Dania jednogarnkowe

Jesień to czas, kiedy z chęcią wyruszamy na grzybobranie. Nic dziwnego, spacer po lesie pozwala się zrelaksować, a co więcej po powrocie do domu czeka nas prawdziwa uczta! Z grzybów możemy wyczarować mnóstwo pyszności. Kremowe sosy, które można wykorzystać do mięs, czy makaronów, wyborne farsze do pierogów i krokietów, a także aromatyczne zupy grzybowe. Poznaj pyszne przepisy na dania z grzybami.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wrzesień i październik to najlepszy czas dla grzybiarzy. To właśnie wtedy polany zasiane są rudymi kurkami, a w lasach dojrzewają brązowe kapelusze maślaków, które tylko zachęcają do kulinarnych eksperymentów. Grzyby cenimy ze względu na smak i niepowtarzalny aromat. I choć najlepiej czują się w towarzystwie świeżego masła, czosnku i pietruszki, to można smakować je na wiele innych sposobów.

Smażone, duszone lub marynowane, w każdej wersji grzyby smakują wyśmienicie. Ich wyjątkowy smak sprawia, że są nieocenionym składnikiem wielu potraw, przekąsek, zup i dań obiadowych. Warto wykorzystać sezon na grzybobranie i spróbować potraw z leśnymi smakołykami w roli głównej. Oto kilka inspiracji.

Sprawdź także: Te grzyby są trujące! Sprawdź, jak je rozpoznać

Tarta z leśnymi grzybami

Szukasz pomysłu na pyszny obiad lub danie, którym poczęstujesz gości podczas rodzinnego przyjęcia? Przygotuj wyborną tartę z leśnymi grzybami, nikt jej się nie oprze!

Składniki

Ciasto:

  • 150 g masła
  • 50 ml śmietany 18%
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
Nadzienie grzybowe:
  • 100 g leśnych grzybów
  • kilka plasterków szynki wędzonej wieprzowej 
  • 150 g pieczarek
  • 40 g masła
  • 30 g żółtego sera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • kilka listków bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie ciasta:

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy mikserem. Następnie całość zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez około godzinę. Po upływie wskazanego czasu ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy na tartę, którą wcześniej należy wysmarować masłem i oprószyć mąką. Tak uformowane ciasto należy ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu z lodówki należy je podpiec w temperaturze 200ºC przez niecały kwadrans do uzyskania złotego koloru.

Przygotowanie nadzienia:

Leśne grzyby oczyszczamy i gotujemy w wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy je, studzimy i kroimy w kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku i smażymy do zarumienienia. W dalszej kolejności dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, które smażymy przez około 5 minut. W osobnym naczyniu mieszamy jajka ze śmietaną, po czym dodajemy przygotowane wcześniej pieczarki i grzyby leśne. Doprawiamy do smaku i dorzucamy listki bazylii. Tak przygotowane nadzienie przekładamy na lekko podpieczony spód tary i pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Pod koniec przyrządzania na wierzch tarty układamy plasterki szynki wędzonej wieprzowej i posypujemy startym żółtym serem.

Gyros turecki z kurczaka w sosie kurkowym

To danie zasmakuje wszystkim mięsożercom, gyros turecki z kurczaka w sosie kurkowym będzie idealną propozycją na obiad dla całej rodziny. 

Składniki

  • 500 g gyrosa tureckiego z kurczaka 
  • pieczarki
  • prawdziwki
  • kurki
  • cebula szalotka
  • 200 ml śmietany 30%
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • ząbek czosnku
  • olej roślinny

Przygotowanie:

Grzyby myjemy, czyścimy nóżki ze skórki i kroimy w ćwiartki. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę i szklimy na patelni. Następnie dorzucamy grzyby i smażymy przez 5 minut, mieszając co chwilę. Po upływie wskazanego czasu dodajemy łyżkę mąki, którą dokładnie mieszamy z grzybami, i śmietanę. Całość podlewamy szklanką wody i gotujemy przez 5 minut, równomiernie mieszając. Gotowy sos doprawiamy przyprawami, który razem z gyrosem z kurczaka pieczemy przez 5 minut, jednocześnie uważając, by nie zagotować potrawy. Smacznego!

Najlepsze przepisy naszych użytkowników na dania z grzybami 

Nasi użytkownicy nie przestają nas zaskakiwać. Codziennie dzielą się z nami swoimi smakowitymi przepisami. Zainspiruj się ich wyjątkowymi przepisami na dania z grzybami.

1. Roladki wieprzowe nadziewane borowikami

 Roladki wieprzowe nadziewane borowikami Zobacz przepis

Roladki wieprzowe nadziewane borowikami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Tarta z kurkami, boczkiem i porem

 Tarta z kurkami, boczkiem i porem Zobacz przepis

Tarta z kurkami, boczkiem i porem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. O Kurka!

 O Kurka! Zobacz przepis

O Kurka! / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Placki ziemniaczane z rydzami i oscypkiem

 Placki ziemniaczane z rydzami i oscypkiem Zobacz przepis

Placki ziemniaczane z rydzami i oscypkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kopytka z sosem grzybowym

 Kopytka z sosem grzybowym Zobacz przepis

Kopytka z sosem grzybowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kurka w kurkach

 Kurka w kurkach Zobacz przepis

Kurka w kurkach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Medaliony wieprzowe z borowikami na białym winie

 Medaliony wieprzowe z borowikami na białym winie Zobacz przepis

Medaliony wieprzowe z borowikami na białym winie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Polędwica w sosie borowikowym

 Polędwica w sosie borowikowym Zobacz przepis

Polędwica w sosie borowikowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Zupa grzybowa z kasztanami

 Zupa grzybowa z kasztanami Zobacz przepis

Zupa grzybowa z kasztanami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Smażone panierowane kanie

 Smażone panierowane kanie Zobacz przepis

Smażone panierowane kanie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Grzybowe rekordy z Polski i świata. Okazy-giganty robią wrażenie! »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Ryba w sosie pomidorowym.

Usmażone kostki z miruny zrobione w sosie warzywnym z pomidorami.

Odsłon: 52

30 min
3
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1464

30 min
9
15 min
25

Przepis dnia

Ciasta Sernik Paradiso

Sernik Paradiso to prawdziwa egzotyczna rozkosz, która zachwyca fuzją kremowe...

Odsłon: 8810

60 min
21

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8