Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem.

Fot. 123RF/Picsel

Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które rewelacyjnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej witaminy C niż w cytrynie. Okazuje się, że szklanka papryki z nawiązką pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę substancję. Naukowcom udało się dowieść, że warzywo to spowalnia procesy starzenia organizmu, poprawia wygląd naszej cery oraz wzmacnia nasz układ odpornościowy.

Co więcej, każdy kto lubi pikantne papryczki ma powody do radości, gdyż uznaje się je za jeden z najskuteczniejszych spalaczy tłuszczu. Naukowcom udało się dowieść, że zawarta w nich kapsaicyna zwiększa zdolność organizmu do usuwania nadprogramowych kilogramów, poprawia metabolizm oraz stymuluje krążenie krwi. Jeśli chcemy na własnej skórze wypróbować odchudzające właściwości chili powinniśmy zjadać kilka razy w tygodniu około pół łyżeczki tej przyprawy. Pikantne potrawy powinny zagościć w naszym menu zwłaszcza po treningu.

Wprowadzenie papryki do naszego jadłospisu może przynieść nam właściwie same korzyści. Warto jednak zrobić to w kreatywny i smaczny sposób. Na szczęście, użytkownicy Smakera jak zwykle nie zawodzą. Oto niektóre z ich propozycji na dania z papryką w roli głównej.

1. Paprykowe placuszki z kurczaka

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli znudziły wam się klasyczne mielone, te kotlety będą dla nich doskonałą alternatywą. Tak przygotowane placuszki są fantastyczną propozycją na obiad lub imprezową przekąskę.

2. Sos paprykowy do mięs i wędlin

Sos paprykowy do mięs i wędlin

Fot. Srk76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ten pyszny sos ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale sprawdzi się jako dodatek podkreślający smak mięs i domowych wędlin. Możecie również wymieszać go z makaronem, aby otrzymać szybki i bardzo smaczny obiad.

3. Pieczona faszerowana papryka z sosem pomidorowo-bazyliowym

Pieczona faszerowana papryka z sosem pomidorowo-bazyliowym

Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Faszerowane papryki to jeden z najpopularniejszych przepisów z wykorzystaniem tego warzywa. Ich smak fantastycznie podkreśli delikatny sos pomidorowo-bazyliowy. Z pewnością nie raz powrócicie do tego przepisu.

4. Muffinki z papryką po teksańsku

Muffinki z papryką po teksańsku

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Idealny przepis dla wielbicieli wytrawnych wypieków. Te muffinki kryją w sobie smakowite, mięsne nadzienie, co czyni z nich sycącą przekąskę, którą z powodzeniem możemy zaserwować na pikniku lub w czasie przyjęcia.

5. Papryka marynowana

Papryka marynowana

Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Aby wykorzystać w pełni sezon na paprykę, powinniście koniecznie przygotować również zapasy na zimę. W ten sposób zyskacie pyszny dodatek do różnego rodzaju dań. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by marynowaną paprykę serwować również solo.

6. Sos cukiniowo-paprykowy

Sos cukiniowo-paprykowy

Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sezon na paprykę zbiega się również z czasem kiedy w sklepach dostępne są najsmaczniejsze cukinie. Warto więc wykorzystać okazję i przygotować smakowity sos cukiniowo-paprykowy. Możecie ugotować go więcej, a nadmiar zamrozić lub przełożyć do słoików na zimę.

7. Surówka paprykowa

Surówka paprykowa

Fot. Rosse na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Surowa papryka ma najwięcej właściwości odżywczych, dlatego zachęcamy was do zjadania jej w tej postaci jak najczęściej.

8. Pulpety w sosie paprykowym

Pulpety w sosie paprykowym

Fot. Murphy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

To danie jest idealną propozycją dla wszystkich osób, które pragną zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Co więcej, jest to świetny dowód na to, że na diecie można jeść nie tylko zdrowo, ale również bardzo smacznie.

9. Paprykowa przekąska

Paprykowa przekąska

Fot. Annawk na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pieczona papryka nabiera wyjątkowego, bardzo głębokiego, a wręcz słodkiego smaku. Musimy was jednak ostrzec - przekąska ta jest tak pyszna, że można się od niej bardzo łatwo uzależnić. Dlatego też, przygotujecie od razu większą ilość.

10. Paprykowy gulasz

Paprykowy gulasz

Fot. Annawk na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nasze zestawienie nie mogłoby się obyć bez gulaszu. Aromatyczne i sycące danie będzie doskonałą propozycją w nieco chłodniejsze dni.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
>60 min
3
30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

0
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

1
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

7
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5