Do góry

Newsy

Dania makaronowe, które każdy powinien znać

5. Alfredo

Fot. 123RF

Kim jest Alfredo, na którego cześć nazwano to danie? Tego pewnie nie wiedzą nawet najstarsze włoskie mammy. Pierwsza wzmianka o tym prostym sosie pojawiła się jeszcze w XV wieku, w książce opisującej rzymskie specjały. Przez setki lat przepis niewiele się zmienił, a na przełomie XIX i XX wieku, wraz z włoskimi imigrantami, trafił do Stanów Zjednoczonych, gdzie stał się jednym z najpopularniejszych dań, kojarzonych z tą społecznością.

Do przygotowania potrzebujemy:

  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 150 ml śmietany 36%
  • 2 łyżeczki masła
  • ząbek czosnku
  • pieprz, sól
  • starty parmezan

 

Czosnek bardzo drobno posiekaj i lekko podsmaż na rozpuszczonym maśle. Po minucie dodaj do niego bulion ze śmietaną. Całość doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając, czekaj aż sos delikatnie zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.

Do sosu możesz dodać owoce morza lub mięso z kurczaka. Doskonale smakuje również samodzielnie, podany np. z makaronem szpinakowym, posypany parmezanem.

Konkurs: Prześlij przepis i wygraj niepowtarzalną wycieczkę do Parmy!

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń