Czy słonecznik jest zdrowy?

Zjadając pestki słonecznika, skupiamy się na tym, że jest smaczny i nadaje przygotowywanym przez nas potrawom przyjemną chrupkość. Rzadko myślimy o tym, w jaki sposób wpływa na nasze zdrowie. Warto jednak wiedzieć coś na ten temat.

Fot. 123RF/Picsel

Chociaż to dosyć nieoczekiwane, włączenie pestek słonecznika do diety może przynieść nam właściwie same korzyści. Okazuje się bowiem, że w tych niepozornych ziarenkach kryje się mnóstwo składników odżywczych, dzięki którym czujemy się i wyglądamy lepiej.

Źródło witamin

W niewielkiej garści ziaren słonecznika znajduje się mnóstwo cennych składników odżywczych, które są niezbędne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Znajdziemy w nich m.in. aminokwasy, witaminy A,B,D i E, cynk, żelazo, potas oraz wapń.

Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na obecną w pestkach słonecznika witaminę E. Substancja ta jest wyjątkowo silnym przeciwutleniaczem, który usuwa z naszego ciała szkodliwe wolne rodniki oraz zapobiega uszkodzeniom komórek. Witamina E zapobiega powstawaniu zakrzepów i gwarantuje nam prawidłowe działanie układu nerwowego. Niedobory tej witaminy mogą prowadzić do anemii, przewlekłego zmęczenia, podatności na infekcję, a nawet problemów z zębami i układem kostnym.

Sprzymierzeniec osób na diecie

Chcąc zrzucić kila zbędnych kilogramów, powinniśmy zadbać o to, by w naszej diecie obecny był błonnik. Substancja ta pobudza nasz metabolizm, sprawia, że układ trawienny działa szybciej oraz szybko i skutecznie rozwiązuje problem zaparć. Co bardzo ważne, błonnik odpowiada również za uczucie sytości - dzięki niemu dłużej czujemy się najedzeni i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. W ten sposób zachowanie rygorów różnego rodzaju diet staje się zdecydowanie łatwiejsze.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Obniża cholesterol

Pestki słonecznika, podobnie jak wiele innych ziaren, zawierają w sobie spore ilości tłuszczu. Jednak są to zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, które przynoszą naszemu organizmowi niemal same korzyści. Naukowcom udało się udowodnić, że regularne spożywanie słonecznika może przyczynić się do obniżenia poziomu „złego" cholesterolu. Wszystko to za sprawą fitosteroli, których w słoneczniku znajdziemy zaskakująco dużo. Dzięki tym substancjom możemy uniknąć miażdżycy oraz innych, poważnych problemów z układem krwionośnym.

Ochrona przed nowotworami

Najnowsze badania wskazują, że fitosterole oraz cenny kwas linolowy zawarte w ziarenkach słonecznika mogą mieć również działanie antynowotworowe. Naukowcy wskazują, iż te dwie substancje mogą znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego oraz płuc. Co więcej, podejrzewa się, że kwas linolowy i fitosterole zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia przerzutów.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 510

60 min
7
15 min
3
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0