Faszerowana papryka to ponadczasowe danie, które pozwala na eksperymentowanie z różnorodnymi smakami i składnikami. Można nadziewać je mięsem, kaszami, ryżem oraz warzywami, tworząc pełnowartościowe posiłki. To również doskonały sposób na wykorzystanie resztek i przygotowanie sytego obiadu dla całej rodziny.
Dlaczego warto jeść paprykę?
Ponieważ warzywo to może pochwalić się doskonałymi wartościami odżywczymi. To jedno z najbogatszych źródeł witaminy C, ale nie tylko. W jej wnętrzu kryje się również beta-karoten, który organizm przekształca w witaminę A, wspierającą wzrok i odporność. Papryka obfituje też w przeciwutleniacze, które są naturalną tarczą chroniącą organizm przed wolnymi rodnikami. Warto także podkreślić, że zawiera ona niewiele kalorii i dużo błonnika, który zbawiennie działa na jelita. Chcesz zadbać o prawidłowe funkcjonowanie swojego układu nerwowego i sercowo-naczyniowego? Wiedz, że powyższy pokarm może pochwalić się obecnością folianów, potasu i witaminy K.

Sprawdź także: Bez mąki i jajek. To najlepszy i najzdrowszy makaron, jaki zjesz latem
Faszerowana papryka na 7 sposobów
Klasyczna papryka z wołowiną i ryżem
Ta tradycyjna wersja faszerowanej papryki łączy mieloną wołowinę z ugotowanym ryżem. Praktycznym pomysłem jest wykorzystanie ryżu pozostałego po daniu z poprzedniego dnia, – wystarczy uzupełnić go o zioła i przyprawy. To doskonały sposób na sycący obiad, który zadowoli całą rodzinę. Kropką nad i będzie sos pomidorowy i twoje ulubione warzywa.
Papryka po cajuńsku z kiełbasą i krewetkami
Jesteś fanem ostrzejszych smaków? Papryki nadziewane kiełbasą andouille, krewetkami i przyprawami kreolskimi przeniosą cię wprost do Luizjany. Można zastąpić krewetki rakami lub dodać więcej warzyw dla łagodniejszego smaku. Sos enchilada z odrobiną czekolady i cynamonu nadaje tej przekąsce wyjątkowego charakteru.
Papryka z kurczakiem i quinoa
Szukasz zdrowszych alternatyw dla ryżu? W takim razie postaw na quinoa i soczystego kurczaka. Ten duet sprawdzi się w zestawieniu z grzybami i sosem pomidorowym. Całe danie zwieńcz serem cheddar. Możesz też dorzucić cukinię i ulubione warzywa.
Wersja wegetariańska w stylu meksykańskim
Uwielbiasz kuchnię meksykańską? Jeśli tak, to na pewno nie przejdziesz obojętnie obok papryk wypełnionych ryżem, pomidorami w stylu chili i serem meksykańskim. Śmiało uzupełnij tę propozycję o kukurydzę, czarną fasolę lub awokado dla większej różnorodności smaków.
Papryka z mięsem mielonym i jaglanką
Jeśli nie przepadasz za ryżem, zamień go na kaszę jaglaną – źródło witamin z grupy B i cennych minerałów. Wystarczy, że połączysz ją z wołowiną i serem feta. To bezglutenowa i sycąca alternatywa dla osób z nietolerancją glutenu. Jaglanka nada temu przysmakowi delikatnie orzechowy smak i zwiększy zawartość białka oraz błonnika.
Papryka z kurczakiem, jarmużem i kozim serem
Lekkość kurczaka doskonale komponuje się z odżywczym jarmużem i kremowym kozim serem. Do wyczarowania tej pozycji możesz wykorzystać resztki pieczonego kurczaka z poprzedniego obiadu. Do farszu warto również dorzucić takie składniki jak nasiona słonecznika i pieczony burak.
Papryka z sosem bolońskim
Spaghetti to twoje ulubione danie? Bez problemu zamienisz je na farsz do papryki. Klasyczny sos bolognese z mieszanką mięs to nadzienie, które cię zaskoczy. Każdy kęs dostarcza intensywnych smaków prosto z włoskiej kuchni. Na samym końcu posyp papryki parmezanem i świeżą bazylią – i gotowe.
Powyższa lista z faszerowaną papryką na 7 sposobów to dla ciebie za mało? W takim razie skorzystaj z jednego z poniższych przepisów:
2. Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym

Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Pieczona papryka faszerowana

Pieczona papryka faszerowana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Papryka faszerowana z grzybami

Papryka faszerowana z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Papryka faszerowana bez mięsa

Papryka faszerowana bez mięsa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: allrecipes.com, smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Aromatyczną oliwę możesz zrobić w domu. Obniża cholesterol, uspokaja i reguluje pracę jelit
W sklepie często go pomijamy, a powinniśmy jeść codziennie. Dobrze wpływa na serce, obniża ciśnienie
Bez masła, oleju czy innego tłuszczu. Jajka usmażysz na popularnym warzywie