Sprawdzone przepisy na grilla

Kolorowe warzywa doskonale prezentują się na naszych talerzach – pobudzają zmysły i zachęcają do jedzenia. Ale czy wiedzieliście, że ich barwa to nie tylko kwestia estetyki? Przekonajcie się jak na wasze zdrowie wpływają produkty w różnych odcieniach.

Radosny kolor cytryn, dyni, marchewek, moreli i pomarańczy jest znakiem, że wszystkie te produkty doskonale wpływają na nasze zdrowie. Znajdziemy w nich przede wszystkim ogromne pokłady cennej witaminy C oraz beta karotenu. Naukowcom udało się udowodnić, że beta-karoten ma zdolność neutralizowania wolnych rodników, odpowiedzialnych za szybsze starzenie się organizmu oraz powstawanie zmian nowotworowych. Zdaniem badaczy, przyjmowanie odpowiednich porcji beta-karotenu może uchronić nas m.in. przed rakiem skóry, wątroby oraz mózgu. Warto również wiedzieć, że beta-karoten w naszym ciele jest zamieniany na cenną witaminę A, która odpowiada np. za prawidłowe widzenie.

Śliwki, bakłażany, kapusta, porzeczki, borówki oraz buraki zyskują różowawo-fioletowy kolor za sprawą antocyjanów. W zależności od ich stężenia warzywo może być ciemno czerwone, purpurowe lub intensywnie fioletowe. Różnorakie badania wykazały, iż antocyjany ukryte w fioletowych warzywach, unieszkodliwiają rakotwórcze wolne rodniki oraz sprzyjają apoptozie komórek nowotworowych. Najprościej rzecz ujmując, oznacza to, że pod wpływem tych substancji, komórki rakowe ulegają przyśpieszonemu samozniszczeniu.
Na tym nie kończą się prozdrowotne właściwości fioletowych warzyw i owoców. Antocyjany doskonale sprawdzają się także przy leczeniu wielu innych schorzeń. Dzięki nim możemy łatwiej poradzić sobie ze schorzeniami wzroku, skóry, żołądka oraz stawów. Warto również wiedzieć, że zawarte w fioletowych warzywach fenole są uznawane za substancje, które mogą w znaczącym stopniu obniżyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.

Różnego rodzaju zielone warzywa, takie jak szpinak, ogórki, brukselka lub brokuły, są fantastycznym źródłem wielu składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Włączenie ich do diety zagwarantuje nam źródło witamin z grupy B, C, E i K. Co więcej, zielone warzywa dostarczą nam również cenny magnez, żelazo, chlorofil oraz kwas foliowy. Taki koktajl substancji odżywczych sprawi, że nie będziemy mieć problemów z anemią oraz układem krążenia. Ponadto, odchudzanie i detoksykacja organizmu staną się zdecydowanie prostsze.

Rzepa, czosnek i cebula - co je łączy? Nie bez powodu zaleca się zjadanie tych warzyw w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienia. Okazuje się bowiem, że białe warzywa i owoce w rewelacyjny sposób wspomagają nasz układ odpornościowy, działając przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i antyzapalnie. Wszystko to za sprawą allicyny, która jest uznawana za jeden z najsilniejszych, naturalnych antybiotyków.

Pomidory, czerwone papryki lub arbuzy to skarbnica substancji, mających zbawienny wpływ na nasze serce oraz układ krążenia. Znajdziemy w nich m.in. silne przeciwutleniacze, potas i likopen, które bardzo skutecznie obniżają cholesterol. Co więcej, substancje te mają fantastyczny wpływ na wygląd naszej cery - spowalniają procesy starzenia, opóźniają pojawienie się pierwszych zmarszczek oraz usuwają różnego rodzaju przebarwienia.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Herbatka zimowa na chłodne dni

Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...

Odsłon: 75

15 min
1
Sałatki Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa – jej wersji jest tyle ile gospodyń. Przy różnych okazjach...

Odsłon: 82

60 min
3
Desery Keks

Jest szybki do przygotowania i można go zrobić, gdy tylko najdzie nas ochota....

Odsłon: 318

60 min
3
Desery Piknikowe tiramisu

Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...

Odsłon: 2598

30 min
6