Fot. 123RF/Picsel
Wiele słyszy się o toksynach, które gromadzą się w naszym organizmie. O ich odkładanie jest szczególnie łatwo, gdy się stresujemy, jemy niezdrowo, pijemy sporo alkoholu oraz nie mamy czasu na sport ani odpoczynek. Pozostawanie w naszym ciele szkodliwych substancji jest również skutkiem ubocznym przyjmowanych leków.
Zazwyczaj wątroba radzi sobie z ich eliminacją, jednak gdy niesprzyjające czynniki się nałożą, możemy poczuć nieprzyjemne skutki związane z niewydolnością tego organu. Zbyt duże obciążenie wątroby może spowodować długotrwałe przemęczenie oraz złe samopoczucie. Co więcej, zalegające w organizmie toksyny mogą stać się przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości trawiennych, zmian skórnych oraz stanów zapalnych. Jeśli takai stan rzeczy będzie utrzymywać się dłużej, może doprowadzić do znacznie poważniejszych chorób.
Warto zapobiec takiej sytuacji, włączając do jadłospisu produkty, które naturalnie odciążą wątrobę i pomogą jej w oczyszczeniu się z toksyn. Oto kilka z nich.
1. Buraki
Wiele osób traktuje buraki, jako banalny dodatek do obiadu, który w niewielkim stopniu wpływa na kondycję naszego organizmu. Nic bardziej mylnego! Włączenie buraczków do diety, to jeden z najprostszych i najtańszych sposobów na zapewnienie sobie długiego zdrowia. Podobnie jak w przypadku omawianych wcześniej cytrusów, znajdziemy w nich bardzo dużo cennych przeciwutleniaczy oraz substancji odżywczych, dzięki którym nasza wątrobą będzie pracować wydajniej, a wszelkie toksyny zostaną szybciej usunięte z naszego organizmu. Warzywa te rewelacyjnie wpływają na nasz układ trawienny, obniżają ciśnienie, a jednocześnie znacząco wspierają naszą odporność.
2. Zielone warzywa
Chlorofil zawarty we wszelkiego rodzaju zielonych warzywach, to prawdziwe wybawienie dla naszej wątroby. Ułatwia on oczyszczanie krwi oraz sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu. Dzięki niemu pozbędziemy się z naszego ciała metali ciężkich, pestycydów oraz innych szkodliwych substancji chemicznych. Sałaty, szpinak, jarmuż, czy też ogórki powinny na stałe zagościć w naszym menu, gdyż dostarczają nam mnóstwa cennych substancji odżywczych, wzbogacających nasz organizm, oczyszczając go oraz usprawniając jego funkcjonowanie.
3. Cytrusy
Pomarańcze, cytryny, grejpfruty i limonki - wszystkie te owoce wspomagają naturalne procesy oczyszczania organizmu. Wszystko to za sprawą zawartych w nich przeciwutleniaczy oraz witaminy C. Dzięki nim zostaje pobudzone wytwarzanie enzymów, wspomagających pracę wątroby. Włączenie ich do naszej diety spowoduje, że toksyny będą znacznie szybciej usunięte z organizmu, a my będziemy czuć się zdecydowanie lepiej.
4. Czosnek
W ostatnim czasie czosnek zyskuje coraz lepszą renomę. Już nie kojarzymy go jedynie z brzydkim oddechem i ciężkim do usunięcia z rąk zapachem. Doceniamy jego właściwości lecznicze i bardzo często stosujemy go jako naturalny antybiotyk. Ale czy wiedzieliście, że dzięki niemu poradzimy sobie nie tylko z grypą, ale także z problemami wątrobowymi? Zawarte w nim związki siarki (odpowiadające również za jego silny aromat) aktywizują enzymy, ułatwiające usuwanie toksyn z organizmu. Ponadto, czosnek jest także doskonałym źródłem selenu i allicyny. Substancje te chronią wątrobę przed uszkodzeniami oraz regulują jej pracę.
5. Kurkuma
Ten kto sądził, że kurkumę wyróżnia jedynie jej intensywny kolor, był w ogromnym błędzie. To jedna z tych przypraw, które rewelacyjnie wpływają na pracę wątroby, sprzyjając jej regeneracji tego organu oraz regulując jego pracę. Kurkuma stanowi wspaniałe źródło antyoksydantów, które pomagają w usuwaniu toksyn z naszego organizmu. Jeśli zaczniecie dodawać ją do przygotowywanych przez was potraw, możecie być pewni, że wasza wątrobą będzie wam za to wdzięczna.