Do góry

Newsy

Jak rozpoznać dobrą kawę?

Powszechnie wiadomo, że kawa kawie nierówna. W sklepach możemy znaleźć zarówno tę bardzo dobrej jakości, jak i taką, której zakup będzie zdecydowanie złym wyborem. Wbrew pozorom, to nie cena jest wyznacznikiem jakości kawowych ziarenek. Chociaż może być pewną wskazówką, powinniśmy przeanalizować jeszcze kilka, dodatkowych czynników.

Fot. 123RF/Picsel

Sięgamy po nią z najróżniejszych powodów - aby przetrwać męczący dzień w pracy, obudzić się o poranku lub po prostu zrelaksować. Naturalna kawa parzona jest nie tylko smacznym, ale również zdrowym wyborem.

Ten ciemny napar ma doskonałe właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne.

Co ciekawe, kawę uznaje się za naturalny spalacz tłuszczu, gdyż zawarte w niej związki, opóźniają proces starzenia się skóry oraz przyśpieszają nasz metabolizm, dzięki czemu zrzucenie zbędnych kilogramów staje się łatwiejsze.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Jak sprawdzić jakość kawy?

Większość informacji, pozwalających nam ocenić jakość kawy, znajdziemy na etykiecie. Warto zwrócić uwagę na to, jakie gatunki kawy znajdują się w opakowaniu oraz w jakich proporcjach zostały one wymieszane. Istotne są również informacje o położeniu plantacji (im wyżej, tym lepiej) oraz poszczególnych etapach produkcji.

Dobrym znakiem jest, gdy producent nie ma przed nami nic do ukrycia i postanowił pochwalić się detalami dotyczącymi produkcji takimi jak na przykład ten, że ziarna zbierano lub myto ręcznie. Warto również wiedzieć, że pojawiające się na opakowaniach odznaki lub certyfikaty nie są przechwałkami, a gwarancją jakości i standardów.

Najlepszym wyborem jest kupno kawy ziarnistej, gdyż wówczas najłatwiej ocenić jej jakość. Dobrze, gdy ziarna są duże i sprawiają wrażenie delikatnie tłustych. Wówczas możemy mieć pewność, że są one dobrej jakości.

Pamiętajmy również, iż opakowanie dobrej kawy zawsze powinno być szczelne, a najlepiej hermetycznie zapakowane, co zapobiega wietrzeniu ziaren. Dobrym wyborem jest kupowanie kawy o dłuższym terminie przydatności do spożycia, gdyż oznacza to, że spędziła ona mniej czasu na sklepowej półce.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Jakie właściwości ma kawa?

Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda potwierdziły, że ryzyko wystąpienia depresji obniża się aż o 20% u kobiet, które wypijały co najmniej cztery filiżanki kawy w ciągu dnia. Wiele wskazuje na to, że kluczem do rozwiązania tej zagadki jest kofeina - efekt ten nie występował u kobiet, które pijały kawę bezkofeinową.

Naukowcom udało się również udowodnić, że picie od trzech do pięciu filiżanek kawy w ciągu dnia może obniżyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera blisko o 1/5. Z kolei inne badania dowiodły, że podobna ilość kawy może również obniżyć ryzyko wystąpienia ataku serca oraz cukrzycy.

Kofeina zawarta w kawie doskonale wpływa na naszą kondycję fizyczną i wytrzymałość. Po wypiciu kawy, przebiegnięcie długiego dystansu lub wykonanie intensywnego treningu będzie dla zdecydowanie prostsze.

Najlepiej jest wypić ją 40 minut przed planowanym wysiłkiem fizycznym Warto również zapamiętać, że kawa doskonale pobudza nasz metabolizm, a ponadto hamuje łaknienie, dzięki czemu zmniejsza się prawdopodobieństwo, że sięgniemy po przekąski między posiłkami. W związku z tym jej picie poleca się wszystkim osobom, które walczą ze zbędnymi kilogramami.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń