Spis treści:
Czy wiesz, jak rozpoznać, że dany grzyb jest niejadalny, albo tym bardziej trujący? Dzisiaj mamy dla ciebie dużo informacji na ten właśnie temat. Koniecznie się z nimi zapoznaj, niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z grzybobraniem, czy już jesteś doświadczonym grzybiarzem. Niebezpieczne (a czasem niestety śmiertelne) pomyłki zdarzają się każdemu. Dokształcaj się, a na pewno ich unikniesz!
Sprawdź także: Gdzie szukać grzybów? W tych miejscach znajdują je doświadczeni grzybiarze
Grzyby niejadalne – jak je rozpoznać?
Grzyby niejadalne, jak sama nazwa wskazuje, kompletnie nie nadają się do jedzenia. Głównie chodzi o ich smak oraz zapach, dla większości ludzi będą nie do zaakceptowania. Do tego jeszcze warto wspomnieć o twardości miąższu. Ten może wywoływać problemy żołądkowe. Grzyby niejadalne z gąbką nie powinny zagrozić twojemu zdrowiu. Nie zmienia to jednak faktu, że warto nauczyć się je rozpoznawać, aby uniknąć kłopotów natury gastrycznej, które mogą być bardzo uciążliwe. Oto lista popularnych grzybów niejadalnych z gąbką.
Goryczak żółciowy
Okazały, charakteryzujący się pięknymi kształtami i obiektywnie... atrakcyjny. Goryczak żółciowy, bo o nim mowa, znajduje się przede wszystkim w lasach, w których przeważają jodły. Nie nadaje się do jedzenia głównie z powodu jego bardzo nieprzyjemnego smaku. Teoretycznie łatwo go rozpoznać, ale warto wiedzieć, że przypomina borowika. Jest jednak od niego zdecydowanie jaśniejszy, a jego barwa jest bardziej szara. Kapelusz goryczaka zazwyczaj ma kolor brązowo-żółty, poduszka jest jasnoróżowa, a trzon, pękaty od dołu, jest nieco jaśniejszy od kapelusza.
Pieprznik pomarańczowy
Grzyby podobne do kurek? Pieprzniki pomarańczowe! To kolejne niejadalne grzyby. Być może ta nazwa niewiele ci mówi. Grzyb ten znany jest również pod określeniem lisówka. Pieprznik pomarańczowy jest bardzo podobny do pieprznika jadalnego, czyli popularnych kurek, tak bardzo uwielbianych w polskiej kuchni (szczególnie w jajecznicy czy sosie do mięsa, ale nie tylko). Lisówki pojawiają się dopiero we wrześniu, a rosną do listopada głównie w lasach mieszanych oraz iglastych. Ich kapelusz, jak sama nazwa wskazuje, jest pomarańczowy. Może występować także w cieniowanej na różowo lub brązowo formie. Blaszki są jeszcze bardziej pomarańczowe.
Dlaczego nie można spożywać pieprznika pomarańczowego? Głównie ze względu na to, że jest bardzo ciężkostrawny. Często powoduje intensywne biegunki. Przypominamy, że lisówki to grzyby podobne do kurek, zatem bądź czujny!
Grzyby trujące – jakie?
Każdy doskonale zdaje sobie sprawę, że pod żadnym pozorem nie można jeść grzybów zaliczanych do trujących. Wszystkie tego typu okazy zawierają substancje toksyczne, takie jak m.in. psylocybina, muskaryna czy kwas ibotenowy. Zatrucie grzybem trującym u każdego prawdopodobnie będzie mieć inny przebieg. Nie zmienia to jednak faktu, że często po zjedzeniu takiego okazu, nawet w małych ilościach, może dojść do zapaści i śmierci. Zatem to nie żarty, jeżeli masz wątpliwości, czy dany grzyb jest jadalny. Sprawdź to, by mieć pewność na sto procent, ewentualnie odpuść jego jedzenie.
Czy można jednoznacznie rozpoznać, czy dany grzyb to grzyb trujący? Nie jest to proste. Istnieje jednak kilka ogólnych zasad. Do jednej z nich, chyba najbardziej popularnej, zaliczamy blaszki pod kapeluszem. Jeżeli jakiś grzyb je posiada, zostaw go i nie zrywaj. Lepiej też zbierać grzyby dojrzałe. O wiele łatwiej wtedy rozpoznać, na bazie rozwiniętych charakterystycznych cech, czy jest to okaz jadalny. Sam kapelusz czy młody okaz to często za mało, by stwierdzić, że można go spożyć.
