Fot. 123RF/Picsel
Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które rewelacyjnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej witaminy C niż w cytrynie. Okazuje się, że szklanka papryki z nawiązką pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę substancję. Naukowcom udało się dowieść, że warzywo to spowalnia procesy starzenia organizmu, poprawia wygląd naszej cery oraz wzmacnia nasz układ odpornościowy.
Co więcej, każdy kto lubi pikantne papryczki ma powody do radości, gdyż uznaje się je za jeden z najskuteczniejszych spalaczy tłuszczu. Naukowcom udało się dowieść, że zawarta w nich kapsaicyna zwiększa zdolność organizmu do usuwania nadprogramowych kilogramów, poprawia metabolizm oraz stymuluje krążenie krwi. Jeśli chcemy na własnej skórze wypróbować odchudzające właściwości chili powinniśmy zjadać kilka razy w tygodniu około pół łyżeczki tej przyprawy. Pikantne potrawy powinny zagościć w naszym menu zwłaszcza po treningu.
Wprowadzenie papryki do naszego jadłospisu może przynieść nam właściwie same korzyści. Warto jednak zrobić to w kreatywny i smaczny sposób. Na szczęście, użytkownicy Smakera jak zwykle nie zawodzą. Oto niektóre z ich propozycji na dania z papryką w roli głównej.
1. Paprykowe placuszki z kurczaka
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli znudziły wam się klasyczne mielone, te kotlety będą dla nich doskonałą alternatywą. Tak przygotowane placuszki są fantastyczną propozycją na obiad lub imprezową przekąskę.
2. Sos paprykowy do mięs i wędlin
Fot. Srk76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ten pyszny sos ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale sprawdzi się jako dodatek podkreślający smak mięs i domowych wędlin. Możecie również wymieszać go z makaronem, aby otrzymać szybki i bardzo smaczny obiad.
3. Pieczona faszerowana papryka z sosem pomidorowo-bazyliowym
Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Faszerowane papryki to jeden z najpopularniejszych przepisów z wykorzystaniem tego warzywa. Ich smak fantastycznie podkreśli delikatny sos pomidorowo-bazyliowy. Z pewnością nie raz powrócicie do tego przepisu.
4. Muffinki z papryką po teksańsku
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Idealny przepis dla wielbicieli wytrawnych wypieków. Te muffinki kryją w sobie smakowite, mięsne nadzienie, co czyni z nich sycącą przekąskę, którą z powodzeniem możemy zaserwować na pikniku lub w czasie przyjęcia.
Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Aby wykorzystać w pełni sezon na paprykę, powinniście koniecznie przygotować również zapasy na zimę. W ten sposób zyskacie pyszny dodatek do różnego rodzaju dań. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by marynowaną paprykę serwować również solo.
Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sezon na paprykę zbiega się również z czasem kiedy w sklepach dostępne są najsmaczniejsze cukinie. Warto więc wykorzystać okazję i przygotować smakowity sos cukiniowo-paprykowy. Możecie ugotować go więcej, a nadmiar zamrozić lub przełożyć do słoików na zimę.
Fot. Rosse na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Surowa papryka ma najwięcej właściwości odżywczych, dlatego zachęcamy was do zjadania jej w tej postaci jak najczęściej.
Fot. Murphy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
To danie jest idealną propozycją dla wszystkich osób, które pragną zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Co więcej, jest to świetny dowód na to, że na diecie można jeść nie tylko zdrowo, ale również bardzo smacznie.
Fot. Annawk na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pieczona papryka nabiera wyjątkowego, bardzo głębokiego, a wręcz słodkiego smaku. Musimy was jednak ostrzec - przekąska ta jest tak pyszna, że można się od niej bardzo łatwo uzależnić. Dlatego też, przygotujecie od razu większą ilość.
Fot. Annawk na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Nasze zestawienie nie mogłoby się obyć bez gulaszu. Aromatyczne i sycące danie będzie doskonałą propozycją w nieco chłodniejsze dni.