Spis treści:
Czasami, szczególnie po udanych leśnych zbiorach, grzybów mamy aż za dużo. Część z nich przekażemy bliskim, ale część chcemy zachować na później, do pysznych grzybowych sosów, zup lub przekąsek. Czy można je mrozić, czy lepiej ususzyć? Podpowiadamy.
Sprawdź także: Lepsze niż kotlety schabowe! Jak przyrządzić kanie?
Czy można mrozić grzyby?
Z grzybami w kuchni zrobimy naprawdę wiele - możemy je również zamrozić i w ten sposób przechować na później. Należy jednak wybrać odpowiednie gatunki grzybów i następnie umieścić je w zamrażarce w specjalny sposób, który będzie także uzależniony od rodzaju jesiennego rarytasu. Chociaż brzmi to dość tajemniczo, to proces nie będzie szczególnie trudny. Już za chwilę pokażemy jak, krok po kroku, poradzić sobie z mrożeniem grzybów.
Jakie grzyby można mrozić?
Mrozić można praktycznie każdy gatunek grzybów, pod warunkiem, że są one świeże, zdrowe, nierobaczywe i bez pleśni. Ten sposób przechowywania grzybów nie sprawdzi się w przypadku starszych lub zupełnie miękkich okazów. Większe grzyby należy podzielić na drobniejsze kawałki, natomiast te mniejsze - można mrozić w całości. Najlepsze do mrożenia są: podgrzybki, borowiki, maślaki, rydze, kurki i kanie.
Jak przygotować grzyby do mrożenia?
Różne gatunki tych leśnych smakołyków przygotowuje się do mrożenia w nieco inny sposób. Podstawowa zasada, która dotyczy wszystkich okazów i o której nie możesz zapomnieć, to ta, że raz rozmrożonych grzybów nie można powtórnie zamrozić! Polecamy więc, abyś podzielił grzyby na porcje i zaznaczył ich wagę oraz datę włożenia do zamrażalnika.
A jak przygotować konkretne rodzaje grzybów do mrożenia? Borowiki na przykład wystarczy dokładnie przetrzeć ściereczką, a spód kapelusza, wyczyścić nożykiem. Można je przechowywać w zamrażalniku na szerokich tackach (po jednym dniu, kiedy się już zmrożą, można je przełożyć do woreczków, wtedy masz pewność, że się ze sobą nie skleją). Powinieneś je wykorzystać w kuchni do pół roku od zamrożenia.
Z kolei kurki (czy rydze) są bardziej wymagające. Trzeba je najpierw oczyścić z ziemi przy pomocy ściereczki lub małego pędzelka. W kolejnym kroku niezbędne okaże się ich blanszowanie (aby po rozmrożeniu nie nabrały goryczy). W tym celu wystarczy grzyby zanurzyć na chwilę we wrzątku i szybko przełożyć je do zimnej wody, a następnie osuszyć. Potem umieścić je w woreczkach i włożyć do zamrażalnika. Pamiętaj, że kurki również należy wykorzystać maksymalnie po sześciu miesiącach od zamrożenia.
Mrozić czy suszyć grzyby?
Wciąż możesz się zastanawiać, czy nie lepiej jest jednak wykorzystać jeden z najbardziej popularnych sposobów ich konserwacji, czyli suszenie. Zapewniamy cię, że obie formy przechowywania grzybów mają już dużo zwolenników i nie chcemy cię przekonywać do jednej właściwej. Pokażemy ci zalety mrożenia leśnych przysmaków.
Dlaczego warto mrozić grzyby? Przede wszystkim jest to proces niezwykle uniwersalny, zdecydowanie krótszy i mniej skomplikowany niż ich suszenie. Grzyby w większości składają się z wody, dlatego suszy się je od kilku do nawet kilkunastu godzin.
Zobacz: Wegańskie leczo z boczniakami
Jak rozmrażać grzyby?
Główną obawą przy mrożeniu grzybów jest lęk przed utratą ich pysznego smaku i jędrnej konsystencji. Jak powinno się je zatem rozmrażać, aby zachowały wszystkie cenne właściwości? Najlepiej ugotować lub podsmażyć je wtedy, gdy nie są jeszcze całkowicie (a na wpół) rozmrożone! Wtedy nie stracą swojego smaku i na pewno będą sprężyste. Wraz z wodą ucieka bowiem duża część ich aromatów.
Mamy nadzieję, że mrożenie wydaje ci się teraz kolejnym ciekawym sposobem na przechowywanie grzybów. Jest to niewątpliwie bardzo wygodna metoda, która pozwoli cieszyć się leśnymi smakami na dłużej.
Zobacz także:
Grzyby. Mięso lasu czy bezwartościowy składnik diety? »
Gdzie rosną grzyby we wrześniu 2022? W polskich lasach zwróć uwagę na te drzewa »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »