Co jeść po świętach?

W czasie świąt nie myślimy o tym, jak będzie wyglądać nasza sylwetka po dorocznym obżarstwie. Za to po świętach wizja nadmiarowych kilogramów sprawia, że wszyscy nagle chcą przechodzić na restrykcyjną dietę. A głodówka po świętach to najgorsze, co możemy wybrać. Co w takim razie robić?

Jak nie przytyć po świętach? / fot. 123rf.com

Oto kilka rad na spokojny powrót "do normalności" po świętach:

- Absolutnie nie wolno się głodzić! Układ trawienny i tak będzie obciążony trawieniem świątecznych smakołyków. Nie warto go dodatkowo męczyć i rozregulowywać, bo skończy się to nie tylko przybraniem na wadze (gwałtowne ograniczenie diety sprawia, że organizm próbuje magazynować energię za pomocą tłuszczu), ale też problemami żołądkowymi!

- Raczej nie należy wyjadać świątecznych przysmaków. Wyjątek stanowi barszczyk, który jest smaczny i zdrowy.

- Prawdziwy, świąteczny detox to przede wszystkim dużo płynów, najlepiej wody mineralnej lub niesłodzonej herbaty zielonej. Zielona herbata ma dodatkowo właściwości antyoksydacyjne i jest źródłem zdrowia i młodości.

- Aby dodatkowo odciążyć żołądek, warto częściej sięgać po potrawy płynne. Na śniadanie można wybrać jogurt, a na obiad zupę.

- Najlepszym sposobem na dietę jest rozsądne odżywanie, takie które pozwala na trawienie pokarmów w prawidłowym tempie. Aby to osiągnąć trzeba rozplanować w ciągu dnia 5 niewielkich posiłków i jeść je w określonych porach.

- Nie należy pomijać śniadania (ani żadnego innego posiłku). Jeśli organizm nie otrzymuje oczekiwanego pokarmu, przestawia się na tryb "odkładania". A tego właśnie chcemy uniknąć!

- Każda przekąska jest już uznawana za część posiłku. Lepiej więc nie podjadać przed obiadem czy po kolacji.

- Aby zmniejszyć zjadane porcje, można wypijać szklankę wody przed jedzeniem.

- Warto jeść małym widelczykiem czy łyżeczką - je się wtedy wolniej, a więc mniej (informacja z żołądka o najedzeniu ma czas na dojście do mózgu).

A jakie są Wasze sposoby na odżywanie po świętach?

Przeczytaj darmowy magazyn kulinarny z pomysłami na święta. Kliknij!

Darmowy magazyn kulinarny. Kliknij!

Tekst: Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto budyniowe z borówkami

Ciasto budyniowe z dodatkiem borówek. Puszyste mięciutkie, pachnące budyniem....

Odsłon: 150

30 min
4
Zupy Zupa przednówkowa

Ta zupa przednówkowa jest doskonałym sposobem na kreatywne wykorzystanie zapa...

Odsłon: 2086

30 min
9
15 min
4
Ciasta Proste ciastka maślane

Te ciasteczka smakują jak popularne brytyjskie maślane herbatniki. Aby je zro...

Odsłon: 103

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1