Kończy się lato, zaczyna szkoła i praca - oznacza to powrót do codziennych obowiązków, a te najlepiej wykonuje się z pełnym żołądkiem. Jak zadbać o to, żeby posiłki poza domem były zdrowe, zbilansowane, sycące i - co równie ważne - smaczne? Wystarczy wiedzieć, jak przygotować kanapkę idealną. To proste - zaczynamy!

Pieczywo. Z jednej strony kwestia gustu, a z drugiej - da się wskazać to obiektywnie "lepsze". Niezależnie od tego, czy wolimy jasne czy ciemne, w formie chleba czy bułki - warto kupować to z prostym składem i naturalne. Nie musi pochodzić koniecznie z piekarni, ale zdecydowanie bardziej najemy się porządnym chlebem wieloziarnistym niż pakowanym pieczywem tostowym z supermarketu.

Dodatki. "Jedz warzywa" to jedno z podstawowych haseł dietetyków. Dlatego nie zapominajmy o tym, żeby napakować naszą kanapkę witaminami. Jedni wolą świeży zestaw, np. sałata, pomidor i rzodkiewki, a inni ogórki konserwowe i oliwki - o gustach dyskutować nie będziemy. Ważne jest to, żeby wnętrze kanapki miało najlepiej kilka kolorów. Polecamy też skropić warzywa oliwą.

Mięso. Na koniec przechodzimy do serca naszej kanapki, czyli wędliny. Warto wybrać taką, która będzie smaczna, a jednocześnie pozbawiona niepotrzebnych dodatków. Świetnym przykładem jest kurczak z Kurnej Półki - zdrowy, lekki, soczysty, a w składzie znajdziemy tylko... kurczaka, przyprawy i sól peklującą. Tak, jak być powinno. Dodatkowo, zgodnie z zasadą "od ziarna do stołu", mamy gwarancję, że Cedrob z Kurnej Półki to wędlina najwyższej jakości.

Tak przygotowana kanapka dostarczy nam węglowodanów złożonych, błonnika, jakościowego białka, zdrowych tłuszczów oraz niezbędnych do funkcjonowania witamin. Smacznego!

Advertisement

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Ziemniaki gniecione z brukwią

Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...

Odsłon: 111

15 min
5
15 min
20
15 min
14