Lepsze niż kotlety schabowe! Jak przyrządzić kanie?

Wybierasz się na grzybobranie? Koniecznie rozejrzyj się za pysznymi grzybami o charakterystycznych płaskich kapeluszach. To właśnie kanie, można z nich przyrządzić przepyszne, panierowane à la kotlety schabowe. Jednak bądź ostrożny! Pewien grzyb wyglądem przypomina kanie, niestety nie jest on smaczny, a niezwykle niebezpieczny! Sprawdź, jak rozpoznać je w lesie oraz jak przyrządzić kanie.

Fot.123RF/Picsel/

Spis treści:

Odpowiednio przyrządzone kanie smakują jak kotlety schabowe. Grzyby te są nie tylko smaczne, znajdziesz w nich także właściwości odżywcze, m.in.: witaminę A i D, witaminy z grupy B, a także cenne minerały, takie jak: potas, fosfor, selen i wapń. Nie każdy jednak wie, jak rozpoznać kanię. Niedoświadczonym grzybiarzom zdarza się pomylić ją z muchomorem sromotnikowym, co oczywiście może skończyć się nieszczęściem. Gdzie więc szukać kani i po czym ją rozpoznać?

Sprawdź także: Najlepsze przepisy na dania z grzybami. Odkryj smaki jesieni!

Jak rozpoznać kanie?

Kania, inaczej zwana czubajką kanią, to grzyb z rodziny pieczarkowatych. Wytrawni grzybiarze określają je również mianem sów lub parasolek. Możesz rozpoznać ją po dużym, rozłożystym kapeluszu o „popękanej fakturze”, który od spodu pokryty jest blaszkami. Przez co często grzyby te mylone z muchomorem sromotnikowy. Co ciekawe, kapelusze kani mogą osiągać średnicę dochodzącą nawet do 40 centymetrów długości. Występują w kremowo-biało-brązowym kolorze. Na brzegach grzyba znajduje się charakterystyczna, postrzępiona falbanka.

Nóżka grzyba, zwana w botanice trzonem, jest wąska, znajdziesz na niej zygzakowate wzorki, może dorastać do 30 centymetrów wysokości. Na górnej części trzonu pod kapeluszem, znajduje się przesuwający się, ruchomy pierścień. Młode jadalne kanie mają jajowate zamknięte kapelusze, i to w tej postaci najłatwiej pomylić je z trującymi młodymi muchomorami sromotnikowymi.

Gdzie szukać kani? Najczęściej spotkasz ją na skrajach lasów, zarówno iglastych i liściastych, na polanach, łąkach, oraz wrzosowiskach. Niewiele osób wie, że kanie można wyhodować również we własnym ogrodzie.

Jak odróżnić kanie od muchomora sromotnikowego?

Muchomor sromotnikowy, inaczej zwany zielonawym może być bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Jest uważany za najbardziej trujący grzyb w Polsce! Toksyny zawarte w sromotnikach mogą doprowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń wątroby.

Z dziecięcych książek i bajek pamiętamy muchomory jako grzyby o czerwonych kapeluszach w białe kropki. Podczas gdy sromotniki do złudzenia potrafią przypominać kanie. Młode egzemplarze kani posiadają jajowate, zamknięte kapelusze, to właśnie wtedy najczęściej są mylone z trującymi muchomorami. Kapelusz kani ma charakterystyczny zaokrąglony czubek oraz łatki, których nie ma u muchomorów. Faktura kapelusza kani przypomina „łuski” lub sowie pióra, właśnie dlatego niektórzy określają te grzyby sowami. Natomiast kapelusze rozwiniętych sromotników są całkiem płaskie i gładkie. Dodatkowo pierścień na trzonie, który u kani jest ruchomy, w przypadku sromotnika jest do niego przyrośnięty, jego kształty można przyrównać do kołnierza.

