Spis treści:
- Liście winogron właściwości
- Co zrobić z liści winogron?
- Marynowanie liści winogron krok po kroku
- Gołąbki z liści winogron przepis
- Kiszone liście winogron
Winogrona, zwane również jako winorośl właściwa, przybyły do Europy z terenów Morza Kaspijskiego. To jedna z najdłużej uprawianych roślin, najprawdopodobniej znana była już około 8000 lat temu. W dzisiejszych czasach winorośl uprawiana jest z powodzeniem niemal na całym świecie. Jednak powszechnie najbardziej kojarzy się z regionami basenu Morza Śródziemnego, między innymi z: Włochami, Hiszpanią, Grecją, czy Francją.
Sprawdź także: Nie wyrzucaj skórki arbuza. Możesz z niej wyczarować wiele pyszności
Liście winogron właściwości
Winogronowe liście są bogate w witaminy, minerały, polifenole i garbniki. Charakteryzują się właściwościami przeciwzapalnymi, można zrobić z nich płukankę, która pomoże w walce z zapaleniem gardła i dziąseł. Mają również działanie moczopędne, dzięki czemu pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu.
Liście winogron korzystnie wpływają również na skórę, w ziołolecznictwie stosuje się je, aby przyśpieszyć gojenie się ran, nadżerek oraz wspomóc regenerację podrażnionego naskórka. Można stosować je również na skórę trądzikową i wypryski.
Dodatkowo substancje w nich zawarte, chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, mają działanie przeciwgrzybicze oraz przeciwnowotworowe. Co więcej, korzystnie wpływają na układ krwionośny. Spożywanie liści winogron będzie, więc elementem profilaktycznych działań, które uchronią cię przed zatorem, miażdżycą i zakrzepami.
Napary z liści winogron mogą być stosowanie w celu złagodzenia takich dolegliwości jak: problemy z układem pokarmowym, np. nieżyt żołądka, jelit, czy wrzody, zaburzenia funkcjonowania układu krążenia, dna moczanowa, biegunki, miażdżyca i reumatyzmu.
Co zrobić z liści winogron?
Liście winogron wykorzystuje się głównie w tradycyjnej kuchni bałkańskiej oraz greckiej. Można przyrządzić z nich gołąbki po grecku, czyli Dolmades, w których również znajdziesz ryż i mięso mielone. Innym pomysłem może być przygotowanie kiszonych lub marynowanych liści winogron. Takie dania będą nie tylko kulinarną podróżą po nowych smakach, w liściach winogron znajduje się także wiele wartości odżywczych i leczniczych.
Kiedy zbierać liście winogron? Najlepiej w okresie, kiedy winorośl kwitnie i owocuje, wówczas znajdziesz w nich najwięcej wartości odżywczych. Natomiast nie warto zbierać jesiennych liści, gdyż nie będą one zawierały cennych składników, na których nam zależy.
Marynowanie liści winogron krok po kroku
Jak przygotować marynowane liście winogron? To bardzo proste, będziesz potrzebować zaledwie trzech składników: wody, soli, oraz dużych, nieuszkodzonych liści winogron.
Zacznij od umycia, osuszenia i rozbicia tłuczkiem środkowych części liścia. Do garnka dodaj dwa litry wody oraz cztery łyżki soli. Wrzucaj po kilka liści do wrzącej wody, wystarczy, że potrzymasz je w niej około trzech minut. Następnie zanurz je w zimnej wodzie, po czym zwiń ciasno w rulon po kilka sztuk. Do wyparzonych słoików włóż ciasno winogronowe rulony. Zalej ciepłą zalewą z wody i soli, tak by całkowicie zakryć liście. Najlepiej stosować proporcje jedna łyżka soli na jeden litr wody. Następnie zakręcone słoiki z marynowanymi liśćmi winogron poddaj procesowi pasteryzacji. Gotowe!
Gołąbki z liści winogron przepis
Alternatywą dla tradycyjnych gołąbków mogą być ich greccy kuzyni, do których przygotowania zamiast kapusty używamy liści winogron. Możesz posłużyć się świeżymi liśćmi lub użyć tych ze słoika. Przygotuj: pół kilo mięsa mielonego, może być wołowe lub wieprzowe, liście winogron, 250 g ryżu, cebulę, natkę pietruszki, 10 g suszonej mięty, pomidory w puszce lub passatę pomidorową, cytrynę, 50 g oliwy z oliwek, sól i pieprz.
Przygotuj liście winogron, jeśli są świeże, dobrze je umyj i osusz, jeżeli używasz tych z zalewy, wyjmij je i również opłucz w wodzie. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na dwóch łyżkach oliwy (20 g), dodaj pomidory lub passatę i mięso. Wszystko dokładnie wymieszaj i podsmaż całość. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz suszoną miętę, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wsyp ryż, wciśnij sok z cytryny, wszystko wymieszaj i gotuj do momentu, aż ryż zmięknie.
Nafaszeruj liście winogron przestudzonym farszem, pamiętając, by błyszcząca strona znajdowała się na zewnątrz. Aby nic się nie wysypało, możesz pomóc sobie nitką lub sznurkiem. Umieść gołąbki w naczyniu żaroodpornym, dodaj nieco wody, sok z cytryny i pozostałą oliwę. Piecz przez około 60 minut w 180 stopniach.
Kiszone liście winogron
Przepis na kiszonki z liści winogron nie jest skomplikowany. Takie przetwory przydadzą się zimą, np. do przygotowania gołąbków. Będziesz potrzebować: liści winogron, soli, czosnku, ziaren gorczycy, liści laurowych, ziela angielskiego oraz kopru.
Umyj liście, wysusz je, a następnie tłuczkiem rozbij środkową część liścia, dzięki czemu będą miększe. Zagotuj wodę wraz z solą, stosując proporcje łyżka soli na litr wody. Weź pięć liści winogron i zawiń je w rulon. Włóż pionowo do wyparzonego słoika, pamiętaj, by nie zostawiać pustych przestrzeni. Dodaj wszystkie dodatki, upychając je między winogronowe ruloniki, zalej letnią solanką. Aby liście dobrze się ukisiły, odczekaj około siedmiu dni.
Sprawdź, jakie przepisy z liśćmi winogron w roli głównej przygotowali nasi użytkownicy.
1. Liście winogron w solance
Zobacz przepisLiście winogron w solance / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Marynowane liście winogron
Zobacz przepisMarynowane liście winogron / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. SUT TOLMA Liście winogron nadziewane ryżem z ziołami
Zobacz przepisSUT TOLMA Liście winogron nadziewane ryżem z ziołami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Nadziewane liście winogron na ryżu
Zobacz przepisNadziewane liście winogron na ryżu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kiszone liście winogron
Zobacz przepisKiszone liście winogron / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Gołąbki z kiszonych liści winogron
Zobacz przepisGołąbki z kiszonych liści winogron / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Jedz przynajmniej jedno jabłko dziennie, by zauważyć te efekty »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »