Te grzyby są trujące! Sprawdź, jak je rozpoznać

Kiedy rozpoczyna się sezon na grzyby, wielu wytrawnych grzybiarzy udaje się na grzybobranie. Zachęceni przez doświadczonych kolegów amatorzy, z chęcią wybierają się na wycieczki do lasu z nadzieją upolowania ciekawych okazów. Nic dziwnego, przecież zupa z borowików, panierowane kanie, czy sos na bazie maślaków to prawdziwy rarytas! Sprawa jednak nie jest taka prosta. Jeśli nie znasz się na grzybach, możesz przynieść do domu niejadalne, a nawet trujące egzemplarze! Sprawdź, jak rozpoznawać trujące grzyby.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Czy wiesz, jak rozpoznać, że dany grzyb jest niejadalny, albo tym bardziej trujący? Dzisiaj mamy dla ciebie dużo informacji na ten właśnie temat. Koniecznie się z nimi zapoznaj, niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z grzybobraniem, czy już jesteś doświadczonym grzybiarzem. Niebezpieczne (a czasem niestety śmiertelne) pomyłki zdarzają się każdemu. Dokształcaj się, a na pewno ich unikniesz!

Sprawdź także: Gdzie szukać grzybów? W tych miejscach znajdują je doświadczeni grzybiarze

Grzyby niejadalne – jak je rozpoznać?

Grzyby niejadalne, jak sama nazwa wskazuje, kompletnie nie nadają się do jedzenia. Głównie chodzi o ich smak oraz zapach, dla większości ludzi będą nie do zaakceptowania. Do tego jeszcze warto wspomnieć o twardości miąższu. Ten może wywoływać problemy żołądkowe. Grzyby niejadalne z gąbką nie powinny zagrozić twojemu zdrowiu. Nie zmienia to jednak faktu, że warto nauczyć się je rozpoznawać, aby uniknąć kłopotów natury gastrycznej, które mogą być bardzo uciążliwe. Oto lista popularnych grzybów niejadalnych z gąbką. 

Goryczak żółciowy

Okazały, charakteryzujący się pięknymi kształtami i obiektywnie... atrakcyjny. Goryczak żółciowy, bo o nim mowa, znajduje się przede wszystkim w lasach, w których przeważają jodły. Nie nadaje się do jedzenia głównie z powodu jego bardzo nieprzyjemnego smaku. Teoretycznie łatwo go rozpoznać, ale warto wiedzieć, że przypomina borowika. Jest jednak od niego zdecydowanie jaśniejszy, a jego barwa jest bardziej szara. Kapelusz goryczaka zazwyczaj ma kolor brązowo-żółty, poduszka jest jasnoróżowa, a trzon, pękaty od dołu, jest nieco jaśniejszy od kapelusza.

Pieprznik pomarańczowy

Grzyby podobne do kurek? Pieprzniki pomarańczowe! To kolejne niejadalne grzyby. Być może ta nazwa niewiele ci mówi. Grzyb ten znany jest również pod określeniem lisówka. Pieprznik pomarańczowy jest bardzo podobny do pieprznika jadalnego, czyli popularnych kurek, tak bardzo uwielbianych w polskiej kuchni (szczególnie w jajecznicy czy sosie do mięsa, ale nie tylko). Lisówki pojawiają się dopiero we wrześniu, a rosną do listopada głównie w lasach mieszanych oraz iglastych. Ich kapelusz, jak sama nazwa wskazuje, jest pomarańczowy. Może występować także w cieniowanej na różowo lub brązowo formie. Blaszki są jeszcze bardziej pomarańczowe.

Dlaczego nie można spożywać pieprznika pomarańczowego? Głównie ze względu na to, że jest bardzo ciężkostrawny. Często powoduje intensywne biegunki. Przypominamy, że lisówki to grzyby podobne do kurek, zatem bądź czujny!

Grzyby trujące jakie?

Każdy doskonale zdaje sobie sprawę, że pod żadnym pozorem nie można jeść grzybów zaliczanych do trujących. Wszystkie tego typu okazy zawierają substancje toksyczne, takie jak m.in. psylocybina, muskaryna czy kwas ibotenowy. Zatrucie grzybem trującym u każdego prawdopodobnie będzie mieć inny przebieg. Nie zmienia to jednak faktu, że często po zjedzeniu takiego okazu, nawet w małych ilościach, może dojść do zapaści i śmierci. Zatem to nie żarty, jeżeli masz wątpliwości, czy dany grzyb jest jadalny. Sprawdź to, by mieć pewność na sto procent, ewentualnie odpuść jego jedzenie.

Czy można jednoznacznie rozpoznać, czy dany grzyb to grzyb trujący? Nie jest to proste. Istnieje jednak kilka ogólnych zasad. Do jednej z nich, chyba najbardziej popularnej, zaliczamy blaszki pod kapeluszem. Jeżeli jakiś grzyb je posiada, zostaw go i nie zrywaj. Lepiej też zbierać grzyby dojrzałe. O wiele łatwiej wtedy rozpoznać, na bazie rozwiniętych charakterystycznych cech, czy jest to okaz jadalny. Sam kapelusz czy młody okaz to często za mało, by stwierdzić, że można go spożyć.

Muchomor sromotnikowy

To chyba najbardziej znany, trujący grzyb. Dzieci już w przedszkolu są uczone, jak rozpoznać jego brata, czyli muchomora czerwonego. Trudno się dziwić, jest bardzo charakterystyczny przez czerwony kolor i drobne plamki. Niestety muchomora sromotnikowego, który jest tak samo silnie trujący, bardzo łatwo pomylić z kanią czy zieloną gąską. Te dwa ostatnie to znane grzyby jadalne, podawane np. jako składnik kotletów, sosów czy zapiekanek. Zatem jak stwierdzić, że dany okaz to muchomor sromotnikowy?

