Boże Narodzenie na słono

Tematem najbliższego odcinka "Bake Off - Ale Ciacho!" będzie kruche ciasto w najróżniejszych odsłonach. Jak poradzą sobie z nim uczestnicy?

Fot. materiały partnera

Ostatni odcinek programu „Bake Off - Ale Ciacho!" był prawdziwą gratką zarówno dla miłośników słodkości, jak i wielbicieli wytrawnych wypieków.

W pierwszej konkurencji zawodnicy zmierzyli się z mistrzowskim przepisem na panna cottę. Nie był to jednak deser, jaki serwuje się w niemal każdej włoskiej restauracji. W wersji Krzysztofa Ilnickiego stał się najprawdziwszym arcydziełem cukiernictwa. Aby sprostać oczekiwaniom wymagających jurorów, uczestnicy musieli samodzielnie upiec delikatne makaroniki z kremem malinowym, przygotować kruszonkę orzechową oraz idealnie zbalansować słodko-kwaśny smak waniliowo-rabarbarowej panna cotty. Z tym niełatwym zadaniem poradzili sobie tylko nieliczni. Mimo wielu starań, część deserów została niedokończona. Na szczęście szansą na odkupienie win była druga runda.

Zobacz też: Przepis na panna cottę Krzysztofa Ilnickiego

W etapie sprawdzającym kreatywność, jurorzy poprosili uczestników o przygotowanie słonych pasztecików w co najmniej dwóch wersjach. Na kuchennych blatach zagościły dosyć niespotykane składniki, a wśród nich m.in. purchawki oraz móżdżki. Należy przyznać, że uczestnicy dołożyli ogromnych starań, aby sprostać oczekiwaniom Michała Brysia oraz Krzysztofa Ilnickiego. Za najciekawsze uznano paszteciki Tomasza. Niestety, z programem musiała pożegnać się Elżbieta, która skupiła się na pomaganiu innym uczestnikom, przez co nie zdążyła dopracować swoich wypieków.

Zobacz też: Przepis na paszteciki Tomasza

Co wydarzy się w kolejnym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!"?

Wiele wskazuje, iż w także w tym tygodniu towarzyszyć nam będą ogromne emocje. Tematem odcinka będzie kruche ciasto, które jak wiadomo, tylko pozornie wydaje się być łatwym wypiekiem. Do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie 3 składników (mąka pszenna, masło, żółtka), ale o sukcesie decydują bardzo drobne szczegóły. Aby wyszło naprawdę dobre, powinniśmy działać bardzo szybko, nie dopuszczając do ogrzania się masy. W słodkiej wersji warto wykorzystywać cukier puder, gdyż dzięki temu będzie ono lżejsze i delikatniejsze. A jak powinny wyglądać idealne proporcje? Zasada jest prosta i łatwa do zapamiętania: trzy części mąki, dwie części masła i jedna część cukru pudru.

Czy uczestnicy "Bake Off - Ale Ciacho!" będą gotować w zgodzie ze starymi recepturami? A może zdecydują się na własne poprawki? O tym przekonacie się już dziś o 21.50 na antenie TVP2.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Miodownik świąteczny - CICHA NOC

Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...

Odsłon: 6309

>60 min
18
Ciasta Piernik wileński z mąki żytniej

Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....

Odsłon: 5401

>60 min
32
Przekąski Śledzie po litewsku

Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...

Odsłon: 13278

60 min
22
Przekąski Śledzie po białostocku

Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...

Odsłon: 5033

30 min
6

Przepis dnia

Desery Wilgotny piernik

Piernik nieodłącznie kojarzy się z powidłami śliwkowymi. W wielu klasycznych...

Odsłon: 41553

30 min
101