Najlepsze przepisy na cukinię

Nie masz pomysłu na pożywny obiad dla całej rodziny? W takim razie przygotuj faszerowaną paprykę – to wielowymiarowe danie, które możesz wykonać na dziesiątki sposobów. Dlaczego warto jeść paprykę? I jakie nadzienie sprawi, że goście zapytają cię o przepis? Poznaj odpowiedzi na te pytania.

Faszerowana papryka to smaczne i zdrowe danie idealne na obiad| Fot.123RF/Picsel/yatomo

Faszerowana papryka to ponadczasowe danie, które pozwala na eksperymentowanie z różnorodnymi smakami i składnikami. Można nadziewać je mięsem, kaszami, ryżem oraz warzywami, tworząc pełnowartościowe posiłki. To również doskonały sposób na wykorzystanie resztek i przygotowanie sytego obiadu dla całej rodziny. 

Dlaczego warto jeść paprykę? 

Ponieważ warzywo to może pochwalić się doskonałymi wartościami odżywczymi. To jedno z najbogatszych źródeł witaminy C, ale nie tylko. W jej wnętrzu kryje się również beta-karoten, który organizm przekształca w witaminę A, wspierającą wzrok i odporność. Papryka obfituje też w przeciwutleniacze, które są naturalną tarczą chroniącą organizm przed wolnymi rodnikami. Warto także podkreślić, że zawiera ona niewiele kalorii i dużo błonnika, który zbawiennie działa na jelita. Chcesz zadbać o prawidłowe funkcjonowanie swojego układu nerwowego i sercowo-naczyniowego? Wiedz, że powyższy pokarm może pochwalić się obecnością folianów, potasu i witaminy K. 

Sprawdź także: Bez mąki i jajek. To najlepszy i najzdrowszy makaron, jaki zjesz latem

Faszerowana papryka na 7 sposobów 

Klasyczna papryka z wołowiną i ryżem 

Ta tradycyjna wersja faszerowanej papryki łączy mieloną wołowinę z ugotowanym ryżem. Praktycznym pomysłem jest wykorzystanie ryżu pozostałego po daniu z poprzedniego dnia, – wystarczy uzupełnić go o zioła i przyprawy. To doskonały sposób na sycący obiad, który zadowoli całą rodzinę. Kropką nad i będzie sos pomidorowy i twoje ulubione warzywa. 

Papryka po cajuńsku z kiełbasą i krewetkami

Jesteś fanem ostrzejszych smaków? Papryki nadziewane kiełbasą andouille, krewetkami i przyprawami kreolskimi przeniosą cię wprost do Luizjany. Można zastąpić krewetki rakami lub dodać więcej warzyw dla łagodniejszego smaku. Sos enchilada z odrobiną czekolady i cynamonu nadaje tej przekąsce wyjątkowego charakteru. 

Papryka z kurczakiem i quinoa

Szukasz zdrowszych alternatyw dla ryżu? W takim razie postaw na quinoa i soczystego kurczaka. Ten duet sprawdzi się w zestawieniu z grzybami i sosem pomidorowym. Całe danie zwieńcz serem cheddar. Możesz też dorzucić cukinię i ulubione warzywa. 

Wersja wegetariańska w stylu meksykańskim

Uwielbiasz kuchnię meksykańską? Jeśli tak, to na pewno nie przejdziesz obojętnie obok papryk wypełnionych ryżem, pomidorami w stylu chili i serem meksykańskim. Śmiało uzupełnij tę propozycję o kukurydzę, czarną fasolę lub awokado dla większej różnorodności smaków. 

Papryka z mięsem mielonym i jaglanką

Jeśli nie przepadasz za ryżem, zamień go na kaszę jaglaną – źródło witamin z grupy B i cennych minerałów. Wystarczy, że połączysz ją z wołowiną i serem feta. To bezglutenowa i sycąca alternatywa dla osób z nietolerancją glutenu. Jaglanka nada temu przysmakowi delikatnie orzechowy smak i zwiększy zawartość białka oraz błonnika. 

Papryka z kurczakiem, jarmużem i kozim serem 

Lekkość kurczaka doskonale komponuje się z odżywczym jarmużem i kremowym kozim serem. Do wyczarowania tej pozycji możesz wykorzystać resztki pieczonego kurczaka z poprzedniego obiadu. Do farszu warto również dorzucić takie składniki jak nasiona słonecznika i pieczony burak. 

Papryka z sosem bolońskim 

Spaghetti to twoje ulubione danie? Bez problemu zamienisz je na farsz do papryki. Klasyczny sos bolognese z mieszanką mięs to nadzienie, które cię zaskoczy. Każdy kęs dostarcza intensywnych smaków prosto z włoskiej kuchni. Na samym końcu posyp papryki parmezanem i świeżą bazylią – i gotowe. 

Powyższa lista z faszerowaną papryką na 7 sposobów to dla ciebie za mało? W takim razie skorzystaj z jednego z poniższych przepisów: 

1. Faszerowana papryka

 Faszerowana papryka Zobacz przepis

Faszerowana papryka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym

 Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym Zobacz przepis

Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pieczona papryka faszerowana

 Pieczona papryka faszerowana Zobacz przepis

Pieczona papryka faszerowana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Papryka faszerowana z grzybami

 Papryka faszerowana z grzybami Zobacz przepis

Papryka faszerowana z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Papryka faszerowana bez mięsa

 Papryka faszerowana bez mięsa Zobacz przepis

Papryka faszerowana bez mięsa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: allrecipes.com, smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Aromatyczną oliwę możesz zrobić w domu. Obniża cholesterol, uspokaja i reguluje pracę jelit

W sklepie często go pomijamy, a powinniśmy jeść codziennie. Dobrze wpływa na serce, obniża ciśnienie

Bez masła, oleju czy innego tłuszczu. Jajka usmażysz na popularnym warzywie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Tarta ze śliwkami i mascarpone

Tarta ze śliwkami i mascarpone to idealne połączenie maślanego, kruchego spod...

Odsłon: 4299

30 min
5
Sałatki Sałatka krabowa z koperkiem

Choć składników ma niewiele, w smaku jest ciekawa i smaczna. Poza tym łatwa i...

Odsłon: 28869

15 min
28
60 min
6
>60 min
27
Ciasta Sernik

Pyszny sernik na cieście kakaowym z polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi

Odsłon: 30309

15 min
60
Ciasta Ciasto ze śliwkami

Polecam bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto ze śliwkami. Ciasto często go...

Odsłon: 6154

60 min
17