Fot. 123RF/Picsel
Wiele słyszy się o toksynach, które gromadzą się w naszym organizmie. O ich odkładanie jest szczególnie łatwo, gdy się stresujemy, jemy niezdrowo, pijemy sporo alkoholu oraz nie mamy czasu na sport ani odpoczynek. Pozostawanie w naszym ciele szkodliwych substancji jest również skutkiem ubocznym przyjmowanych leków.
Zazwyczaj wątroba radzi sobie z ich eliminacją, jednak gdy niesprzyjające czynniki się nałożą, możemy poczuć nieprzyjemne skutki związane z niewydolnością tego organu. Zbyt duże obciążenie wątroby może spowodować długotrwałe przemęczenie oraz złe samopoczucie. Co więcej, zalegające w organizmie toksyny mogą stać się przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości trawiennych, zmian skórnych oraz stanów zapalnych. Jeśli takai stan rzeczy będzie utrzymywać się dłużej, może doprowadzić do znacznie poważniejszych chorób.
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Warto zapobiec takiej sytuacji, włączając do jadłospisu produkty, które naturalnie odciążą wątrobę i pomogą jej w oczyszczeniu się z toksyn. Oto kilka z nich.
1. Buraki
Wiele osób traktuje buraki, jako banalny dodatek do obiadu, który w niewielkim stopniu wpływa na kondycję naszego organizmu. Nic bardziej mylnego! Włączenie buraczków do diety, to jeden z najprostszych i najtańszych sposobów na zapewnienie sobie długiego zdrowia. Podobnie jak w przypadku omawianych wcześniej cytrusów, znajdziemy w nich bardzo dużo cennych przeciwutleniaczy oraz substancji odżywczych, dzięki którym nasza wątrobą będzie pracować wydajniej, a wszelkie toksyny zostaną szybciej usunięte z naszego organizmu. Warzywa te rewelacyjnie wpływają na nasz układ trawienny, obniżają ciśnienie, a jednocześnie znacząco wspierają naszą odporność.
2. Zielone warzywa
Chlorofil zawarty we wszelkiego rodzaju zielonych warzywach, to prawdziwe wybawienie dla naszej wątroby. Ułatwia on oczyszczanie krwi oraz sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu. Dzięki niemu pozbędziemy się z naszego ciała metali ciężkich, pestycydów oraz innych szkodliwych substancji chemicznych. Sałaty, szpinak, jarmuż, czy też ogórki powinny na stałe zagościć w naszym menu, gdyż dostarczają nam mnóstwa cennych substancji odżywczych, wzbogacających nasz organizm, oczyszczając go oraz usprawniając jego funkcjonowanie.
3. Cytrusy
Pomarańcze, cytryny, grejpfruty i limonki - wszystkie te owoce wspomagają naturalne procesy oczyszczania organizmu. Wszystko to za sprawą zawartych w nich przeciwutleniaczy oraz witaminy C. Dzięki nim zostaje pobudzone wytwarzanie enzymów, wspomagających pracę wątroby. Włączenie ich do naszej diety spowoduje, że toksyny będą znacznie szybciej usunięte z organizmu, a my będziemy czuć się zdecydowanie lepiej.
4. Czosnek
W ostatnim czasie czosnek zyskuje coraz lepszą renomę. Już nie kojarzymy go jedynie z brzydkim oddechem i ciężkim do usunięcia z rąk zapachem. Doceniamy jego właściwości lecznicze i bardzo często stosujemy go jako naturalny antybiotyk. Ale czy wiedzieliście, że dzięki niemu poradzimy sobie nie tylko z grypą, ale także z problemami wątrobowymi? Zawarte w nim związki siarki (odpowiadające również za jego silny aromat) aktywizują enzymy, ułatwiające usuwanie toksyn z organizmu. Ponadto, czosnek jest także doskonałym źródłem selenu i allicyny. Substancje te chronią wątrobę przed uszkodzeniami oraz regulują jej pracę.
5. Kurkuma
Ten kto sądził, że kurkumę wyróżnia jedynie jej intensywny kolor, był w ogromnym błędzie. To jedna z tych przypraw, które rewelacyjnie wpływają na pracę wątroby, sprzyjając jej regeneracji tego organu oraz regulując jego pracę. Kurkuma stanowi wspaniałe źródło antyoksydantów, które pomagają w usuwaniu toksyn z naszego organizmu. Jeśli zaczniecie dodawać ją do przygotowywanych przez was potraw, możecie być pewni, że wasza wątrobą będzie wam za to wdzięczna.