Rośnie on już od lipca do października. Znajdziemy go przede wszystkim w liściastych lasach, choć lubi również rosnąć w lasach mieszanych. Jego trzon jest bardzo jasny i znajduje się na nim pierścień. Kapelusz ma oliwkowo-zielony kolor. Cechą charakterystyczną są także białe blaszki.

Kania a sromotnik

Zastanawiasz się, jak odróżnić kanię od muchomora sromotnikowego? Nic dziwnego! Kanie to bardzo lubiane grzyby, szczególnie znane w formie "wegetariańskiego schabowego". Jak odróżnić je od muchomora sromotnikowego? Nie wolno zbierać młodych kani, od muchomora może je odróżnić tylko prawdziwy specjalista. Jeżeli zaś chodzi o dojrzałe egzemplarze, to nie powinno być problemu z ich rozróżnieniem. Powierzchnia kapelusza kani posiada przyrośnięte, odstające i wełniste łuseczki. Sromotnik zaś ma bardzo gładką skórę na kapeluszu z ciemniejszymi włókienkami. Pierścień u czubajki jest strzępiasty i nie można go ruszyć.

Borowik szatański

Ten grzyb znany jest także pod innymi nazwami, np.: smoczy łeb, szatan, czy diabelski grzyb. Borowik szatański występuje przede wszystkim w lasach ciepłych, głównie tych z podłożem wapiennym. Zaczyna rosnąć już w lipcu, a swoją leśną karierę kończy w październiku. Jego kapelusz jest o wiele jaśniejszy niż poduszka. Skórka zaś jest matowa w kolorze żółto-oliwkowo-szarym.

Młode smocze łby mają żółtą poduszkę, a bardziej dojrzałe okazy żółto-oliwkowo-szarą. Trzon na dole jest znacznie ciemniejszy niż jego góra. W szatanie bez trudu można dojrzeć motyw siatki. Jeżeli naciśniesz którąś z części tego grzyba, na twoich rękach zostanie ciemny niebiesko-zielony ślad.

Wbrew pozorom borowiki szatańskie nie są popularne i nie rosną, gdzie popadnie. Jeżeli spotkasz je w lesie, to nie tylko nie zrywaj ich, ale także nie niszcz. Grzyby te są trujące przede wszystkim w formie surowej. Mogą doprowadzić do bardzo silnych wymiotów, biegunki czy bólów brzucha. Nie można umrzeć od zjedzenia tego okazu, a podobno długie jego gotowanie pozbawia toksyn. My radzimy jednak nie spożywać go w ogóle.

Opieńka jak rozpoznać jadalną?

Pyszne, chrupiące i rzadko występujące na polskich stołach. To oczywiście opieńka. Jak rozpoznać tę jadalną? Niestety bardzo przypomina tę trującą. Okazy te w wersji jadalnej charakteryzują się żółtym kolorem kapelusza i trzonu. Pod ich kapeluszem znajduje się hymenofor zbudowany z jasnych blaszek (u młodych egzemplarzy wręcz białych). Opieńki jadalne mogą też występować w wersji ciemnej (cielisto-brązowy kapelusz). Różnią się od trujących przede wszystkim spodem. U trujących blaszki mają zielonkawe zabarwienie (choć na początku jasne). Różnica polega też na... smaku. Trujące opieńki są bardzo gorzkie. Niemożliwe jest zjedzenie ich w większych ilościach, dlatego ich spożycie nie doprowadzi do śmierci, ale do wymiotów, biegunki czy nudności już tak.

Choć przy zbieraniu grzybów należy zachować szczególną czujność i mieć dużą wiedzę na temat różnych okazów, to jadalne grzyby mogą zdecydowanie cieszyć podczas pysznych posiłków. Podpowiadamy jakie smaczne dania przygotujecie z najpopularniejszych gatunków:

1. Kania a'la schabowy

 Kania a'la schabowy Zobacz przepis

Kania a'la schabowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kanie a`la flaczki

 Kanie a`la flaczki Zobacz przepis

Kanie a`la flaczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kurki marynowane

 Kurki marynowane Zobacz przepis

Kurki marynowane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kurki z suszonymi pomidorami

 Kurki z suszonymi pomidorami Zobacz przepis

Kurki z suszonymi pomidorami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pierogi z kurczakiem i podgrzybkami

 Pierogi z kurczakiem i podgrzybkami Zobacz przepis

Pierogi z kurczakiem i podgrzybkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Gulasz z indyka z podgrzybkami bez zaprawiania

 Gulasz z indyka z podgrzybkami bez zaprawiania Zobacz przepis

Gulasz z indyka z podgrzybkami bez zaprawiania / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Grzyby w pomidorach

 Grzyby w pomidorach Zobacz przepis

168258 / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Grzyby w oliwie

 Grzyby w oliwie Zobacz przepis

Grzyby w oliwie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Risotto z grzybami

 Risotto z grzybami Zobacz przepis

Risotto z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Gotowane grzyby

 Gotowane  grzyby Zobacz przepis

Gotowane grzyby / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Magiczne sztuczki grzybów. Rozmawiają, leczą i sterują owadami »

Grzybowe rekordy z Polski i świata. Okazy-giganty robią wrażenie! »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Paluszki serowe

Paluszki serowe to hit każdej imprezy. Zawsze cieszą się ogromnym powodzeniem...

Odsłon: 958

15 min
6
Sałatki Sałatka z buraczków i marchewki

Sałatka z buraczków i marchewki to idealny dodatek do obiadu i kolacji na cie...

Odsłon: 2163

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0