Holistyczne wzmocnienie odporności według Anny Lewandowskiej

Okres jesienno-zimowy często wiąże się ze spadkiem odporności, a co za tym idzie - zwiększonym ryzykiem infekcji. Dlatego, aby zadbać o swoje zdrowie w tym czasie, warto wiedzieć, co wpływa na nasz układ immunologiczny.

Fot. 123RF/Picsel

Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, że najlepsze efekty jesteśmy w stanie osiągnąć, podchodząc do wzmocnienia organizmu w sposób holistyczny. Często bowiem mocno skupiamy się jedynie na jednej płaszczyźnie np. aktywności fizycznej. Chociaż świadomość na ten temat z roku na rok rośnie, a 42% Polaków deklaruje, że prowadzi zdrowy tryb życia, wciąż potrzebna jest edukacja w tym zakresie. Co zatem powinniśmy zrobić, aby zapobiec wielu chorobom i zwalczyć jesienną chandrę? Jak holistycznie zadbać o swój organizm?

Pierwszy krok: Zdrowa, zbilansowana dieta

Istnieje grupa składników spożywczych, które cechują się silnym działaniem wspomagającym procesy obronne organizmu. Jednak aby ich stosowanie przyniosło oczekiwane efekty w postaci wzmocnienia naszej odporności, powinniśmy na stałe wprowadzić je do jadłospisu. Niemniej jednak podstawę powinna stanowić różnorodna, zbilansowana, dopasowana do indywidualnych potrzeb dieta, bogata m.in. w warzywa i owoce (najlepiej sezonowe). Są one doskonałym źródłem antyoksydantów, które chronią nas przed działaniem wolnych rodników. Papryka, kiszonki i owoce cytrusowe są np. doskonałym źródłem witaminy C, o której dostarczenie szczególnie powinniśmy zadbać w okresie jesienno-zimowym. Wpływa ona na zwiększenie odporności błon śluzowych na zakażenia. Równie istotne są mikroelementy, takie jak cynk i selen. Pierwszy z nich powoduje aktywację komórek odpornościowych i chroni je przed działaniem rodników tlenowych. Natomiast selen wytwarza przeciwciała w momencie pojawienia się infekcji. Orzechy brazylijskie, owoce morza czy warzywa strączkowe są ich naturalnym źródłem. Warto również pamiętać o wirusobójczych właściwościach ziół, w tym oregano i tymianku.

- Zdrowe odżywianie stanowi podstawę w kontekście dbania o naszą odporność. Okres jesienno-zimowy to dobry czas na stosowanie przede wszystkim rozgrzewających przypraw, potraw podawanych na ciepło, wzbogacanie diety o kiszonki. Powinniśmy zwracać uwagę na to, aby w każdym posiłku pojawiały się świeże warzywa i owoce, a także zioła posiadające wirusobójcze i bakteriobójcze właściwości. Tym bardziej warto podkreślić, że w zdrowym cateringu dietetycznym SuperMenu zioła i warzywa pochodzą z certyfikowanych upraw. Ekologiczna żywność bogata bowiem w cenne składniki odżywcze takie jak białko, tłuszcze, sole mineralne, witaminy oraz makroelementy. Zawiera więcej cennych substancji bioaktywnych, w tym polifenoli, karotenoidów, witamin C, E, D, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają pozytywnie na naszą odporność i ogólną kondycję organizmu - zwraca uwagę Łukasz Sieńczewski, główny konsultant dietetyczny SuperMenu by Anna Lewandowska.

SuperMenu by Anna Lewandowska wprowadził nowy wariant diety nakierowany na wzmocnienie organizmu w okresach obniżonej odporności. Program żywieniowy zawiera dobroczynne składniki i mikroelementy takie jak witaminy z grupy C, A, E, kwasy omega-3, cynk, selen, miedź. Posiłki są bogate również w niezbędne do wzmocnienia organizmu przyprawy: imbir, kurkuma, cynamon oraz zioła pochodzące z własnych szklarni - tymianek i oregano.

Drugi krok: Regularna aktywność fizyczna

Kolejnym elementem kluczowym dla utrzymania dobrej kondycji organizmu, co przekłada się na wzmocnienie odporności, jest codzienne dostarczanie odpowiedniej ilości aktywności fizycznej. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) osoby dorosłe powinny przeznaczyć na ruch 150-300 minut tygodniowo w przypadku ćwiczeń o umiarkowanej intensywności lub 75-150 minut o dużej intensywności.

- W SuperMenu zleciliśmy ostatnio badania społeczne i wyszły tam bardzo ciekawe wyniki. Na przykład połowa ankietowanych stwierdziła, że uprawianie aktywności fizycznej poprawia im samopoczucie! Zaś 2/5 uważa, że jest to doskonały sposób na odstresowanie się. Cieszę się, że zaczęliśmy dostrzegać, że ruch wpływa nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, na odporność, ale jest też doskonałą formą relaksu - zwraca uwagę Anna Lewandowska sportsmenka, propagatorka zdrowego stylu życia i założycielka SuperMenu by Anna Lewandowska.

Jeśli dopiero zaczynamy swoją przygodę z aktywnością fizyczną, warto przyzwyczaić swój organizm do wysiłku. Zbyt intensywny trening po długiej przerwie może zniechęcić i zaszkodzić zdrowiu.

Trzeci krok: Równowaga psychofizyczna

Na przełomie ostatnich miesięcy przekonaliśmy się, jak ważna dla naszego zdrowia jest równowaga psychofizyczna. Układ odpornościowy jest ściśle powiązany z układem nerwowym, dlatego chroniczny stres negatywnie oddziałuje nie tylko na naszą odporność, ale i kondycję całego organizmu. Jak wynika z raportu „Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021" 38% Polaków deklaruje, że pandemia wpłynęła negatywnie na ich stan psychiczny oraz ogólne samopoczucie i nastrój (40%). A przemęczony nadmiarem obowiązków i przepełniony niepokojem organizm jest bardziej podatny na wszelkiego rodzaje infekcje. Dlatego ważne jest, by codziennie znaleźć czas dla siebie, a odpoczynek traktować jako inwestycję. Warto też zainteresować się technikami medytacji.

- Od wielu lat promuję zdrowy styl życia i zachęcam Polki i Polaków do zmiany nawyków. Moja filozofia opiera się na trzech filarach: zdrowym odżywianiu, aktywności fizycznej i równowadze psychofizycznej. Cieszę się, że osoby, które podejmują ze mną wyzwanie, by żyć zdrowiej, szybko widzą realne efekty swojej pracy. W okresie jesienno-zimowym warto w szczególności zadbać o wzmocnienie swojej odporności, ale zachęcam do tego, by zdrowymi wyborami kierować się przez cały rok. Regularność jest podstawą sukcesu i utrzymania dobrego zdrowia - podsumowuje Anna Lewandowska, sportsmenka, propagatorka zdrowego stylu życia i założycielka SuperMenu by Anna Lewandowska.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 123

15 min
5
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 98

15 min
2
Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 22685

30 min
30
Ciasta Ciasto z truskawkami i kokosową kruszonką

Proste ciasto na oleju a smakuje jak placek drożdżowy. Każda gospodyni, nawet...

Odsłon: 114

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1