Kiedy wyciągniesz muchomora z podłoża, możesz dostrzec na bulwie znajdującej się u dołu trzonu, charakterystyczną pochwę. Natomiast w przypadku bulwy kani, którą przyrasta do podłoża, jest jej pozbawiona. Warto zwrócić również uwagę na kolor grzybów, muchomor sromotnikowy, chociaż może przypominać biało-kremową kanię, dużo częściej wpada w odcień zieleni i żółci.

Kania bywa również mylona z muchomorem plamistym i sinoblaszkiem trującym. Pamiętaj, jeśli nie masz pewności, że znalezione przez ciebie grzyby są jadalne, koniecznie skonsultuj się z doświadczonym grzybiarzem lub skorzystaj z atlasu grzybów.

Jak usmażyć kanie?

Smażone kanie smakują doskonale, są uwielbiane między innymi za swoją „mięsną” konsystencję.  Odpowiednio przyrządzone przywodzą na myśl kotlety schabowe. W kuchni najczęściej wykorzystuje się kapelusze kani, nóżki (trzony) nie są zbyt smaczne. Do przygotowania panierowanych kani będziesz potrzebować: cztery duże kapelusze kani, dwa jajka, olej rzepakowy, odrobinę mleka, mąkę, bułkę tartą, sól i pieprz.

Przygotowywanie kani zacznij od dokładnego oczyszczenia kapelusza, tak by pozbyć się piasku i trawy. Możesz opłukać je pod bieżącą wodą, pamiętaj jednak, by zbyt długo nie moczyć grzybów. Następnie dokładnie osusz kapelusze, wówczas możesz przejść do panierowania.

W trzech płaskich miskach lub talerzach przygotuj mąkę, roztrzepane jajka z odrobiną mleka oraz bułkę tartą. Najpierw obtocz kapelusze grzybów w mące, potem zanurz je w jajku, a następnie w bułce tartej. Możesz do niej dosypać sól i pieprz lub doprawić grzyby po usmażeniu. Rozgrzej patelnię, dodaj olej rzepakowy, smaż do momentu, aż kapelusze kani ładnie się zarumienią. Możesz odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

Zobacz także:

To już potwierdzone. Do Polski po 100 latach powrócił jeden z najdroższych grzybów świata »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Tort na 50 urodziny

Polecam torcik jaki zrobiłam na 50 urodziny mojej kuzynce. Torcik ozdobiony o...

Odsłon: 68

>60 min
4
15 min
1
Desery Ciasto Burza Piaskowa

Ciasto burza piaskowa powstaje na bazie biszkoptu z makiem, a także kremu bud...

Odsłon: 94332

60 min
247
Śniadania Jajecznica po królewsku

Marzy ci się jajecznica po królewsku – „na bogato”, z mnóstwem smakowitych i...

Odsłon: 250

30 min
1
60 min
21
Przetwory Ogórki z majerankiem

Moje ostatnie ogórki w tym sezonie:) Wpadł mi w ręce przepis na ogórki z maje...

Odsłon: 90

30 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Śląskie gotowanie z Ewą Wachowicz

Śląska kuchnia słynie z prostych i niedrogich, ale za to bardzo sycących dań, które wręcz zachwycają smakiem. W 458. odcinku programu "Ewa gotuje"...

0
Ewa gotuje 458. odcinek programu Ewa Gotuje

W 458. odcinku programu "Ewa Gotuje" wybierzemy się w kulinarną podróż po Śląsku. Nie zabraknie sycących i rozgrzewających dań, które zachwycą twoi...

0
Informacje Historyczne osiągnięcie polskiej barmanki

Takiego sukcesu nie osiągnął jeszcze żaden barman z Polski! Alicja Bączyk z krakowskiego lokalu TAG. zajęła 4. miejsce w najbardziej prestiżowym ko...

0
Informacje 6 jesiennych porad dla ciężarnych, czyli jak dbać o odporność w sezonie infekcyjnym?

Coraz niższe temperatury, mniej promieni słonecznych, większa wilgotność powietrza, pogorszenie nastroju i spadek odporności – to główne wyzwania,...

0