Marynowanie liści winogron. W zimie będą idealne na gołąbki

Uwielbiamy winogrona za ich słodki smak oraz za wyborne przetwory i wina. Nie wszyscy jednak wiedzą, że można wykorzystać nie tylko owoce, ale i liście winogron. Jak możesz wykorzystać je w kuchni? Jakie właściwości prozdrowotne mają liście winogron? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Winogrona, zwane również jako winorośl właściwa, przybyły do Europy z terenów Morza Kaspijskiego. To jedna z najdłużej uprawianych roślin, najprawdopodobniej znana była już około 8000 lat temu. W dzisiejszych czasach winorośl uprawiana jest z powodzeniem niemal na całym świecie. Jednak powszechnie najbardziej kojarzy się z regionami basenu Morza Śródziemnego, między innymi z: Włochami, Hiszpanią, Grecją, czy Francją.

Sprawdź także: Nie wyrzucaj skórki arbuza. Możesz z niej wyczarować wiele pyszności

Liście winogron właściwości

Winogronowe liście są bogate w witaminy, minerały, polifenole i garbniki. Charakteryzują się właściwościami przeciwzapalnymi, można zrobić z nich płukankę, która pomoże w walce z zapaleniem gardła i dziąseł. Mają również działanie moczopędne, dzięki czemu pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu.

Liście winogron korzystnie wpływają również na skórę, w ziołolecznictwie stosuje się je, aby przyśpieszyć gojenie się ran, nadżerek oraz wspomóc regenerację podrażnionego naskórka. Można stosować je również na skórę trądzikową i wypryski.

Dodatkowo substancje w nich zawarte, chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, mają działanie przeciwgrzybicze oraz przeciwnowotworowe. Co więcej, korzystnie wpływają na układ krwionośny. Spożywanie liści winogron będzie, więc elementem profilaktycznych działań, które uchronią cię przed zatorem, miażdżycą i zakrzepami.

Napary z liści winogron mogą być stosowanie w celu złagodzenia takich dolegliwości jak: problemy z układem pokarmowym, np. nieżyt żołądka, jelit, czy wrzody, zaburzenia funkcjonowania układu krążenia, dna moczanowa, biegunki, miażdżyca i reumatyzmu.

Co zrobić z liści winogron?

Liście winogron wykorzystuje się głównie w tradycyjnej kuchni bałkańskiej oraz greckiej. Można przyrządzić z nich gołąbki po grecku, czyli Dolmades, w których również znajdziesz ryż i mięso mielone. Innym pomysłem może być przygotowanie kiszonych lub marynowanych liści winogron. Takie dania będą nie tylko kulinarną podróżą po nowych smakach, w liściach winogron znajduje się także wiele wartości odżywczych i leczniczych.

Kiedy zbierać liście winogron? Najlepiej w okresie, kiedy winorośl kwitnie i owocuje, wówczas znajdziesz w nich najwięcej wartości odżywczych. Natomiast nie warto zbierać jesiennych liści, gdyż nie będą one zawierały cennych składników, na których nam zależy.

Marynowanie liści winogron krok po kroku

Jak przygotować marynowane liście winogron? To bardzo proste, będziesz potrzebować zaledwie trzech składników: wody, soli, oraz dużych, nieuszkodzonych liści winogron.

Zacznij od umycia, osuszenia i rozbicia tłuczkiem środkowych części liścia. Do garnka dodaj dwa litry wody oraz cztery łyżki soli. Wrzucaj po kilka liści do wrzącej wody, wystarczy, że potrzymasz je w niej około trzech minut. Następnie zanurz je w zimnej wodzie, po czym zwiń ciasno w rulon po kilka sztuk. Do wyparzonych słoików włóż ciasno winogronowe rulony. Zalej ciepłą zalewą z wody i soli, tak by całkowicie zakryć liście. Najlepiej stosować proporcje jedna łyżka soli na jeden litr wody. Następnie zakręcone słoiki z marynowanymi liśćmi winogron poddaj procesowi pasteryzacji. Gotowe!

