Co się stanie z twoim ciałem, gdy przestaniesz jeść chleb i węglowodany?

W ostatnim czasie coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania pieczywa, głównie ze względów zdrowotnych i dietetycznych. Jeśli też rozważasz taką zmianę w jadłospisie, dowiedz się najpierw, co tak naprawdę stanie się z twoim ciałem, gdy przestaniesz jeść chleb.

Fot.123RF/Picsel

Goniąc za idealną sylwetką, eliminujemy z naszej diety kolejne produkty - słodkie napoje, solone przekąski, czy też wszystkie smażone potrawy. Na czarną listę wielu osób trafił również chleb, jako źródło wielu problemów żywieniowych. Faktycznie, w diecie bezglutenowej pieczywo zastępuje się zamiennikami lub w ogóle trzeba je odstawić. Zazwyczaj jednak jadłospis uzupełnia się innymi produktami z węglowodanami, żeby dieta była zbilansowana.

Coraz więcej osób unika jednak pieczywa jak ognia z powodów dietetycznych, mimo iż nasi przodkowie zjadali go w sporych ilościach, ciesząc się całkiem niezłym zdrowiem. Gdzie więc leży prawda? Zanim podejmiemy jakiekolwiek pochopne decyzje, warto dowiedzieć się, co stanie się z naszym ciałem, gdy wyeliminujemy z naszej diety pieczywo i inne węglowodany (np. te pochodzące z makaronu, ziemniaków, owoców czy słodyczy).

Co się stanie, kiedy przestaniesz jeść chleb?

1. Huśtawka nastrojów

Jak relacjonują osoby, które wyeliminowały pieczywo ze swojej diety, huśtawka nastrojów jest jednym z najbardziej uciążliwych aspektów nowego trybu życia. Gdy w naszym organizmie zaczyna brakować węglowodanów, zmniejsza się również produkcja serotoniny, nazywanej również hormonem szczęścia. To właśnie ona odpowiada za nasz wewnętrzny spokój, dobre samopoczucie oraz prawidłowy sen. Bez odpowiedniej dawki serotoniny stajemy się rozdrażnieni, a wahania nastrojów pojawiają się znacznie częściej.

2. Pozorne chudnięcie

Utrata kilogramów jest zazwyczaj naturalną konsekwencją wyeliminowania węglowodanów z diety. Warto jednak wiedzieć, że nie jest to taki spadek wagi, o jaki chodzi większości z nas. Gdy przestajemy jeść pieczywo, nasz organizm bardzo szybko zaczyna pozbywać się zalegającej w nim wody. Niestety, tkanka tłuszczowa nie zostaje spalona, przez co spadek wagi może być jedynie tymczasowy. Część dietetyków zwraca uwagę na fakt, że pozbycie się pieczywa z diety, może wręcz utrudnić odchudzanie, gdyż wraz z chlebem usuwamy z naszego jadłospisu cenne źródło błonnika, odpowiedzialnego za sprawny metabolizm i podtrzymywanie uczucia sytości.

3. „Węglowodanowa grypa"

Jeśli dotąd nie słyszałeś o „węglowodanowej grypie" warto zaznajomić się z tym terminem, gdyż jest to jedna z konsekwencji wyeliminowania pieczywa z diety. Nagłe zrezygnowanie z węglowodanów jest ogromnym szokiem dla naszego organizmu, który reaguje objawami typowymi dla grypy. Jeśli zaobserwujesz u siebie osłabienie, nudności, zawroty głowy lub suchość w ustach - wiedz, że nie musi być to preludium poważnej choroby, a jedynie objaw odstawienia węglowodanów, będących głównych źródłem energii dla naszego ciała. Na szczęście tego typu objawy nie utrzymują się długo.

4. Osłabienie 

Narzekasz na wypadanie włosów, zaparcia lub ciągłe zmęczenie? Zastanów się, czy nie jest to spowodowane problemami z tarczycą, wynikającymi ze spożywania zbyt małej ilości węglowodanów. Dotyczy to zwłaszcza osób, które niemal całkowicie wyeliminowały tego typu pokarmy ze swojej diety.

5. Spadek odporności

Witamina C jest niezwykle istotna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i o tym wiedzą niemal wszyscy. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z faktu, że wykluczenie pieczywa z diety może doprowadzić do niedoborów tej substancji. Dieta niskowęglowodanowa może doprowadzić do sporych problemów z przyswajaniem witaminy C, co w konsekwencji może spowodować wiele nieprzyjemnych dolegliwości.

6. Spadek aktywności

Węglowodany są doskonałym źródłem energii dla naszego organizmu i nie powinniśmy z nich rezygnować, zwłaszcza gdy prowadzimy aktywny tryb życia lub intensywnie trenujemy. Nagłe odcięcie organizmu od węglowodanów spowoduje, że opadniemy z sił i nie będziemy mieć energii do działania.

Zanim zrezygnujemy z węglowodanów, warto dokładnie dowiedzieć się, jaką rolę odgrywają one w naszym organizmie. Gdy przeanalizujemy tę kwestię dokładnie, okazuje się, że nawet demonizowane pieczywo ma swoje zalety, a wyeliminowanie go z diety nie zawsze jest dobrym pomysłem. Być może wystarczy jedynie wybrać nieco zdrowszy rodzaj pieczywa?

Zobacz także:

Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »

Szybka szarlotka. Podasz ją gościom w słoikach »

Dlatego pączki piją tłuszcz na potęgę. Dodaj do przepisu jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Ciasta Krakowiak

Niektóre okoliczności wymagają szczególnej oprawy kulinarnej. Nasze ciasto kr...

Odsłon: 3394

60 min
11
Śniadania Piankowy omlet japoński

Ten przepis na omlet powinien znać każdy, kto uwielbia śniadania na słodko. J...

Odsłon: 832

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1