Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Uwielbiamy winogrona za ich słodki smak oraz za wyborne przetwory i wina. Nie wszyscy jednak wiedzą, że można wykorzystać nie tylko owoce, ale i liście winogron. Jak możesz wykorzystać je w kuchni? Jakie właściwości prozdrowotne mają liście winogron? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Winogrona, zwane również jako winorośl właściwa, przybyły do Europy z terenów Morza Kaspijskiego. To jedna z najdłużej uprawianych roślin, najprawdopodobniej znana była już około 8000 lat temu. W dzisiejszych czasach winorośl uprawiana jest z powodzeniem niemal na całym świecie. Jednak powszechnie najbardziej kojarzy się z regionami basenu Morza Śródziemnego, między innymi z: Włochami, Hiszpanią, Grecją, czy Francją.

Sprawdź także: Nie wyrzucaj skórki arbuza. Możesz z niej wyczarować wiele pyszności

Liście winogron właściwości

Winogronowe liście są bogate w witaminy, minerały, polifenole i garbniki. Charakteryzują się właściwościami przeciwzapalnymi, można zrobić z nich płukankę, która pomoże w walce z zapaleniem gardła i dziąseł. Mają również działanie moczopędne, dzięki czemu pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu.

Liście winogron korzystnie wpływają również na skórę, w ziołolecznictwie stosuje się je, aby przyśpieszyć gojenie się ran, nadżerek oraz wspomóc regenerację podrażnionego naskórka. Można stosować je również na skórę trądzikową i wypryski.

Dodatkowo substancje w nich zawarte, chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, mają działanie przeciwgrzybicze oraz przeciwnowotworowe. Co więcej, korzystnie wpływają na układ krwionośny. Spożywanie liści winogron będzie, więc elementem profilaktycznych działań, które uchronią cię przed zatorem, miażdżycą i zakrzepami.

Napary z liści winogron mogą być stosowanie w celu złagodzenia takich dolegliwości jak: problemy z układem pokarmowym, np. nieżyt żołądka, jelit, czy wrzody, zaburzenia funkcjonowania układu krążenia, dna moczanowa, biegunki, miażdżyca i reumatyzmu.

Co zrobić z liści winogron?

Liście winogron wykorzystuje się głównie w tradycyjnej kuchni bałkańskiej oraz greckiej. Można przyrządzić z nich gołąbki po grecku, czyli Dolmades, w których również znajdziesz ryż i mięso mielone. Innym pomysłem może być przygotowanie kiszonych lub marynowanych liści winogron. Takie dania będą nie tylko kulinarną podróżą po nowych smakach, w liściach winogron znajduje się także wiele wartości odżywczych i leczniczych.

Kiedy zbierać liście winogron? Najlepiej w okresie, kiedy winorośl kwitnie i owocuje, wówczas znajdziesz w nich najwięcej wartości odżywczych. Natomiast nie warto zbierać jesiennych liści, gdyż nie będą one zawierały cennych składników, na których nam zależy.

Marynowanie liści winogron krok po kroku

Jak przygotować marynowane liście winogron? To bardzo proste, będziesz potrzebować zaledwie trzech składników: wody, soli, oraz dużych, nieuszkodzonych liści winogron.

Zacznij od umycia, osuszenia i rozbicia tłuczkiem środkowych części liścia. Do garnka dodaj dwa litry wody oraz cztery łyżki soli. Wrzucaj po kilka liści do wrzącej wody, wystarczy, że potrzymasz je w niej około trzech minut. Następnie zanurz je w zimnej wodzie, po czym zwiń ciasno w rulon po kilka sztuk. Do wyparzonych słoików włóż ciasno winogronowe rulony. Zalej ciepłą zalewą z wody i soli, tak by całkowicie zakryć liście. Najlepiej stosować proporcje jedna łyżka soli na jeden litr wody. Następnie zakręcone słoiki z marynowanymi liśćmi winogron poddaj procesowi pasteryzacji. Gotowe!

Gołąbki z liści winogron przepis

Alternatywą dla tradycyjnych gołąbków mogą być ich greccy kuzyni, do których przygotowania zamiast kapusty używamy liści winogron. Możesz posłużyć się świeżymi liśćmi lub użyć tych ze słoika. Przygotuj: pół kilo mięsa mielonego, może być wołowe lub wieprzowe, liście winogron, 250 g ryżu, cebulę, natkę pietruszki, 10 g suszonej mięty, pomidory w puszce lub passatę pomidorową, cytrynę, 50 g oliwy z oliwek, sól i pieprz.

Przygotuj liście winogron, jeśli są świeże, dobrze je umyj i osusz, jeżeli używasz tych z zalewy, wyjmij je i również opłucz w wodzie. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na dwóch łyżkach oliwy (20 g), dodaj pomidory lub passatę i mięso. Wszystko dokładnie wymieszaj i podsmaż całość. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz suszoną miętę, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wsyp ryż, wciśnij sok z cytryny, wszystko wymieszaj i gotuj do momentu, aż ryż zmięknie.

Nafaszeruj liście winogron przestudzonym farszem, pamiętając, by błyszcząca strona znajdowała się na zewnątrz. Aby nic się nie wysypało, możesz pomóc sobie nitką lub sznurkiem. Umieść gołąbki w naczyniu żaroodpornym, dodaj nieco wody, sok z cytryny i pozostałą oliwę. Piecz przez około 60 minut w 180 stopniach.

Kiszone liście winogron

Przepis na kiszonki z liści winogron nie jest skomplikowany. Takie przetwory przydadzą się zimą, np. do przygotowania gołąbków. Będziesz potrzebować: liści winogron, soli, czosnku, ziaren gorczycy, liści laurowych, ziela angielskiego oraz kopru.  

Umyj liście, wysusz je, a następnie tłuczkiem rozbij środkową część liścia, dzięki czemu będą miększe. Zagotuj wodę wraz z solą, stosując proporcje łyżka soli na litr wody. Weź pięć liści winogron i zawiń je w rulon. Włóż pionowo do wyparzonego słoika, pamiętaj, by nie zostawiać pustych przestrzeni. Dodaj wszystkie dodatki, upychając je między winogronowe ruloniki, zalej letnią solanką. Aby liście dobrze się ukisiły, odczekaj około siedmiu dni.

Sprawdź, jakie przepisy z liśćmi winogron w roli głównej przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Liście winogron w solance

 Liście winogron w solance Zobacz przepis

Liście winogron w solance / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Marynowane liście winogron

 Marynowane liście winogron Zobacz przepis

Marynowane liście winogron / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. SUT TOLMA Liście winogron nadziewane ryżem z ziołami

 SUT TOLMA Liście winogron nadziewane ryżem z ziołami Zobacz przepis

SUT TOLMA Liście winogron nadziewane ryżem z ziołami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Nadziewane liście winogron na ryżu

 Nadziewane liście winogron na ryżu Zobacz przepis

Nadziewane liście winogron na ryżu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kiszone liście winogron

 Kiszone liście winogron Zobacz przepis

Kiszone liście winogron / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Gołąbki z kiszonych liści winogron

 Gołąbki z kiszonych liści winogron Zobacz przepis

Gołąbki z kiszonych liści winogron / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jedz przynajmniej jedno jabłko dziennie, by zauważyć te efekty »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Sernik śmietankowy z polewą czekoladową.

Sernik jest o smaku śmietankowym, upieczony na spodzie z herbatników, wierzch...

Odsłon: 13890

30 min
30
30 min
41

Polecane artykuły

Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

2
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

1
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

10
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5