Gołąbki z liści winogron przepis

Alternatywą dla tradycyjnych gołąbków mogą być ich greccy kuzyni, do których przygotowania zamiast kapusty używamy liści winogron. Możesz posłużyć się świeżymi liśćmi lub użyć tych ze słoika. Przygotuj: pół kilo mięsa mielonego, może być wołowe lub wieprzowe, liście winogron, 250 g ryżu, cebulę, natkę pietruszki, 10 g suszonej mięty, pomidory w puszce lub passatę pomidorową, cytrynę, 50 g oliwy z oliwek, sól i pieprz.

Przygotuj liście winogron, jeśli są świeże, dobrze je umyj i osusz, jeżeli używasz tych z zalewy, wyjmij je i również opłucz w wodzie. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na dwóch łyżkach oliwy (20 g), dodaj pomidory lub passatę i mięso. Wszystko dokładnie wymieszaj i podsmaż całość. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz suszoną miętę, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wsyp ryż, wciśnij sok z cytryny, wszystko wymieszaj i gotuj do momentu, aż ryż zmięknie.

Nafaszeruj liście winogron przestudzonym farszem, pamiętając, by błyszcząca strona znajdowała się na zewnątrz. Aby nic się nie wysypało, możesz pomóc sobie nitką lub sznurkiem. Umieść gołąbki w naczyniu żaroodpornym, dodaj nieco wody, sok z cytryny i pozostałą oliwę. Piecz przez około 60 minut w 180 stopniach.

Kiszone liście winogron

Przepis na kiszonki z liści winogron nie jest skomplikowany. Takie przetwory przydadzą się zimą, np. do przygotowania gołąbków. Będziesz potrzebować: liści winogron, soli, czosnku, ziaren gorczycy, liści laurowych, ziela angielskiego oraz kopru.  

Umyj liście, wysusz je, a następnie tłuczkiem rozbij środkową część liścia, dzięki czemu będą miększe. Zagotuj wodę wraz z solą, stosując proporcje łyżka soli na litr wody. Weź pięć liści winogron i zawiń je w rulon. Włóż pionowo do wyparzonego słoika, pamiętaj, by nie zostawiać pustych przestrzeni. Dodaj wszystkie dodatki, upychając je między winogronowe ruloniki, zalej letnią solanką. Aby liście dobrze się ukisiły, odczekaj około siedmiu dni.

Sprawdź, jakie przepisy z liśćmi winogron w roli głównej przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Liście winogron w solance

 Liście winogron w solance Zobacz przepis

Liście winogron w solance / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Marynowane liście winogron

 Marynowane liście winogron Zobacz przepis

Marynowane liście winogron / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. SUT TOLMA Liście winogron nadziewane ryżem z ziołami

 SUT TOLMA Liście winogron nadziewane ryżem z ziołami Zobacz przepis

SUT TOLMA Liście winogron nadziewane ryżem z ziołami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Nadziewane liście winogron na ryżu

 Nadziewane liście winogron na ryżu Zobacz przepis

Nadziewane liście winogron na ryżu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kiszone liście winogron

 Kiszone liście winogron Zobacz przepis

Kiszone liście winogron / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Gołąbki z kiszonych liści winogron

 Gołąbki z kiszonych liści winogron Zobacz przepis

Gołąbki z kiszonych liści winogron / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jedz przynajmniej jedno jabłko dziennie, by zauważyć te efekty »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Dania główne Polędwica po królewsku

Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...

Odsłon: 519

60 min
2
Dania główne Kotlety diakona

Kotlety diakona to proste i szybkie danie, które praktycznie robi się samo! N...

Odsłon: 1006

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje 5 pomysły na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

4
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28
Informacje Energetyzujące smoothie zamiast śniadania. Pełne błonnika, witaminy C i potasu

Masz problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia? Dobrym sposobem jest przemycenie ich w formie zdrowego smoothie. Jeśli o...

4