Fot. 123RF/Picsel
Diabeł tkwi w (białych) szczegółach
W polskich domach najczęściej używa się zastawy w kolorze białym: talerze obiadowe płytkie, głębokie, deserowe, do przekąsek, dekoracyjne, a nawet spodki do filiżanek. Nic w tym dziwnego, ponieważ taki kolor jest uniwersalny. Czysta i elegancka biel pobudzi głód i zachęci do nakładania „dokładek". Jeśli jesteś na diecie, zamiast białego talerza wybierz kremowy bądź z barwnym detalem. Masz wszystkie naczynia w takim kolorze? Nie martw się! Od teraz jesteś świadomy, że biel oznacza większy głód, nakładaj zatem mniejsze porcje.
Czerwona pułapka dla niejadków!
Twoje dziecko grymasi? A może masz rodzeństwo, które niepokojąco zmniejsza serwowane porcje? Kolor czerwony pobudzi i lekko podniesie ciśnienie krwi. To spowoduje zwiększenie apetytu! Masz w otoczeniu osobę z problemem związanym z żywieniem? Zastawa w takim kolorze będzie bardzo pomocna, a jeśli boisz się, że czerwony talerz ciężko dopasujesz do pozostałych naczyń i dekoracji, wybierz tylko czerwony akcent np. mak. Niby drobny szczegół, a wprawi w dobry humor i podniesie apetyt.
Niebieski na spadek wagi!
Niebieskie warzywa i owoce są niezwykle rzadkie, ale zaliczają się do nich jagody, borówki, winogrono, śliwki czy aronia. Trzeba przyznać, że to rzadki kolor wśród jedzenia, dlatego z lekką trudnością wymienisz dania w tym odcieniu. Im coś mniej się kojarzy, tym spada na to apetyt. Barwa niebieska ma właściwości wyciszające i uspokajające i z pewnością przyhamuje apetyt.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
„Różowe okulary" na talerzu
Różowy kolor jest optymistyczny, wesoły i uspokaja emocje. Jeśli nałożysz na takim talerzu deser, wyczaruje to nasilenie słodyczy w podawanym posiłku. Sernik z lukrem podany na różowej zastawie może wydać się za słodki. Umiejętnie serwuj dania na takim talerzu. Deser jest zbyt gorzki lub słony? Tym sposobem łatwo oszukasz gości i dodasz cukru z pomocą różu!
Szare i czarne odcienie
To kolory, które w zupełności nie kojarzą się z jedzeniem. No może z wyłączeniem czarnego makaronu lub kawioru. Znacie inne takie potrawy? Taka zastawa zmniejszy apetyt i spisze się na medal dla osób na diecie. Przesłodziłaś ciasto z musem truskawkowym, a może beza zamieniła się już w bryłę cukru? Oszukaj ponownie psychologią barw i zaserwuj deser na czarnym talerzu.
Kolory słońca
Pomarańczowy i żółty to kolory, które dają wrażenie przytulności i komfortu. Dania i napoje w takich naczyniach wydają się po prostu smaczniejsze. Żółty kojarzy się z cytrusami, dlatego wywoła efekt kwaśnego smaku. Z kolei kolor zielony dla kontrastu kojarzy się z darami natury - pietruszka, koperek, szczypiorek, ogórek, kapusta. To sama przyjemność z jedzenia zdrowych dań!
Jak widać, w restauracjach kolor zastawy nie jest przypadkowy. Nie oznacza to jednak, aby całkowicie zrezygnować z białej zastawy i dbać o linię wyłącznie w niebieskim talerzu. Na spożywanie jedzenia ma również wpływ sposób podania, wielkość talerza, kolory dekoracji i barwa posiłków. Dzięki psychologii barw, mózg „lepiej widzi", ale czasami daj się ponieść jedzeniowemu szaleństwu i nałóż kolejną porcję kaczki w sosie śliwkowym. Ciekawe zastawy stołowe znajdziesz w sklepie Duka.