Muchomor sromotnikowy
To chyba najbardziej znany, trujący grzyb. Dzieci już w przedszkolu są uczone, jak rozpoznać jego brata, czyli muchomora czerwonego. Trudno się dziwić, jest bardzo charakterystyczny przez czerwony kolor i drobne plamki. Niestety muchomora sromotnikowego, który jest tak samo silnie trujący, bardzo łatwo pomylić z kanią czy zieloną gąską. Te dwa ostatnie to znane grzyby jadalne, podawane np. jako składnik kotletów, sosów czy zapiekanek. Zatem jak stwierdzić, że dany okaz to muchomor sromotnikowy?
Rośnie on już od lipca do października. Znajdziemy go przede wszystkim w liściastych lasach, choć lubi również rosnąć w lasach mieszanych. Jego trzon jest bardzo jasny i znajduje się na nim pierścień. Kapelusz ma oliwkowo-zielony kolor. Cechą charakterystyczną są także białe blaszki.
Kania a sromotnik
Zastanawiasz się, jak odróżnić kanię od muchomora sromotnikowego? Nic dziwnego! Kanie to bardzo lubiane grzyby, szczególnie znane w formie "wegetariańskiego schabowego". Jak odróżnić je od muchomora sromotnikowego? Nie wolno zbierać młodych kani, od muchomora może je odróżnić tylko prawdziwy specjalista. Jeżeli zaś chodzi o dojrzałe egzemplarze, to nie powinno być problemu z ich rozróżnieniem. Powierzchnia kapelusza kani posiada przyrośnięte, odstające i wełniste łuseczki. Sromotnik zaś ma bardzo gładką skórę na kapeluszu z ciemniejszymi włókienkami. Pierścień u czubajki jest strzępiasty i nie można go ruszyć.
Borowik szatański
Ten grzyb znany jest także pod innymi nazwami, np.: smoczy łeb, szatan, czy diabelski grzyb. Borowik szatański występuje przede wszystkim w lasach ciepłych, głównie tych z podłożem wapiennym. Zaczyna rosnąć już w lipcu, a swoją leśną karierę kończy w październiku. Jego kapelusz jest o wiele jaśniejszy niż poduszka. Skórka zaś jest matowa w kolorze żółto-oliwkowo-szarym.
Młode smocze łby mają żółtą poduszkę, a bardziej dojrzałe okazy żółto-oliwkowo-szarą. Trzon na dole jest znacznie ciemniejszy niż jego góra. W szatanie bez trudu można dojrzeć motyw siatki. Jeżeli naciśniesz którąś z części tego grzyba, na twoich rękach zostanie ciemny niebiesko-zielony ślad.
Wbrew pozorom borowiki szatańskie nie są popularne i nie rosną, gdzie popadnie. Jeżeli spotkasz je w lesie, to nie tylko nie zrywaj ich, ale także nie niszcz. Grzyby te są trujące przede wszystkim w formie surowej. Mogą doprowadzić do bardzo silnych wymiotów, biegunki czy bólów brzucha. Nie można umrzeć od zjedzenia tego okazu, a podobno długie jego gotowanie pozbawia toksyn. My radzimy jednak nie spożywać go w ogóle.
Opieńka – jak rozpoznać jadalną?
Pyszne, chrupiące i rzadko występujące na polskich stołach. To oczywiście opieńka. Jak rozpoznać tę jadalną? Niestety bardzo przypomina tę trującą. Okazy te w wersji jadalnej charakteryzują się żółtym kolorem kapelusza i trzonu. Pod ich kapeluszem znajduje się hymenofor zbudowany z jasnych blaszek (u młodych egzemplarzy wręcz białych). Opieńki jadalne mogą też występować w wersji ciemnej (cielisto-brązowy kapelusz). Różnią się od trujących przede wszystkim spodem. U trujących blaszki mają zielonkawe zabarwienie (choć na początku jasne). Różnica polega też na... smaku. Trujące opieńki są bardzo gorzkie. Niemożliwe jest zjedzenie ich w większych ilościach, dlatego ich spożycie nie doprowadzi do śmierci, ale do wymiotów, biegunki czy nudności już tak.
Choć przy zbieraniu grzybów należy zachować szczególną czujność i mieć dużą wiedzę na temat różnych okazów, to jadalne grzyby mogą zdecydowanie cieszyć podczas pysznych posiłków. Podpowiadamy jakie smaczne dania przygotujecie z najpopularniejszych gatunków:
4. Kurki z suszonymi pomidorami
Zobacz przepisKurki z suszonymi pomidorami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Pierogi z kurczakiem i podgrzybkami
Zobacz przepisPierogi z kurczakiem i podgrzybkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Gulasz z indyka z podgrzybkami bez zaprawiania
Zobacz przepisGulasz z indyka z podgrzybkami bez zaprawiania / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Magiczne sztuczki grzybów. Rozmawiają, leczą i sterują owadami »
Grzybowe rekordy z Polski i świata. Okazy-giganty robią wrażenie! »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »