zielonego, przez czerwony, po żółty lub różowy. Roślina ta nazywana jest również burakiem szpinakowym, ponieważ łączy smak szpinaku z lekko ziemistą nutą buraka. Ze względu na podobną nazwę często mylona jest ona z młodymi liśćmi buraka ćwikłowego, czyli botwiną.  

Kto powinien jeść boćwinę 

Zastanawiasz się, kto powinien jeść boćwinę? Odpowiedź brzmi – każdy, kto na co dzień dba o zdrową dietę i chce wspomóc funkcjonowanie swojego organizmu. Okazuje się, że warzywo to ma nam naprawdę wiele do zaoferowania, a to wszystko dzięki zawartości rozmaitych witamin, minerałów i związków aktywnych. Można znaleźć w nim m.in. witaminy B1, B2 i C, kwas foliowy oraz wapń, potas i żelazo.  

Boćwina polecana jest osobom zmagającym się z cukrzycą typu 2 lub insulinoopornością – zawiera ona bowiem solidną porcję błonnika, który pomaga stabilizować poziom cukru we krwi. Ponadto usprawnia ona pracę układu pokarmowego, wspomagając walkę z zaparciami. Warzywo to jest lekkostrawne i niskokaloryczne, dlatego idealnie sprawdzi się w diecie osób dbających o linię. 

Kto jeszcze powinien jeść boćwinę? Na jej regularnym spożywaniu mogą skorzystać również osoby narażone na stres i intensywny wysiłek fizyczny oraz te mające problemy ze skupieniem. Warto włączyć ją także do diety dzieci i seniorów, ponieważ niektóre obecne w niej związki wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego.  

Sprawdź także: Już jest na straganach. Jedz często – poprawi się wygląd skóry, wzrok i odporność

Jak jeść boćwinę? 

Zastanawiasz się, jak jeść boćwinę? Możliwości jest naprawdę wiele. Jest to uniwersalne warzywo, które doskonale sprawdza się jako składnik sałatek, kanapek, farszów, zup i koktajli. Co bardzo ważne, można jeść ją zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej.  

Szukasz ciekawych pomysłów na dania z boćwiną w roli głównej? Poniżej znajdziesz kilka propozycji, dzięki którym polubisz ją już od pierwszego kęsa.  

Zupa z boćwiny 

Klasyczna zupa z boćwiną przypomina botwinkę. Do jej przyrządzenia wykorzystuje się liście i łodygi. Dobrze smakuje ona z ziemniakami, koperkiem oraz śmietaną lub jogurtem. 

Boćwina duszona na patelni 

Liście i łodygi boćwiny można poddusić na oliwie z oliwek z czosnkiem i cebulą. W tej wersji stanowią one świetny dodatek do obiadu, np. ryżu, kaszy, makaronu lub jajka sadzonego. 

Koktajle warzywno-owocowe 

Masz ochotę na pyszny owocowo-warzywny koktajl? W takim razie zblenduj boćwinę z bananem, jabłkiem, sokiem z cytryny oraz wodą mineralną. Dzięki temu wyczarujesz orzeźwiający, odżywczy napój i przy okazji dostarczysz swojemu organizmowi szereg witamin i minerałów. 

Zapiekanki warzywne 

Pokrojone liście i łodygi boćwiny można dodawać do zapiekanek, zwłaszcza tych warzywnych i makaronowych. Roślina ta dobrze łączy się z rozmaitymi warzywami, w tym pomidorami, brokułami i kalafiorem. Na koniec możesz oprószyć danie przyprawami śródziemnomorskimi.  

Farsz do naleśników i pierogów 

Szukasz pomysłu na niebanalny farsz do naleśników lub pierogów? W takim razie wymieszaj duszoną boćwinę z cebulą i twarogiem lub tofu. Nadzienie w tym wydaniu stanowi świetną alternatywę dla mięsnych farszów.  

Źródło: agrodoradca24.pl, smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

W PRL-u była przysmakiem, dziś mało kto pamięta. Warzywo idealne dla cukrzyka i na wysokie ciśnienie

Włoski przysmak, który świetnie nadaje się do rosołu. Możesz dodać do sałatek i dań jednogarnkowych

Dodaj do zupy zamiast śmietany. Będzie nie tylko lżejsza, ale też zyska wyrazisty smak

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
30 min
3

Przepis dnia

Przetwory Szybki dżem truskawkowy

Jeśli chcemy mieć zimą swój własny dżemik, a nie mamy zbyt wiele czasu na sta...

Odsłon: 16637

30 min
20
30 min
10
Ciasta Krem kokosowy z mascarpone i kremówki

Prosty krem z sera mascarpone i kremówki z dodatkiem wiórków kokosowych. Możn...

Odsłon: 413

15 min
5