Do góry

Newsy

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy.

Fot. 123RF/Picsel

‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i zboża. Za sprawą Anny Jagiellonki, która ją uwielbiała, kaszę gryczaną przywieziono z Krakowa na Mazowsze. Stąd w Polsce jest określana jako: kasza krakowska.

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Kasza gryczana, z powodu jej rozgrzewających właściwości, jest ceniona w medycynie ludowej. Odwar z kaszy gryczanej to naturalne lekarstwo, które pozwala uporać się z różnego rodzaju problemami układu trawiennego. Warto jeść kaszę gryczaną nie tylko dlatego, że świetnie komponuje się z sosami, mięsem czy surówkami. Kasza zawiera białko cenniejsze niż białka zbóż.

Kasza gryczana jest znakomita m.in. dla osób chorych na celiakię, ponieważ nie zawiera glutenu. Jest źródłem witaminy B1, która wpływa na lepsze gojenie się ran i pracę układu nerwowego, a także witaminy PP - niezbędnej w utrzymaniu odpowiedniego stanu skóry oraz regulacji poziomu cholesterolu we krwi. W kaszy gryczanej występują również wartościowe sole mineralne, takie jak wapń, magnez, żelazo, potas i fosfor, które wzmacniają odporność organizmu. Kasza jest też polecana osobom dbającym o linię, ponieważ zawiera dwa razy więcej błonnika niż makaron dwujajeczny i biały ryż.

Reklama

Różne wersje tej samej kaszy

Na sklepowych półkach zobaczymy kaszę gryczaną niepaloną, czyli nieprażoną, która jest zdrowsza od kaszy palonej. Mimo to kasza prażona często zdaje się być dużo częściej wybierana przez kucharzy, ponieważ ma bardziej aromatyczny smak niż niepalona. Natomiast niepalona jest delikatniejsza w smaku i ma jasną barwę.

Kaszę gryczaną możemy również podzielić ze względu na rozdrobnienie ziaren. Jeśli nasza kasza prażona będzie biało-brązowa, mamy do czynienia z kaszą łamaną. Drugi rodzaj to kasza prażona gruba, której kolor występuje w różnych barwach brązu. Najbardziej rozdrobnionym rodzajem kaszy jest tzw. kasza krakowska, która często jest podawana, zgodnie ze staropolską recepturą, z rodzynkami. Taki deser jest znany od stuleci pod nazwą: kasza królewska.

Jak ją przyrządzić?

Prawdziwi koneserzy gotują kaszę w tradycyjny sposób w płaskim rondelku o grubym dnie. Objętość naczynia powinna być dwa razy większa niż mikstura kaszy i wody. Proporcja, którą należy zachować, to 2 szklanki wody na 250 ml kaszy.

Zaczekaj, aż woda zacznie wrzeć, rondelek przykryj przykrywką i gotuj na małym ogniu. Kasza będzie gotowa, jeśli ziarna wchłoną wodę. Zabierz naczynie do ciepłego miejsca, aby kasza doszła. Łatwiej będzie jednak wrzucić torebkę z kaszą do wrzątku i gotować 15 - 20 minut.

Wyjątkowe pomysły na kaszę gryczaną

Kasza gryczana to nie tylko dodatek do dań, coraz częściej przygotowywana jest jako danie główne. Docenili ją również użytkownicy Smakera. Poznaj ich wyjątkowe pomysły na pyszną kaszę gryczaną.

 

1. Kasza gryczana z fetą i orzechami włoskimi

Fot. izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Zapiekanka mięsna z kaszą gryczaną i szpinakiem

Fot. DoprawioneF na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Hreczniaki

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Paluchy gryczane ze szparagami

Fot. BEATA1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Naleśniki z kaszą gryczaną i fetą

Fot. Homer na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Placki gryczane

Fot. Smacznebodomowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Bliny gryczane z kawiorem

Fot. GREGORHSPEED na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Naleśniki

Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Mielone mięsno-gryczane

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Tartaletki z masłem orzechowym i bananem

Fot. GREGORHSPEED na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

11. Kasza gryczana z białą kiełbasą

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

12. Pieróg z kaszy gryczanej i ziemniaków

Fot. victoria na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Medard-Niewiadomski 13 marca Dosłownie tydzień-trzy temu był na jakimś Portalu artykuł dlaczego (lany bez umiaru RAUNDUP czyli glifosat!)powinniśmy unikać kaszy gryczanej...Zaprawdę powiadam Wam - grykociokwiku można dostać...

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Medard-Niewiadomski 13 marca Panie Redaktorze - "gryka jak śnieg biała" po pierwsze glifosatu nigdy nie zaznała. Po drugie - tu się wtrącił zwiędły pęczek naci - "to se ne vraci".

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń