Boże Narodzenie na słono

Nie masz pomysłu na pożywny obiad dla całej rodziny? W takim razie przygotuj faszerowaną paprykę – to wielowymiarowe danie, które możesz wykonać na dziesiątki sposobów. Dlaczego warto jeść paprykę? I jakie nadzienie sprawi, że goście zapytają cię o przepis? Poznaj odpowiedzi na te pytania.

Faszerowana papryka to smaczne i zdrowe danie idealne na obiad| Fot.123RF/Picsel/yatomo

Faszerowana papryka to ponadczasowe danie, które pozwala na eksperymentowanie z różnorodnymi smakami i składnikami. Można nadziewać je mięsem, kaszami, ryżem oraz warzywami, tworząc pełnowartościowe posiłki. To również doskonały sposób na wykorzystanie resztek i przygotowanie sytego obiadu dla całej rodziny. 

Dlaczego warto jeść paprykę? 

Ponieważ warzywo to może pochwalić się doskonałymi wartościami odżywczymi. To jedno z najbogatszych źródeł witaminy C, ale nie tylko. W jej wnętrzu kryje się również beta-karoten, który organizm przekształca w witaminę A, wspierającą wzrok i odporność. Papryka obfituje też w przeciwutleniacze, które są naturalną tarczą chroniącą organizm przed wolnymi rodnikami. Warto także podkreślić, że zawiera ona niewiele kalorii i dużo błonnika, który zbawiennie działa na jelita. Chcesz zadbać o prawidłowe funkcjonowanie swojego układu nerwowego i sercowo-naczyniowego? Wiedz, że powyższy pokarm może pochwalić się obecnością folianów, potasu i witaminy K. 

Sprawdź także: Bez mąki i jajek. To najlepszy i najzdrowszy makaron, jaki zjesz latem

Faszerowana papryka na 7 sposobów 

Klasyczna papryka z wołowiną i ryżem 

Ta tradycyjna wersja faszerowanej papryki łączy mieloną wołowinę z ugotowanym ryżem. Praktycznym pomysłem jest wykorzystanie ryżu pozostałego po daniu z poprzedniego dnia, – wystarczy uzupełnić go o zioła i przyprawy. To doskonały sposób na sycący obiad, który zadowoli całą rodzinę. Kropką nad i będzie sos pomidorowy i twoje ulubione warzywa. 

Papryka po cajuńsku z kiełbasą i krewetkami

Jesteś fanem ostrzejszych smaków? Papryki nadziewane kiełbasą andouille, krewetkami i przyprawami kreolskimi przeniosą cię wprost do Luizjany. Można zastąpić krewetki rakami lub dodać więcej warzyw dla łagodniejszego smaku. Sos enchilada z odrobiną czekolady i cynamonu nadaje tej przekąsce wyjątkowego charakteru. 

Papryka z kurczakiem i quinoa

Szukasz zdrowszych alternatyw dla ryżu? W takim razie postaw na quinoa i soczystego kurczaka. Ten duet sprawdzi się w zestawieniu z grzybami i sosem pomidorowym. Całe danie zwieńcz serem cheddar. Możesz też dorzucić cukinię i ulubione warzywa. 

Wersja wegetariańska w stylu meksykańskim

Uwielbiasz kuchnię meksykańską? Jeśli tak, to na pewno nie przejdziesz obojętnie obok papryk wypełnionych ryżem, pomidorami w stylu chili i serem meksykańskim. Śmiało uzupełnij tę propozycję o kukurydzę, czarną fasolę lub awokado dla większej różnorodności smaków. 

Papryka z mięsem mielonym i jaglanką

Jeśli nie przepadasz za ryżem, zamień go na kaszę jaglaną – źródło witamin z grupy B i cennych minerałów. Wystarczy, że połączysz ją z wołowiną i serem feta. To bezglutenowa i sycąca alternatywa dla osób z nietolerancją glutenu. Jaglanka nada temu przysmakowi delikatnie orzechowy smak i zwiększy zawartość białka oraz błonnika. 

Papryka z kurczakiem, jarmużem i kozim serem 

Lekkość kurczaka doskonale komponuje się z odżywczym jarmużem i kremowym kozim serem. Do wyczarowania tej pozycji możesz wykorzystać resztki pieczonego kurczaka z poprzedniego obiadu. Do farszu warto również dorzucić takie składniki jak nasiona słonecznika i pieczony burak. 

Papryka z sosem bolońskim 

Spaghetti to twoje ulubione danie? Bez problemu zamienisz je na farsz do papryki. Klasyczny sos bolognese z mieszanką mięs to nadzienie, które cię zaskoczy. Każdy kęs dostarcza intensywnych smaków prosto z włoskiej kuchni. Na samym końcu posyp papryki parmezanem i świeżą bazylią – i gotowe. 

Powyższa lista z faszerowaną papryką na 7 sposobów to dla ciebie za mało? W takim razie skorzystaj z jednego z poniższych przepisów: 

1. Faszerowana papryka

 Faszerowana papryka Zobacz przepis

Faszerowana papryka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym

 Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym Zobacz przepis

Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pieczona papryka faszerowana

 Pieczona papryka faszerowana Zobacz przepis

Pieczona papryka faszerowana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Papryka faszerowana z grzybami

 Papryka faszerowana z grzybami Zobacz przepis

Papryka faszerowana z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Papryka faszerowana bez mięsa

 Papryka faszerowana bez mięsa Zobacz przepis

Papryka faszerowana bez mięsa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: allrecipes.com, smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Aromatyczną oliwę możesz zrobić w domu. Obniża cholesterol, uspokaja i reguluje pracę jelit

W sklepie często go pomijamy, a powinniśmy jeść codziennie. Dobrze wpływa na serce, obniża ciśnienie

Bez masła, oleju czy innego tłuszczu. Jajka usmażysz na popularnym warzywie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Śledzie po litewsku

Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...

Odsłon: 9589

60 min
8
>60 min
15
Ciasta Piernik wileński z mąki żytniej

Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....

Odsłon: 4441

>60 min
16
30 min
3
30 min
3
Ciasta Przepis na pierniczki toruńskie

Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...

Odsłon: 20887

60 min
24