Dania jednogarnkowe

Marzysz o koszu pełnym borowików, maślaków i kań? Gdzie najlepiej szukać grzybów, by wrócić do domu z lasu z pokaźnymi zbiorami? Zapaleni grzybiarze, z pewnością mają sprawdzone miejsca, w których co roku znajdują mnóstwo grzybów. Jeśli jednak dopiero rozpoczynasz przygodę z grzybobraniem, warto poznać kilka wskazówek, które ułatwią ci to zadanie.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Już starożytna kuchnia doceniała walory smakowe grzybów. Na rzymskim stole obok winogron i jabłek zawsze obecne były grzyby. Grecy uznawali je za boski pokarm, a w starożytnym Egipcie były tak cenne, że mogli się nimi rozkoszować tylko faraonowie. Dziś grzyby są popularnym składnikiem dań na całym świecie.

Współcześni miłośnicy zbierania grzybów przejęli tę pasję od swoich ojców i dziadków. Grzybobranie to sztuka szukania, ale także współzawodnictwo. To przyjemność zarezerwowana tylko dla zdeterminowanych. Jeżeli idziemy na grzyby po raz pierwszy, należy skorzystać z pomocy kogoś, kto ma już doświadczenie.

Sprawdź także: Czy grzyby są zdrowe? O tych właściwościach grzybów nie miałeś pojęcia!

W jakich miejscach szukać grzybów?

Na grzybobranie warto wybrać się po deszczowej nocy, z samego rana, mamy wtedy dużą szansę, że z lasu wrócimy z pełnym koszykiem. Grzyby znaleźć możemy w wielu regionach Polski. Planując grzybobranie warto przede wszystkim śledzić prognozy pogody, aby wiedzieć, gdzie aktualnie warto wybrać się z koszykiem. Wyjazd uzależniony powinien być także od... naszych osobistych preferencji smakowych.

Dane gatunki grzybów rosną bowiem na określonych rodzajach gleb, w konkretnych lasach. Jeżeli jesteśmy miłośnikami kurek, powinniśmy szukać ich pod świerkami wśród mchów, natomiast jeśli lubimy rydze, powinniśmy wybrać lasy iglaste o piaszczystych glebach. Wiele cenionych gatunków, takich jak podgrzybki, koźlarze czy borowiki znaleźć można w miejscach, gdzie ziemia jest przeorana, a ściółka zniszczona. Szukać ich więc należy w pobliżu leśnych dróg, na poboczach oraz w wybranych pasach przeciwpożarowych. Doświadczeni grzybiarze zwracają również uwagę, że borowików warto szukać w pobliżu muchomorów. Jeśli więc wypatrzysz w ściółce czerwony kapelusz, sprawdź, czy obok niego nie wyrósł dorodny prawdziwek.

Konkretne, rozsiane po całej Polsce, miejsca, gdzie można znaleźć najcenniejsze skarby lasu pozostają tajemnicą grzybiarzy. Jednak dzięki temu, każdy znaleziony przez nas okaz to powód do dumy i satysfakcji.

Jak zbierać grzyby?

Przede wszystkim powinniśmy zbierać okazy dojrzałe. Należy unikać zbierania grzybów młodych, gdyż nie mają one rozwiniętych cech gatunkowych i łatwo o pomyłkę oraz przykre konsekwencje z tym związane. Unikamy też grzybów starych i zarobaczonych.

Do zbierania powinniśmy używać koszy lub łubianek, torby i reklamówki są niewskazane, gdyż grzyby w nich mogą ulec zniszczeniu lub zepsuciu.

Grzyby wykręca się delikatnie z podłoża, uważając, aby nie uszkodzić grzybni, po czym zasypuje się ściółką powstały otworek, dzięki temu grzybnia nie wysycha i może nadal owocować. Możemy również odciąć nożem owocnik, ale wtedy resztę trzonu musimy wydobyć z podłoża.

Po powrocie z grzybobrania segregujemy grzyby i układamy je w suchym miejscu, aby nie zapleśniały.

Przepisy na dania z grzybami 

Nasi użytkownicy kochają grzyby, co z chęcią prezentują w swoich przepisach. Jeśli szukasz inspiracji na dania z grzybami, koniecznie skorzystaj z ich pomysłów. 

1. Krokiety z borowikami

 Krokiety z borowikami Zobacz przepis

Krokiety z borowikami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pulpety w grzybowo-śmietanowym sosie

 Pulpety w grzybowo-śmietanowym sosie Zobacz przepis

Pulpety w grzybowo-śmietanowym sosie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Carpaccio z borowikami

 Carpaccio z borowikami Zobacz przepis

Carpaccio z borowikami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Marynowane borowiki

 Marynowane borowiki Zobacz przepis

Marynowane borowiki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Tarta z borowikami

 Tarta z borowikami Zobacz przepis

Tarta z borowikami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Grzanki z borowikami

 Grzanki z borowikami Zobacz przepis

Grzanki z borowikami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Smażone kanie

 Smażone kanie Zobacz przepis

Smażone kanie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kanie w zalewie ketchupowej

 Kanie w zalewie ketchupowej Zobacz przepis

Kanie w zalewie ketchupowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Maślaki marynowane

 Maślaki marynowane Zobacz przepis

Maślaki marynowane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Zupa ze świeżych maślaków

 Zupa ze świeżych maślaków Zobacz przepis

Zupa ze świeżych maślaków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jakie grzyby możesz wyhodować w domu? »

Grzybowe rekordy z Polski i świata. Okazy-giganty robią wrażenie! »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8