Spis treści:
- Przepis na tartę z leśnymi grzybami
- Gyros turecki z kurczaka w sosie kurkowym
- Najlepsze przepisy naszych użytkowników na dania z grzybami
Wrzesień i październik to najlepszy czas dla grzybiarzy. To właśnie wtedy polany zasiane są rudymi kurkami, a w lasach dojrzewają brązowe kapelusze maślaków, które tylko zachęcają do kulinarnych eksperymentów. Grzyby cenimy ze względu na smak i niepowtarzalny aromat. I choć najlepiej czują się w towarzystwie świeżego masła, czosnku i pietruszki, to można smakować je na wiele innych sposobów.
Smażone, duszone lub marynowane, w każdej wersji grzyby smakują wyśmienicie. Ich wyjątkowy smak sprawia, że są nieocenionym składnikiem wielu potraw, przekąsek, zup i dań obiadowych. Warto wykorzystać sezon na grzybobranie i spróbować potraw z leśnymi smakołykami w roli głównej. Oto kilka inspiracji.
Sprawdź także: Te grzyby są trujące! Sprawdź, jak je rozpoznać
Tarta z leśnymi grzybami
Szukasz pomysłu na pyszny obiad lub danie, którym poczęstujesz gości podczas rodzinnego przyjęcia? Przygotuj wyborną tartę z leśnymi grzybami, nikt jej się nie oprze!
Składniki
Ciasto:
- 150 g masła
- 50 ml śmietany 18%
- 150 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 100 g leśnych grzybów
- kilka plasterków szynki wędzonej wieprzowej
- 150 g pieczarek
- 40 g masła
- 30 g żółtego sera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- kilka listków bazylii
- sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy mikserem. Następnie całość zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez około godzinę. Po upływie wskazanego czasu ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy na tartę, którą wcześniej należy wysmarować masłem i oprószyć mąką. Tak uformowane ciasto należy ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu z lodówki należy je podpiec w temperaturze 200ºC przez niecały kwadrans do uzyskania złotego koloru.
Przygotowanie nadzienia:
Leśne grzyby oczyszczamy i gotujemy w wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy je, studzimy i kroimy w kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku i smażymy do zarumienienia. W dalszej kolejności dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, które smażymy przez około 5 minut. W osobnym naczyniu mieszamy jajka ze śmietaną, po czym dodajemy przygotowane wcześniej pieczarki i grzyby leśne. Doprawiamy do smaku i dorzucamy listki bazylii. Tak przygotowane nadzienie przekładamy na lekko podpieczony spód tary i pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Pod koniec przyrządzania na wierzch tarty układamy plasterki szynki wędzonej wieprzowej i posypujemy startym żółtym serem.
Gyros turecki z kurczaka w sosie kurkowym
To danie zasmakuje wszystkim mięsożercom, gyros turecki z kurczaka w sosie kurkowym będzie idealną propozycją na obiad dla całej rodziny.
Składniki
- 500 g gyrosa tureckiego z kurczaka
- pieczarki
- prawdziwki
- kurki
- cebula szalotka
- 200 ml śmietany 30%
- pieprz czarny mielony
- sól
- ząbek czosnku
- olej roślinny
Grzyby myjemy, czyścimy nóżki ze skórki i kroimy w ćwiartki. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę i szklimy na patelni. Następnie dorzucamy grzyby i smażymy przez 5 minut, mieszając co chwilę. Po upływie wskazanego czasu dodajemy łyżkę mąki, którą dokładnie mieszamy z grzybami, i śmietanę. Całość podlewamy szklanką wody i gotujemy przez 5 minut, równomiernie mieszając. Gotowy sos doprawiamy przyprawami, który razem z gyrosem z kurczaka pieczemy przez 5 minut, jednocześnie uważając, by nie zagotować potrawy. Smacznego!
Najlepsze przepisy naszych użytkowników na dania z grzybami
Nasi użytkownicy nie przestają nas zaskakiwać. Codziennie dzielą się z nami swoimi smakowitymi przepisami. Zainspiruj się ich wyjątkowymi przepisami na dania z grzybami.
1. Roladki wieprzowe nadziewane borowikami
Zobacz przepisRoladki wieprzowe nadziewane borowikami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Tarta z kurkami, boczkiem i porem
Zobacz przepisTarta z kurkami, boczkiem i porem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Placki ziemniaczane z rydzami i oscypkiem
Zobacz przepisPlacki ziemniaczane z rydzami i oscypkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kopytka z sosem grzybowym
Zobacz przepisKopytka z sosem grzybowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Medaliony wieprzowe z borowikami na białym winie
Zobacz przepisMedaliony wieprzowe z borowikami na białym winie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Polędwica w sosie borowikowym
Zobacz przepisPolędwica w sosie borowikowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Zupa grzybowa z kasztanami
Zobacz przepisZupa grzybowa z kasztanami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Smażone panierowane kanie
Zobacz przepisSmażone panierowane kanie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Grzybowe rekordy z Polski i świata. Okazy-giganty robią wrażenie! »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »