Fot. 123RF/Picsel
Czym jest ciasto francuskie?
Ciasto francuskie to wypiek, który jest przeznaczony dla osób cierpliwych! Potrzebne będą następujące składniki: masło, mąka pszenna, sól, zimna woda i 1 jajko. Ciasto jest bardzo czasochłonne, ponieważ wielokrotnie trzeba je wałkować i schładzać w lodówce.
Jeśli chcesz w kilka minut zaspokoić głód swój lub gości, zakup gotowe ciasto, które znajdziesz w sklepach spożywczych. Ciasto po wypieczeniu jest chrupkie, ciekawie się listkuje i rozdziela na warstwy. Z jego udziałem wykonasz prawie wszystko!
Zakręcone pizzerinki
To hit imprez i spotkań ze znajomymi. Znikają ze stołu bardzo szybko i zaspokoją głód nawet największego głodomora! Czy jest ktoś na sali, kto nie lubi pizzy? Ciasto francuskie w połączeniu z sosem pomidorowym, żółtym serem, szynką i oregano jest pewną formą pizzy, ale w wersji ekspresowej!
Zakręcone pizzerinki z ciasta francuskiego
Zakręcone pizzerinki z ciasta francuskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Parówki w cieście francuskim
Nie masz pomysłu na obiad? No dobra, a może na późną kolację? Ten przepis jest dla ciebie! Potrzebujesz tylko 3 składników - ciasta francuskiego, parówek i ketchupu. Koneserzy parówek mogą podkręcić smak przekąski ziołami jak oregano czy bazylia lub przygotować domowy sos czosnkowy.
Parówki z serem w cieście francuskim
Parówki z serem w cieście francuskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Jabłkowe ciasteczka
Piątkowy wieczór, a ty znowu zapomniałeś kupić słodkości na seans filmowy? Jeśli masz w lodówce ciasto francuskie i kilka jabłek to wyczaruj z nich jabłkowe ciasteczka. Dla urozmaicenia przyda się sok z wyciśniętej cytryny, garść rodzynek i cukier puder.
Jabłka w cieście francuskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem
Świetna przekąska na spotkania z przyjaciółmi, imprezy i nie tylko! Wyłóż ciasto na stół i rozwiń z opakowania. Posmaruj sosem, następnie wyłóż ulubione składniki i całość zawiń w wielki rulon. Roladę podziel ostrym nożem, krojąc kawałki na około 2 cm. Wyłóż wszystkie ślimaki na papierze do pieczenia i posyp oregano. Proste, prawda?
Ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem
Ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Faszerowane ciasto francuskie z mięsem
Masz ochotę na bardziej sytą przekąskę? Proponujemy wielką roladę. Pyszną, prostą i tanią! Prezentuje się doskonale na stołach i zachwyca aromatem pieczarek, papryki i sera. Starannie przekładane paseczki ciasta wzbudzą zachwyt, ponieważ potrawa wygląda nie tylko apetycznie, ale tak też smakuje.
Faszerowane ciasto francuskie z kurczakiem
Faszerowane ciasto francuskie z kurczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Czy ciasto francuskie ma dużo kalorii?
Ciasto francuskie ma wysoką zawartość tłuszczu, więc nie jest wskazane dla osób na diecie. Wszystko zależy od tego, z jakimi składnikami połączysz takie ciasto. Z owocami, czekoladą, a może z brokułami, pieczarkami i kurczakiem? 100 g ciasta to 558 kcal. To jest to samo co 5,5 plasterków sera żółtego czy 5 kromek chleba. Nie warto jednak przejmować się kaloriami, ponieważ w umiarze wszystko jest dozwolone! Ciasto francuskie doskonale smakuje w wersji wytrawnej z warzywami, mięsem, grzybami i serami, z kolei w wersji na słodko wpasują się owoce, twarożki, bakalie, czekolada i cukier puder. Promocje na talerze do serwowania przekąsek znajdziesz w sklepie Duka.