Do góry

Newsy

Dania makaronowe, które każdy powinien znać

3. Carbonara

Fot. 123RF

Najszybszy i najtańszy sposób na wycieczkę do Rzymu? Wystarczy poświęcić kilka chwil a przygotowanie tego prostego makaronu, pochodzącego wprost ze stolicy Włoch. Lista składników potrzebnych do wykonania przepisu jest niezwykle krótka, jednak ich jakość może przesądzić o naszym kulinarnym sukcesie. Dobry boczek oraz oryginalny parmezan są tutaj podstawą. Pamiętajcie również, że rodowity mieszkaniec Półwyspu Apenińskiego nigdy nie doda do tego sosu śmietany. To już polski wymysł.

Do przygotowania potrzebujemy:

  • 4 żółtka
  • 90 g pancetty (możemy również wykorzystać inny rodzaj boczku)
  • oliwa
  • Sól, pieprz
  • ugotowany makaron spaghetti
  • ser do posypania (parmezan lub pecornino)

 

Boczek pokrój w niedużą kostkę. Na patelni wytop z niego tłuszcz i podsmaż na złoty kolor. W tym samym czasie, w miseczce, roztrzep żółtka z dodatkiem startego parmezanu i pieprzu. Na patelnię wrzuć świeżo ugotowany, jeszcze ciepły makaron. Całość dokładnie wymieszaj, a patelnię zdejmij z ognia. Na ciepły makaron wylej masę jajeczną. Szybko mieszaj i uważaj, aby na patelni nie zrobiła ci się jajecznica - jajka mają tylko lekko zgęstnieć, tak aby uzyskać konsystencję sosu. Makaron podaj natychmiast, na talerzu posyp jeszcze dodatkową niewielką porcją sera.

Konkurs: Prześlij przepis i wygraj niepowtarzalną wycieczkę do Parmy!

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń