Spis treści
Boćwina, czyli burak liściowy, to warzywo, które wyróżnia się ciekawym smakiem i wszechstronnym zastosowaniem w kuchni. Ponadto stanowi ona skarbnicę składników odżywczych, które wykazują korzystny wpływ na nasze zdrowie. Jej spożywanie usprawnia pracę układu trawiennego i stabilizuje poziom cukru we krwi. Czym jest ta roślina? Co ma nam do zaoferowania? I jak jeść boćwinę? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.

Burak liściowy (boćwina) – co to za warzywo?
Jest to odmiana buraka zwyczajnego, uprawiana nie dla korzenia, ale dla liści i łodyg. Liście boćwiny są duże, błyszczące i ciemnozielone. Łodygi z kolei przybierają różne kolory, począwszy od białego i zielonego, przez czerwony, po żółty lub różowy. Roślina ta nazywana jest również burakiem szpinakowym, ponieważ łączy smak szpinaku z lekko ziemistą nutą buraka. Ze względu na podobną nazwę często mylona jest ona z młodymi liśćmi buraka ćwikłowego, czyli botwiną.
Kto powinien jeść boćwinę?
Zastanawiasz się, kto powinien jeść boćwinę? Odpowiedź brzmi – każdy, kto na co dzień dba o zdrową dietę i chce wspomóc funkcjonowanie swojego organizmu. Okazuje się, że warzywo to ma nam naprawdę wiele do zaoferowania, a to wszystko dzięki zawartości rozmaitych witamin, minerałów i związków aktywnych. Można znaleźć w nim m.in. witaminy B1, B2 i C, kwas foliowy oraz wapń, potas i żelazo.
Boćwina polecana jest osobom zmagającym się z cukrzycą typu 2 lub insulinoopornością – zawiera ona bowiem solidną porcję błonnika, który pomaga stabilizować poziom cukru we krwi. Ponadto usprawnia ona pracę układu pokarmowego, wspomagając walkę z zaparciami. Warzywo to jest lekkostrawne i niskokaloryczne, dlatego idealnie sprawdzi się w diecie osób dbających o linię.
Kto jeszcze powinien jeść boćwinę? Na jej regularnym spożywaniu mogą skorzystać również osoby narażone na stres i intensywny wysiłek fizyczny oraz te mające problemy ze skupieniem. Warto włączyć ją także do diety dzieci i seniorów, ponieważ niektóre obecne w niej związki wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego.
Sprawdź także: Już jest na straganach. Jedz często – poprawi się wygląd skóry, wzrok i odporność
Jak jeść boćwinę?
Zastanawiasz się, jak jeść boćwinę? Możliwości jest naprawdę wiele. Jest to uniwersalne warzywo, które doskonale sprawdza się jako składnik sałatek, kanapek, farszów, zup i koktajli. Co bardzo ważne, można jeść ją zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej.
Szukasz ciekawych pomysłów na dania z boćwiną w roli głównej? Poniżej znajdziesz kilka propozycji, dzięki którym polubisz ją już od pierwszego kęsa.
Zupa z boćwiny
Klasyczna zupa z boćwiną przypomina botwinkę. Do jej przyrządzenia wykorzystuje się liście i łodygi. Dobrze smakuje ona z ziemniakami, koperkiem oraz śmietaną lub jogurtem.
Boćwina duszona na patelni
Liście i łodygi boćwiny można poddusić na oliwie z oliwek z czosnkiem i cebulą. W tej wersji stanowią one świetny dodatek do obiadu, np. ryżu, kaszy, makaronu lub jajka sadzonego.
Koktajle warzywno-owocowe
Masz ochotę na pyszny owocowo-warzywny koktajl? W takim razie zblenduj boćwinę z bananem, jabłkiem, sokiem z cytryny oraz wodą mineralną. Dzięki temu wyczarujesz orzeźwiający, odżywczy napój i przy okazji dostarczysz swojemu organizmowi szereg witamin i minerałów.
Zapiekanki warzywne
Pokrojone liście i łodygi boćwiny można dodawać do zapiekanek, zwłaszcza tych warzywnych i makaronowych. Roślina ta dobrze łączy się z rozmaitymi warzywami, w tym pomidorami, brokułami i kalafiorem. Na koniec możesz oprószyć danie przyprawami śródziemnomorskimi.
Farsz do naleśników i pierogów
Szukasz pomysłu na niebanalny farsz do naleśników lub pierogów? W takim razie wymieszaj duszoną boćwinę z cebulą i twarogiem lub tofu. Nadzienie w tym wydaniu stanowi świetną alternatywę dla mięsnych farszów.
Źródło: agrodoradca24.pl, smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
W PRL-u była przysmakiem, dziś mało kto pamięta. Warzywo idealne dla cukrzyka i na wysokie ciśnienie
Włoski przysmak, który świetnie nadaje się do rosołu. Możesz dodać do sałatek i dań jednogarnkowych
Dodaj do zupy zamiast śmietany. Będzie nie tylko lżejsza, ale też zyska wyrazisty smak